Примери добре праксе

26. јун 2023.
Часопис - Наша четворка

Часопис " Наша четворка "можете погледати ОВДЕ


26. април 2018.
Угледни час из природе и друштва IV-2

Учитељ Дејан Гигић је у одељењу IV 2 одржао угледни час из природе и друштва. Наставна јединица била је Прошлост Србије (систематизација).
На часу је у обнављању и систематизовању стеченог знања примењена информациона комуникациона технологија (ИКТ).
Ученицима је најављено на почетку часа да ће им бити приказана презентација са садржајима које су обрађивали у протеклом периоду на тему – Прошлост Србије – Србија кроз векове, а у циљу обнављања и ситематизовања стеченог знања. Објашњено им је да ће се о сваком слајду (или делу слајда) посебно разговарати и да пажљиво прате сваки слајд. Затим је приказана презентација у Power Point- у (18 слајдова ) преко великог одељењског ТВ-а повезаног са компјутером.
На слајдовима су приказани у виду текста, слика и звучног записа најважнији садржаји из обрађених наставних јединица:

- Настанак српске државе и династија Немањић
- Слабљење српске државе
- Како се живело за време владавине Турака
- Побуне против Турака
- Први и Други српски устанак
- Како се живело у Србији у 19 веку
- Први светски рат
- Други светски рат
- Србија данас
- Знаменити Срби

Ученици су након приказаног дела слајда, а затим и целог , сваког од 18 слајдова, кроз разговор , обновили и систематизовали стечена знања о прошлости Србије.

Након завршене презентације неколико ученика је на компјутеру , у LearningApps-у learningapps.org/ хронолошки ређало понуђене најважније

догађаје из прошлости Србије на ленти времена ( преостали ученици су то радили н. листићу )

Ученици су затим уз помоћ припремљеног материјала у -Thinglink –у thinglink.com обновили симболичко значење заставе Србије, значење боја на застави Србије и значење делова грба Србије. Час је био успешан јер су сви ученици , све време , били активни желећи да покажу све што су научили о прошлости своје домовине.

Презентацију можете погледати ОВДЕ

Угледном часу присуствовале су колеге учитељи и предметни наставници.


23. април 2018.
Online час у 8-2

У оквиру Share пројекта и посета других школа нашој школи један од резултата је и успостављење сарадње међу наставницима која се одвија и ван званичних процедура. Тако су наставнице математике Милена Милановић из наше школе и Снежана Хлевовој из школе „Димитрије Давидовић“ из Смедерева одржале са ученицима осмог разреда час преко Skype-a.

Час је почео асоцијацијом коју су припремили Ћирилци за ученике из Смедерева, a они су нам одговорили осмосмерком. Након успешно решене математичке енигматике ученици су решавали системе једначина које им је екипа из друге школе припремила на креативан начин. Атмосфера је била радна и занимљива. Дружење је завршено чувеним „вешалима“ са још пар математичких појмова. Утисци ученика оба одељења су били јако позитивни а наставнице већ планирају нова дружења са осталим разредима. На часу 8-2 присуствовала је наставница информатике Јелена Роглић.

Дроугари из Смедерева и њихова наставница. Они су били вредни и све усликали, а са нама су несебично поделили фотографије.15. април 2018.
Угледни час из природе и друштва

Учитељица Славица Борисављевић је у одељењу 3-2 одржала угледни час из природе и друштва. Наставна јединица била је Плута, тоне, плива; раствара се - не раствара се, обрада.

На часу је, осим фронталног, био заступљен и групни облик рада који је, по мишљењу ученика, веома занимљив начин рада. У току часа примењиване су методе практичних и експерименталних радова, као и задаци са решавањем проблема, који су захтевали примену знања.

Угледном часу присуствовале су колеге учитељи, предметни наставници, педагог, психолог и директорка школе.

Презентацију можете погледатиОВДЕ

Детаљније о свему можете прочитати ОВДЕ

Поделите ову страну

Ауторско право © Основна школа "Ћирило и Методије" - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.