26.10.2022.

ПОСЕТА БОТАНИЧКОЈ БАШТИ „ЈЕВРЕМОВАЦ“ 15.10.2022.

У суботу 15.10. 2022.године ученици наше школе у оквиру предмета Сачувајмо нашу планету посетили су Ботаничку башту „Јевремовац“ са наставницом географије Данијелом Ћирковић и наставницом биологије Надом Прокић.

У оквиру посете ученицу 5/3 и 5/4 су научили много занимљивих ствари о оснивању Ботаничке баште и ботаничару Јосифу Панчићу.

Видели су како изгледа Панчићева оморика и научили да је разликују од других врста четинара, научили су много занимљивости о тиси, о реликтним и ендемичним врстама.

У Јапанском врту видели су интересантне биљке источне културе и научили јапанске обичаје испијања чаја.

У стакленој башти научили су о биљкама које живе у тропском кишним шумама као што је кафа, банана, биљка папирус коју су користили стари народи за писање, алоја и друге раскошне биљке које због услова у којима живе имају велике и раскошне листове. У другом делу стаклена баште видели су биљке које живе у оскудним пустињском условима а то су различите врсте кактуса и млечика.

Посетили су и хотел за инсекате , и научили о њиховом значају у опрашивању и полном размножавању код биљака.

Посету смо завршили посматрајући и учећи о воденим биљкама локвањима и о најстаријем дрвету у башти а то је храст стар око 150 година.

О томе колико смо уживали у учењу и шетњи погледајте на сликама!

Поделите ову страну:

Ауторско право © Основна школа "Ћирило и Методије" - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.