07.05.2024.

СПИСАК УЏБЕНИКА ПО РАЗРЕДИМА ЗА ШКОЛСКУ 2024/2025.ГОДИНУ

Списак уџбеника по разредима за школску 2024/2025.годину можете погледати на нашој страници Информације за родитеље илиОВДЕ.

23.04.2024.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Ученици 5/1, 5/3 i 5/5 су, са својим наставницама биологије Надом Прокић и географије Тамаром Грујичић, обележили Дан планете Земље посетом Ботаничкој башти "Јевремовац". Заједно са водичем прошетали смо овом дивном оазом београдског зеленила, упознали се са ретким и необичним биљкама које овде расту, проверили своје знање и научили понешто ново.

15.04.2024.

IN MEMORIAM

19.02.2024.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СВОЈИМ СВЕТОСАВЦИМА

Ове године смо били гости Његове Светости Патријарха Српског г. Порфирија у Храму Светог Саве. Достојанствено и свечано су се "Ћирилци" и њихови учитељи срели са својим патријархом, стрпљиво сачекали свој ред и као последњи примаоци пакетића, побрали најлепше комплименте и аплаузе организатора. Била ми је част и велика радост стати испред две стотине наших ђака, малих Светосаваца.

Вероучитељица Невенка Давидовић

04.02.2024.

ЗАПИСНИК-ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА VII И VIII РАЗРЕДА ОСНОВНИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2023 / 2024. ГОДИНЕ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

Записник општинског такмичења за VII разред из енглеског језика можете погледати ОВДЕ.

.

Записник општинског такмичења за VIII разред из енглеског језика можете погледати ОВДЕ.

27.12.2023.

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР 26.12.2023.

Ученички Парламент је са својим координаторима: наставницом географије Тамаром Грујичић и наставницом енглеског језика Јованом Стојиљковић Ивковић и ове године организовао Новогодишњи базар са мноштвом садржаја. Посетиоци базара могли су да купе послужење: кафу или чај и да одаберу омиљени колачић. Такође су могли да купе прегршт новогодишњих украса и честитки које су деца наше школе правила уз подршку наставнице ликовног Иване Ђурђевић.

Осим овог продајног дела, била је и креативна радионица прављења украса, којом је координирала наставница ликовног Ивана Ђурђевић. Радионици су сви могли да се прикључе, направе свој украс и понесу га кући. Садржај који је ове године све забавио, био је фотографисање са Деда Мразом. Током базара наступао је новогодишњи бенд у саставу: Часлав Лав Вацић (клавијатура), Наталија Требаљевац (вокал) и Катарина Марковић (вокал). Они су својим извођењем новогодишњих нумера допринели оживљавању празничне атмосфере.

20.12.2023.

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА - РОДИТЕЉИ И ДЕЦА 1/1

15. децембра у одељењу 1/1 организована је ликовна радионица у којој су родитељи заједно са ученицима правили Новогодишње украсе и честитке поводом активности Базар-пазар која ће бити одржана у школи 25. децембра. Атмосфера у учионици је била позитивна и весела, а ученици су уживали заједно са родитељима у креативном раду. Осмеси на лицима ученика и успешно направљени украси кроз које су ученици показали своју креативност допринели су успешности планиране радионице.

Учитељица Невена Љамић

05.12.2023.

ДАН ПЕШАЧЕЊА НА АВАЛИ

У суботу 16.септембра наставници географије, биологије и други заинтересовани наставници са својим ученицима су били на пешачењу на Авали. Велики број деце се одазвао позиву, као и одређен број родитеља јер је позив био отворен за све људе који су љубитељи природе и пешачења. Један сунчан и леп дан нам је остао у сећању и шетња од 7 км кроз шуму.

Хвала пуно свим родитељима који су били са нама и родитељима који су децу довозили и одвозили са Авале.

05.12.2023.

ДОДЕЛА РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

Ош "Ћирило и Методије" је и ове године имала запажене резултате на републичком такмичењу из географије. Ученик Сергеј Никачевић је освојио 2.републичку награду, под менторством професорке географије Данијела Ћирковић. На Дан општине Звездара ученици су са својим наставницима менторима били позвани на пригодну приредбу и доделу новчаних награда за постигнуте резултате.

05.12.2023.

ПОСЕТА ШЕСТОЈ ГИМНАЗИЈИ

Представници Ученичког парламента наше школе, у среду 29.11.2023. посетили су Шесту београдску гимназију и учествовали у обележавању традиционалне манифестације "Соњини дани", посвећене Соњи Жарковић, некадашњем педагогу ове школе. Овогодишња тема била је "Сусретање 2023" у оквиру које су нам се представили запослени и ученици Шесте београдске гимназије, а имали смо прилику и да прошетамо кроз школу, видимо кабинете и упознамо се са начином одржавања наставе, као и великим бројем ваннаставних активности, пројектима у које је школа укључена и даљим плановима.

Присуствовали смо и концерту који су извели ученици школе "Вељко Рамадановић", плесна група и бенд Шесте београдске гимназије.

Захваљујемо се Ивани Маћешић, психологу школе, на дивном гостопримству, као и запосленима и ученицима који су своје утиске и искуства поделили са нашим будућим средњошколцима.

24.10.2023.

ПОСЕТА "МАЛОМ ДУНАВУ"

У петак 13. октобра, ученици 5-1 и 5-3, са својим наставницама биологије и географије Надом Прокић и Тамаром Грујичић посетили су "Мали Дунав" и том приликом учествовали у радионици о водама и воденим екосистемима. Кроз занимљиве радионице, шетњу и дружење обновили смо своје знање, видели бројне птице и животиње и научили неке интересантне чињенице о њима, возили се чамцем, пецали и уживали у природи.

Захваљујемо се нашим драгим домаћинима Тамари и Александри, као и професору Марку Станковићу на гостопримству и дивно проведеном дану.

13.10.2023.

ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА

У среду, 4.10. је обележен Дан заштите животиња. Ученици од 1-4. разреда су цртали, правили од пластелина, глине, лишћа животиње,, писали занимљивости о животињама, а потом све то изложили у холу школе или испред својих учионица.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

13.10.2023.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА "ЋИРИЛЦИ ВЕЛИКОГ СРЦА"

Дана 04.10.2023.године у обе смене обележена Дечја недеља под слоганом Велико срце деце Србије. Ученици млађих разреда су, са својим учитељима, у малом дворишту, кредама цртала и исписивали поруке. Потом су направили и перформансе у виду заставе и срца. Било је дивно бити део овога.

Фотографије као и видео запис можете погледати ОВДЕ.

30.06.2023.

ЛЕТОПИС 2022/23.

Најновији број Летописа можете погледати ОВДЕ.

.

26.05.2023.

ПРОЈЕКАТ ОДЕЉЕЊА 5-1 "ФАВЕЛЕ"

У оквиру пројекта "Фавеле", ученици 5-1 су се упознали са необичним малим стамбеним кућама. Сазнали смо да и многи фудбалери поричу баш из тог дела. Сама архитектура и разигране боје су биле иницијатор пројекта. Пројекат је реализован на часовима ликовне културе.

26.04.2023.

ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ЏУДОУ

На Школском Првенству Србије у џудоу, ученици наше школе освојили су државну медаљу и то:

Марко Стојиљковић 6 разред - 60кг 3.место

Дуња Војводић 7 разред - 57кг 3.место

Филип Смиљковић 8 разред -55кг 3.место

Велико браво за наше ученике!

21.04.2023.

ОДРЖАН ДРАФТ ЈУНИОР НБА СРБИЈА 2023.

У дворани ,, Радивој КораЋ" одржан је жреб за Јуниор НБА лигу.

Наша школа је у ПЛАВОЈ ЛИГИ, у Југозападној дивизији са следећим екипама:

О.Ш. Данило Кис 1-ДАЛАС МЕВЕРИКС

О.Ш. Данило Кис 2- МЕМФИС ГРИЗЛИС

О.Ш. Ђура Данићић - ХЈУСТОН РОКИТС

О.Ш. Бора Станковић- САН АНТОНИО СПАРС

О.Ш. Ћирило и Методије-ЊУ ОРЛЕАНС ПЕЛИКАНС

Лука Савић 6-4 је био представник наше школе на драфту.

https://kss.rs/odrzan-draft-junior-nba-srbija-2023/

10.04.2023.

КРЕАТИВНА ВАСКРШЊА РАДИОНИЦА У ВОЛОНТЕРСКОМ ЦЕНТРУ

28.03.2023.

ЕКО КВИЗ

ЕКО КВИЗ - прљаво или чисто није исто

Ученици основне школе „Ћирило и Методије“ такмичили су се из области екологије и очувања животне средине у еко квизу у организацији ЈКП „Градска чистоћа“. Екипу су чинили Божидар Лековић (5.разред) , Искра Бабић (6.разред), Немања Јакимов (7.разред), Стела Савић (8.разред) и наставница биологије Н. Прокић. Такмичење је било врло интересантно јер су ученици осим одговора на еколошка питања морали да покажу и неке друге вештине и способности, као што су брзо разврставање рециклажног материјала, убацивање чепова у кош, као и игра навођења у којој је посебно до изражаја дошао тимски дух наше екипе. Такмичили смо се против других екипа основних школа са наше општине, али нажалост због ситне грешке и једног поена мање нисмо успели да се пласирамо за следећи ниво такмичења. У сећању остаје лепо дружење и забава, пуно нових другара , знања из екологије и обећање да ћемо се такмичити и следеће године. О сјајаној атмосфери и дружењу говоре и приложене фотографије.

27.03.2023.

ИНФОРМАЦИЈА О БЕСПЛАТНИМ УЏБЕНИЦИМА ЗА ШКОЛСКУ 2023/2024. ГОДИНУ

Информације о бесплатним уџбеницима за школску 2023/2024. годину погледајте ОВДЕ.

23.02.2023.

НАШИ РУКОМЕТАШИ ПОСТАЛИ СУ ПРВАЦИ ОПШТИНЕ

На Првенству општине, ученици наше школе (седми и осми разред) освојили су прво место.

04.02.2023.

РЕЗУЛТАТИ ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

Записник о резултатима општинског такмичења из енглеског језика погледајте ОВДЕ.

26.12.2022.

4. МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА МАЛОГ ФОРМАТА МИНИ РЕСТАРТ

Ученици наше школе, учествовали су на великој Међународној изложби, и самим тим постигли велики успех. Пристигли радови на изложби преко 3000 из целог света, издвојили су насе ученике да учествују на изузетној изложби. Тема самог конкурса носила је назив "Друга страна облака". Својим надреалистичким приступом честитамо ученицима:Михаило Требаљевац, Алекса Вацић и Лука Недовић.

10.11.2022.

ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА I 2

У оквиру еколошке радионице у I 2 учитеља Дејана Гигића, организоване у сарадњи са предузећем,,Србија шуме", 9.новембра су у школском дворишту ђачки родитељи I 2 уз асистенцију домара и учитеља засадили 4 тује и 6 ловор вишњи.

26.10.2022.

ПОСЕТА БОТАНИЧКОЈ БАШТИ „ЈЕВРЕМОВАЦ“ 15.10.2022.

У суботу 15.10. 2022.године ученици наше школе у оквиру предмета Сачувајмо нашу планету посетили су Ботаничку башту „Јевремовац“ са наставницом географије Данијелом Ћирковић и наставницом биологије Надом Прокић.

У оквиру посете ученицу 5/3 и 5/4 су научили много занимљивих ствари о оснивању Ботаничке баште и ботаничару Јосифу Панчићу.

Видели су како изгледа Панчићева оморика и научили да је разликују од других врста четинара, научили су много занимљивости о тиси, о реликтним и ендемичним врстама.

У Јапанском врту видели су интересантне биљке источне културе и научили јапанске обичаје испијања чаја.

У стакленој башти научили су о биљкама које живе у тропском кишним шумама као што је кафа, банана, биљка папирус коју су користили стари народи за писање, алоја и друге раскошне биљке које због услова у којима живе имају велике и раскошне листове. У другом делу стаклена баште видели су биљке које живе у оскудним пустињском условима а то су различите врсте кактуса и млечика.

Посетили су и хотел за инсекате , и научили о њиховом значају у опрашивању и полном размножавању код биљака.

Посету смо завршили посматрајући и учећи о воденим биљкама локвањима и о најстаријем дрвету у башти а то је храст стар око 150 година.

О томе колико смо уживали у учењу и шетњи погледајте на сликама!

21.10.2022.

НАГРАДЕ УЧЕНИЦИМА И НАСТАВНИЦИМА ЗА ОСВОЈЕНА МЕСТА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

Поводом Дана општине Звездара у недељу 16.октобра је био био свечани пријем наставника и ученика основних и средњих школа на територији општине Звездара ради уручења награда ученицима и наставницима који су имали запажене резултате на републичким такимчењима. За освојена прва три места на републичким такмичењима ученици наше школе су од општине Звездара били награђени новчаним наградама, као и њихови ментори наставници. Републичке награде су примили ученици : Сергеј Никачевић ( географија), Матеј Вуканић који је у гимназији (географија), Никола Алексић (физика), Милица Такић која је у гимназији ( историја).

Пуно успеха у будућем раду!

17.10.2022.

ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Традиционално сваког 16.10. се обележава Дан здраве хране. Пошто је то било у недељу ученици млађих разреда су данас 17.10. обележили ову манифестацију у холу школе. Уприличен је дефиле маски разног воћа и поврћа. Било је и паноа са цртежима на тему здраве хране, фигура прављених од воћа и поврћа, али и загонетки и игроказа на ову тему.

Ученици 3/2 су учествовали припремивши пано, костиме и 2 игроказа. Није изостала ни дегустација здравих намирница првенствено воћа, али и пројица, пита и природних сокова. Весело, шарено и разиграно је било данас у холу. На фотографијама се налазе и уценици 2/4...

12.10.2022.

ВАСИОНА - СУНЧЕВ СИСТЕМ

У оквиру градива за 5.разред из предмета географија, сваке године наставнице географије Данијела Ћирковић и Тамара Грујичић са својим ученицима праве моделе Сунчевог система на часовима географије. На овако интересантан начин ученици се упознају са Васионом, васионским телима, положајем наше планете у односу на Сунце, величинама небеских тела.... Неке од радова можете погледати у холу школе где се налази и изложба радова ученика петих разреда.

10.10.2022.

ИНФОРМАЦИЈЕ О ОСИГУРАЊУ ДЕЦЕ ЗА 2022/2023.

Важне информације можете прочитати ОВДЕ.

Информатор можете погледати ОВДЕ.

03.10.2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Ученици седмог (7/1) и шестог (6/5) разреда су 8. септембра обележили Међународни дан писмености изложбом својих радова који су настали у оквиру започетог пројекта Правописна радионица.

23.09.2022.

МУЗЕЈ ВУКА И ДОСИТЕЈА

Ученици седмог разреда (7/1 и 7/3),заједно са наставницом српског језика, обишли су Музеј Вука и Доситеја 13. септембра 2022. године. Уз помоћ занимљиве приче кустоса сазнали су многе важне чињенице из живота ова два великана српске културе, просветитеља и првог српског министра просвете Доситеја Обрадовића и реформатора српског језика Вука Караџића.

Причу о великанима завршили смо обиласком Саборне цркве и места на коме су сахрањени Вук и Доситеј.

Фотографије можете погледати на сајту школе на страни Галерија или ОВДЕ

06.07.2022.

ЛЕТОПИС ЗА 2021 - 2022.

Летопис за 21 - 22 можете погледатиОВДЕ.

23.05.2022.

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА НАШИХ УЧЕНИКА

Резултате такмичења можете погледатиОВДЕ.

06.05.2022.

ОДРЖАН ДРАФТ ЈУНИОР НБА 2022.

У прелепом амбијенту у Установи културе "Владе Дивјан" одржан је Драфт јуниор НБА лиге...Наша школа учествује у Дивизији Пацифик са још четири школе. После две године паузе поново се наставља са школским спортом, такмичењима и дружењима.

Наставница Светлана Митровић

11.04.2022.

УГЛЕДНИ ЧАС "БЕОГРАД НЕКАД И САД"

7. 4. 2022. учитељица Наташа Бисић је свом одељењу IV2 одржала угледни тематски час "Београд некад и сад".

Часу је присуствовала директорка школе, Мануела Илић и неколико учитеља млађих разреда.

25.03.2022.

СА ЂАЦИМА МЕЊА СВЕТ, УЧИТЕЉ ДЕЈАН ГИГИЋ

18.02.2022.

ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПРИСТУП НАСТАВИ "БУЂЕЊЕ ПРИЗМИ"

Буђење призме је пример праксе у којој су у корелацији математике и ликовне културе настала мала уметничка дела интересантна сваком оку. На часу математике у оквиру наставне јединице Мрежа, модел и површина призме ученици су конструисали мреже разних призми а на часу ликовне културе те мреже су добиле свој облик и живот... У оквиру наставне јединице "Композиција и простор".

Час је реализован у одељењу 8-2, са наставницама Миленом Милановић и Татјаном Росић.

04.02.2022.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУТСАЛУ

Ученици 5 и 6 разреда освојили су 2.место на општинском такмичењу у футсалу.

У финалу су изгубили на пенале.

Свака част дечацима на борбености.

27.01.2022.

СВЕТИ САВА

Данас обележавамо највећи ђачки празник – Савиндан. Присећамо се живота и дела првог српског просветитеља.

,, Дело Светог Саве јесте крштеница српског народа, сведочанство о његовом пунолетству, јемство како се подиже дедовина, његова тапија на српску земљу, тестамент којим се наслеђује отаџбина, доказ историје да је изборио своје место на карти Европе још пре осам векова и завет да му то место нико не сме и не може одузети. Трајност овог дела које одређује место под звездама, велика је потврда трајности људске наде. Величина овог дела обавезује нас да га и зовемо Свети Сава.“

(Милован Витезовић)

Наши ђаци, млађи и старији, припремили су видео-прилоге инспирисане делом светитеља.

10.12.2021.

МОЈА ГЕОГРАФСКА КАРТА

Ученици одељења 6-1 и 6-3 са наставницом географије Тамаром Грујичић замишљали су и цртали своје острво.

Наставак текста као и слике можете погледатиОВДЕ

06.12.2021.

ЕВРОПСКА ОЗНАКА КВАЛИТЕТА ЗА ОШ "ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ"

Протеклих година, наша школа је учесник различитих међународних eTvinning пројеката фондације Темпус. Три међународна пројекта су добила и Европску ознаку квалитета, поред Националних ознака. Наставник географије Данијела Ћирковић је учесник и координатор сва три пројекта у нашој школи.

Јединствени и препознати смо квалитетом у раду на пројектима са ученицима и сарадњии са другим европским школама.Честитамо свим ученицима пројекта !

Европска ознака квалитета за Лековите биљке мог региона

Европска ознака за Културно историјско наслеђе мога града

Европска ознака за Љепоте моје домовине

19.11.2021.

ОД ЋЕЛИЈЕ ДО ОРГАНИЗМА

Драги Ћирилци, млади Надини биолози истраживачи и Жељкови биочувари природе су у холу школе представили мини перформанс како се од органеле- појединачног, преко ткива и органа, стиже до система органа и савршеног склада у непоновљивом организму! И зато са правом кажемо: Њено Величанство Ћелија!!!! Научили смо и како органеле код биљака врше фотосинтезу, чувају воду, дишу и транспиришу. Али и о мишићним срчаним ћелијама које не одмарају и раде 24ч дневно, градећи срчани ткиво и наше срце. А ове гранасте ћелије које имају наставке су нервне ћелије...замислите граде мозак и улазе у све делове нашег тела.

08.11.2021.

ИЗЛОЖБА ПАВЛА ЂОКОВИЋА

Представљамо вам изложбу нашег младог уметника. Павле на својим радовима показује веома истанчан осећај за композицију и мотиве.

Павле је засигурно кренуо уметничким стопама, што ће и показати у свом даљем стваралаштву.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

03.11.2021.

ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА ПЕТИХ РАЗРЕДА

02.11.2021.

ЦРТАЊЕ СЛИКАЊЕ ВАЈАЊЕ "ПОРТРЕТ ОД КАРТОНА"

Ученици осмих разреда показали су на свој јединствен креативан начин, изузетан осећај за композицију ликовног дела.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

26.10.2021.

ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

И ове године су ученици 6.разреда који похађају предмет Чувари природе, обележили Дан здраве хране са својим наставницима: Данијела Ћирковић наставник географије, Нада Прокић наставник биологије и Жељко Јанковић наставник биологије.

Ученици су направили паное о здравој исхрани, витаминима и минералима, значају воћа и поврћа за организам и здравље људи. Правили су од картона и пластелина воће и поврће. Изложба паноа и предмета од пластелина се налази у холу школе.

Фотографије можете погледати на сајту школе на страни Галерија или ОВДЕ

18.10.2021.

У ВУКОВОМ И ДОСИТЕЈЕВОМ МУЗЕЈУ

У Вуковом и Доситејевом музеју 24.9.2021.

Ученици 8/1, 8/3 и 8/4, заједно са својим наставницама српског језика посетили су Музеј Вука и Доситеја како би употпунили своје знање из историје језика стицано на часовима током септембра . Ученици су у музеју сазнали многе занимљиве ствари из живота ова два великана српске културе, просветитеља и првог српског министра просвете Доситеја Обрадовића и реформатора српског језика Вука Караџића.

Упознали су се са збирком у којој се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети, прва издања његових књига и бројна архивска грађа. За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема, али су изложена прва издања његових дела, преписке и портрети.

Причу о великанима завршили смо обиласком Саборне цркве и места на коме су сахрањени Вук и Доситеј.

Фотографије можете погледати на сајту школе на страни Галерија или ОВДЕ

15.10.2021.

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА "СУНЧЕВ СИСТЕМ"

Ученици петог разреда су у претходном периоду имали пројектну наставу под називом " Сунчев систем". Радови ученика се налазе у холу школу. Пројектну наставу су реализовале наставнице географије Данијела Ћирковић и Тамара Грујичић.

23.08.2021.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА КОЈИ ПОЛАЗЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОШ “ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ“

Потврду Основне школе да је дете редован ђак школе (ради регулисања права на доделу бесповратних новчаних средстава за уџбенике за први разред) можете лично

преузети у холу школе, сваког радног дана од 9 – 14h.

Управа школе „Ћирило и Методије“

Кратко упутство - основне тезе за јавни позив ОВДЕ.

ФМТ Јавни позив - бесповратна средства - уџбеници ОВДЕ.

28.06.2021.

МЕЂУНАРОДНИ eTVINNING ПРОЈЕКАТ " The beauties of my homeland"

Међународни eTvinning пројекат " The beauties of my homeland" (" Љепоте моје домовине") је школске 2020/21.године реализован са ученицима 8.разреда под менторством наставница географије Тамаре Грујичић и Данијеле Ћирковић. У пројекту је учествовало 15 земаља : Хрватска , Словенија, Србија , Северна Македонија, Турска Јерменија, Грчка, Тунис...Ученици су са својим наставницима на основу плана пројекта сами предлагали идеје, методе и начине како да остваре планиране циљеве. И у условима пандемије Ковидом -19, комбинованом наставом, онлајн наставом нас нису омели да завршимо пројекат и покажемо свим ученицима, наставницима и родитељима део онога што смо радили 10 месеци. Уживајте у нашем видеу!

Учесници пројекта : Марко Видин 8-2, Лена Јовановић 8-2, Лена Лазаревић 8-2, Лена Дојчиновић 8-2, Лена Бешевић 8-3, Јована Дељанин 8-3, Глорија Ђукић 8-3.

ЋИРИЛИЦИ ЗА КРАЈ

02.06.2021.

АНИМАЦИЈА

Сваке године ученици седмих разреда имали су за задатак на часовима ликовне културе направе анимацију. Водећи рачуна о сваком кораку како се прави анимација(stop motion), ученици су направили права мала уметничка дела.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

24.05.2021.

ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

Поводом прославе Дана школе - Дана Светих Ћирила и Методија, група ђака припремила је кратак видео-прилог инспирисан делом светитеља чија имена поносно носи у називу наша школа већ 94 године.

28.04.2021.

ПИКАСО НА МОЈ НАЧИН

Ученици петог разреда имали су за задатак на часовима ликовне културе, да експериментишу са дводимензионалним и тродимензионалним облицима, по узору на славног уметника Пабла Пикаса. На свој својствен начин ученици су били изузетно креативни, и маштовити.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

09.03.2021.

РЕЗУЛТАТИ НАШИХ УЧЕНИКА СА ОДРЖАНИХ ОПШТИНСКИХ ТАКМИЧЕЊА

Физика - кликните ОВДЕ

Хемија - кликните ОВДЕ

Математика - кликните ОВДЕ

01.03.2021.

ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА У ПЛИВАЊУ

На првенству Београда у пливању на базенима 25. мај из наше школе учествовало је три ученика/ца.

Ученик Лука Вучевић одељења 5-1 у дисциплини прсно у конкуренцији дечаци 5. разред освојио је 1. место са временом 37.28 сек.

Ученица Кошутић Дуња одељења 7-4 у дисциплини прсно у конкуренцији девојчице 7. разред освојила 3. место са временом 39.84 сек.

Ученица Величковић Нина одељења 7-4 у дисциплини прсно у конкуренцији девојчице 7. разред освојила 4. место са временом 40.12 сек.

Честитамо нашим ученицима на одличном резултатима и желимо им здравља и среће у даљим такмичењима.

СПОРТСКИ ПОЗДРАВ!

22.02.2021.

ПОСЕТА ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

Ученици осмог разреда наше школе су са наставницама географије Данијелом Ћирковић и Тамаром Грујичић посетили Етнографски музеј, у оквиру истраживања за међународни eTwinning пројекат „Љепоте моје домовине“. Тема истраживања била је „Обичаји наше земље“. Како смо се провели и шта смо научили, погледајте у нашем филму.

10.02.2021.

ИНФОРМАЦИЈА О БЕСПЛАТНИМ УЏБЕНИЦИМА

Цео текст о праву на бесплатне уџбенике можете прочитати на нашој страници ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА РОДИТЕЉЕ или

ОВДЕ

01.02.2021.

УМЕТНОСТ У ДОБА ИЗОЛАЦИЈЕ

Уметност у доба изолације

Ученик 5/2 Реља Јовановић учествовао је на изложби „Корона арт“ у Скадарлији, у кући Ђуре Јакшића 24 - 31. јануара 2021. са десетак ликовних радова у занимљивој техници. Радови свих учесника настали су у време изолације због пандемије. Ученица Ева Лончаревић 5/3 такође је имала запажене радове. Разредни старешина, Мирјана Плавшић Ђорђевић

Фотографије можете погледати на сајту школе на страни Галерија или ОВДЕ

29.01.2021.

ЗИМСКИ АЛБУМ

У оквиру међународног еТвиннинг пројекта "Лепоте моје домовине", ученици 8.разреда који су у пројекту су за време зимског распуста имали пројектни задатак да фотографишу све што има везе са зимом у свом крају: новогодишња расвета и окићеност домова и улица, снег који нас је пријатно изненадио и да направе Зимски албум. У томе су им помогле наставнице географије које воде овај пројекат Данијела Ћирковић и Тамара Грујичић.

Видео запис можете погледати на линку испод.

25.11.2020.

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Прилог о школи у оквиру кампање " Образовање је важно" можете погледати ОВДЕ

23.11.2020.

ЛИКОВНИ РАДОВИ УЧЕНИКА НАШЕ ШКОЛЕ

Радови ученика настали у периду од септембра до данас.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

Видео запис можете погледати ОВДЕ

17.11.2020.

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Делегација Европске уније покренула је националну кампању о подршци Европске уније

сектору образовања у Србији –ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Кампању су припремили пројекат „Евалуација и мониторинг Секторског реформског

уговора за реформу образовања у Србији-јачање везе са запошљавањем и социјалном

инклузијом“ и ЕУИНФО нет пројекат.

Садржаји кампање биће оглашавање, медијска промоција, атрактивни ТВ садржаји за

предшколце, ученике, стручне дебате...

Кампања почиње 16.11.2020. са билбордима и брендирањем градског превоза у Београду и

другим градовима Србије.

Званична најава кампање биће 23.11.2020. у јутарњем програму РТС1.

Активности у кампањи биће реализоване у сарадњи са Министарством просвете, науке и

технолошког развоја, као и са другим релевантним институцијама и партнерима.

Учесник у овој кампањи је и наша школа.

Кампања има бројне садржаје о којима можете да прочитате на линку web сајта

ЕУ ЗА ТЕБЕ

06.11.2020.

ПРОЈЕКАТ " ЛЕПОТЕ НАШЕ ДОМОВИНЕ "

Пројекат „Лепоте наше домовине“

Почетком ове школске године наставнице географије Данијела Ћирковић и Тамара Грујичић су у школи покренуле међународни пројекат „Лепоте наше домовине“ . Преко еТвиннинг портала су пријавиле нашу школу и неке ученике 8.разреда као учеснике овог пројекта. Пројекат треба да представи нашу земљу кроз више мотива: Симболи наше земље, Културно историјске знаменитости, Национални паркови, Народна ношња,Традиционална јела.... Пројекту се прикључило више земаља из региона : Хрватска, Србија, Словенија, Пољска, Грчка, Северна Македонија ...

Ученици који учествују у пројекту су : Лена Јовановић 8/2, Лена Лазаревић 8/2, Лена Дојчиновић 8/2, Марко Видин 8/2, Лена Бешевић 8/3, Глорија Ђукић 8/3, Јована Дељанин 8/3. На едукативним паноима су представили „Симболе наше домовине“ као што су Бели анђео, манастир Студеница, сарма, гибаница, Голубачка тврђава, кафана“?“ и други. Изложба радова је у Белом холу школе. Фотографије можете погледати на сајту школе на страни Галерија или ОВДЕ

03.11.2020.

ПРОЈЕКАТ " СУНЧЕВ СИСТЕМ "

Пројекат „Сунчев систем“

5. Разред

Ученици 5.разреда су у договору са наставницом географије Данијелом Ћирковић правили планете Сунчевог система. У пројекту су учествовали ученици 5/2, 5/3, 5/4 и 5/5 одељења. Најбољи радови се налазе у Белом холу школе. Фотографије можете погледати на нашем сајту.

19.10.2020.

ЛЕНА ЈОВАНОВИЋ НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ

Лена Јовановић, ученица 8/2 одељења учествовала је на конкурсу Дечија недеља са литерарним саставом "Зашто волим Србију".

Њен рад можете погледати ОВДЕ.

14.10.2020.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА (од 5. октобра до 11. октобра 2020. године) ДАНИ СОЛИДАРНОСТИ И САРАДЊЕ

У оквиру тема овогодишње Дечије недеље, један део активности је посвећен инклузији. Ученици одељења 7-5, предмет грађанско васпитање, урадили су презентацију ,, Звуци срца", посвећену деци, којој је највише потребна подршка и солидарност.

Аутор презентације је Петар Спасић, сарадници- Тара Бјеговић и Моника Ристић.

Видео запис можете погледати ОВДЕ

22.9.2020.

ДОДАТНА ПОДРШКА ШКОЛАМА У ПРЕВЕНЦИЈИ ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ - ФИЛМ

Поштовани родитељи,

обавештавамо Вас да је у сарадњи Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-а, припремљен видео материјал (филм) намењен ученицима основних и средњих школа са кључним препорукама за безбедан боравак у школи. Филм се може пoгледати на следећем линку:

ФИЛМ О ПРЕВЕНЦИЈИ ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ

18.9.2020.

ПРОЈЕКАТ "ЛЕКОВИТЕ БИЉКЕ МОГ РЕГИОНА"

Награду Националне ознаке квалитета можете прочитати на следећем линку:

Национална ознака квалитета

14.9.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ - КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА

Кенгур без граница

Математичко такмичење Кенгур без граница, које због ванредног стања уведеног поводим пандемије изазване вирусом Covid-19 није одржано у марту 2020. године, биће одржано у четвртак 17. 9. 2020. са почетком у 10 часова. Учешће узимају сви ученици који су се пријавили за такмичење у претходној школској години, и радиће задатке који су за њих били предвиђени у марту. Ученици који учествују на такмичењу дужни су да буду у 9:30 у великом школском дворишту, где ће их због безбедносних разлога дежурни наставници преузети и повести у учионицу у којој ће радити задатке. Списак ученика по учионицама биће окачен на улазним вратима школе, како би били што ефикаснији при уласку. Нека 17. 9. буде математички празник каошто је било у претходним школским годинама када је организован Кенгур!

07.9.2020.

ОПШТИНСКА ТАКМИЧЕЊА У ШКОЛСКОЈ 2019 - 2020. ГОДИНИ

Табелу са такмичења наших ученика у школској 2019/2020. години можете погледати на страници "О школи - одељак такмичења" или на следећем линку:

Oпштинска такмичења 2019-2020

04.9.2020.

ПОЗИВ ЗА САВЕТ РОДИТЕЉА

Позив за савет родитеља дана 08.09.2020. године можете прочитати и преузети ОВДЕ

04.6.2020.

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА

Резултати ликовног конкурса фестивала „Велика школска позорница“

На ликовни конкурс, у оквиру фестивала„Велика школска позорница"у Тополи, пристигао је велики број ликовних радова, из 25 основних школа из Србије и региона.

Тема ликовног конкурса је била:Плакат за позоришну представу, а усмерена је на књижевна дела која се обрађују у школи али и друга књижевна дела намењена деци.

Ученица наше школе Лена Јовановић 7/2 освојила је 2. награду за ликовни рад у категорији за старији узраст (од 5.до 8.разреда).

Честитамо Лени!

Снежана Брковић, наставница ликовне културе

01.6.2020.

СТРУЧНО УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА

Стручно упутство за родитеље ученика осмог разреда можете видети на страници " информације за родитеље " или

ОВДЕ

27.5.2020.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОДИВЕРЗИТЕТА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОДИВЕРЗИТЕТА

Ученици 5-1 и 5-3 са својом наставницом географије Тамаром Грујичић обележили су 22. мај – Међународни дан биодиверзитета.

Ученици су кроз своје пројектне задатке писали о угроженим биљним и животињским врстама на Земљи и о томе како би оне могле бити заштићене.

Наша драга ученица Елена Илић 5-3 је све идеје претворила у један диван филм којим шаљемо поруку да морамо чувати живи свет на нашој планети

Видео запис можете погледати на следећем линку:Међународни дан биодиверзитета

20.5.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Обавештење за родитеље будућих првака можете видети на страници " информације за родитеље " или

ОВДЕ

27.4.2020.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Поводом Дана планете Земље, 22.априла, ученици 6- 2 су из предмета Чувари природе послали своје пројектне задатке, односно презентације у Гугл учионицу. Тема је била по њиховом избору. Наставник географије Данијела Ћирковић је најбоље презентације спојила у једну и направила филм под називом Дан планете Земље 2020.г.

видео можете погледати на следећем линку:Дан планете земље

27.4.2020.

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА

Резултати ликовног конкурса „Најлепша мама на свету, моја мама“ Дечјег савеза града Врања

На традиционалном међународном ликовном конкурсу "Најлепша мама на свету, моја мама" Дечијег савеза града Врања, пристигло је 610 ликовних радова из образовних установа широм Србије, ЦрнеГоре, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и једне школе из Немачке.

Са поносом и радошћу обавештавамо даје ученица наше школе Лена Лазаревић 7/2 освојила прву награду за ликовни рад у категорији ученика од петог до осмог разреда.

Честитамо Лени на изузетном успеху!

Снежана Брковић, наставница ликовне културе

30.3.2020.

ИНФОРМАЦИЈА ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Поштовани родитељи,

У први разред шкоске 2020/2021. године уписују се деца рођена од 1. мaрта 2013. године до 1. марта 2014. године.

Родитељу/другом законском заступнику деце, која су статала за упис у први разред основне школе за школску 2020/2021 годину од 1.4.2020. године, биће омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу на територији Републике Србије преко Портала еУправа.

Наведена услуга ће бити доступна од 1.4.2020. године.

Услуга „Исказивање интересовања за упис у основну школу“ има за циљ да школа евидентира заинтересованост родитеља/другог законског заступника за упис детета у нашу школу.

Родитељима који су преко ове услуге исказали интерсовање, електронском поштом биће послата нотификација о датуму уписа у основну школу.

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла 2020. године, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније.

Уместо уписа, родитељи и други законски заступници ће од среде, 1. априла 2020. године бити у могућности да ступе у контакт са школом преко нове услуге „Исказивање интересовања за упис у основну школу“ на Порталу еУправа.

На овај начин школа ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у нашу школу и оквирно ћемо знати који број ђака можемо да очекујемо.

По одређивању датума уписа у основну школу, на Порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све активности везане за упис детета у школу и то без потребе доношења иједног документа. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта, и из ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу) и сам упис.

Све евентуалне додатне информације у вези са уписом у први разред, биће истакнуте на сајту школе.

Уколико имате питања, можете нам се обратити путем мејла: osciriloimetodije@gmail.com

или путем броја телефона: 064 906 2401, радним данима од 12 до 15 часова.

Управа школе 30.03.2020.

27.3.2020.

УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2020/2021

Поштовани,

Обавештавамо вас да ће се упис ученика у први разред школске 2020/2021 године вршити електронским путем.

С обзиром на ванредну ситуацију, молимо вас за стрпљење.

У наредном периоду на сајту школе биће дате све неопходне информације и упутства.

Директор школе

Мануела Илић

18.3.2020.

РЕЗУЛТАТИ HIPPO ENGLISH LANGUAGE COMPETITION

У прилогу ћете наћи резултате овогодишње прелиминарне рунде HIPPO ENGLISH LANGUAGE COMPETITION такмичења. Имена ученика који су прошли у следећу рунду такмичења су маркирана зеленом бојом.

Уз прилог следи и обавештење да се услед епидемиолошке ситуације полуфинална рунда такмичења одлаже до даљњег.

Честитамо свим учесницима HIPPO Олимпијаде!

Резултати такмичења

16.3.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ НАСТАВА НА ДАЉИНУ

Обавештење за родитеље настава на даљину можете видети ОВДЕ

12.3.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОТКАЗИВАЊУ САСТАНКА ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Родитељски састанак за родитеље будућих првака (18. 3 .2020. у 18ч) у ОШ „Ћирилo и Методије“ отказан је превентнивно из здравствених разлога.

Обавештење о новом термину биће благовремено постављено на сајту школе www.oscirilo.edu.rs

11.3.2020.

МЕРЕ ЗАШТИТЕ И ПРЕПОРУКЕ РАДИ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ИНФЕКЦИЈА

Како бисмо се заштитили од евентуалних грипова, прехлада и вируса важно је да:

- редовно перемо руке сапуном

- не додирујемо очи, уста и нос неопраним рукама

- не размењујемо храну и не користимо исте флашице и чаше за воду

- искоришћене папирне марамице и убрусе одлажемо у корпе за отпатке

- разговарамо о одржавању личне хигијене и мерама заштите на часу одељенске заједнице

- информишемо се из проверених извора и не ширимо дезинформације

Бављење васпитно-здравственим темама је важан и одговоран задатак свих нас. Због тога се треба активно укључити у све мере заштите и учинити наше окружење, а самим тим и све нас, безбеднијим.

Препоручујемо да се све прославе и дружења која укључују окупљање већег броја особа одложе.

Потребно је редовно одржавање школског простора: проветравања учионица, чишћење дворишта и учионица и редовно пражњење корпи за отпатке.

Прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа.

Редовно снабдевање течним сапуном тоалета, учионица и трпезарија.

Планирати часове одељењске заједнице у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација.

У оквиру наставних и ваннаставних активности планирати, у складу са предметном облашћу, васпитно- здравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.

Планирати активности ученичког парламента које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и одржавање школског простора.

11.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - коначна ранг листа ОВДЕ

9.3.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ПРЕДШКОЛАЦА

Позивамо заинтересоване родитеље предшколаца на општи родитељски састанак у ОШ“Ћирило и Методије“ у среду, 18.03.2020. године у 18 часова, у кино сали школе, ради представљања школе, давања обавештења о упису, потребној документацији, терминима тестирања и другим релевантним информацијама.

7.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - VIII РАЗРЕД

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - VIII разред можете да преузмете ОВДЕ

7.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - VII РАЗРЕД

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - VII разред можете да преузмете ОВДЕ

7.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - VI РАЗРЕД

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - VI разред можете да преузмете ОВДЕ

7.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - V РАЗРЕД

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - V разред можете да преузмете ОВДЕ

7.3.2020.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ МАТЕМАТИКЕ - IV РАЗРЕД

Окружно такмичење ученика основних школа из математике - IV разред можете да преузмете ОВДЕ

7.3.2020.

ПРИГОВОР

Евентуални приговори (жалбе) на резултате окружног такмичења из математике се достављају искључиво у писаној форми, најкасније до среде, 11.03.2020. у 12 часова, у секретаријату ОШ “Ћирило и Методије“ . (Радно време секретаријата је од 8 – 15.00.) Образац за приговоре се може преузети са сајта ОШ“Ћирило и Методије“ ОВДЕ

Одлука окружне комисије за жалбе је коначна!

Коначни резултати окружног такмичења ће бити објављени до четвртка, 12.03.2020. у 12 часова.

На резултате окружног такмичења VI, VII и VIII разреда могуће је уложити приговор Државној комисији у року од 5 дана од одржавања окружног такмичења и после одлуке окружне комисије. Писмени и образложени приговор Државној комисији који садржи на које елементе рада ученика се он односи, може да уложи искључиво ученикова школа, а приговор потписује предметни наставник ученика.

7.3.2020.

ЗАДАЦИ И РЕШЕЊА СА ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Задатке и решења по разредима са окружног такмичења из математике можете преузети ОВДЕ

3.3.2020.

ПОЗИВ И ЗАПИСНИК СА САВЕТА РОДИТЕЉА

24.2.2020.

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА “ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ”

На дечјој страни дневних новина “Новости“објављени су ликовни радови наших ученика:

Нине Нешић 8/5, Таре Бјеговић 6/5, Маје Стјепановић 8/4, Николине Лешевић 7/2,

Виктора Зејака 5/3, Елене Илић 5/3, Марка Видина 7/2, Катарине Петровски 7/2,

Миљане Ђукановић 7/4, Лене Јовановић 7/2 и Лене Бешевић 7/3 .

Татјана Росић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

18.2.2020.

HIPPO ENGLISH LANGUAGE COMPETITION

Услед одлагања почетка другог полугодишта школске 2019/2020 године, прелиминарна рунда HIPPO ENGLISH LANGUAGE COMPETITION такмичења се одлаже за суботу, 29.02.2020. године.

18.2.2020.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ БИЋЕ ОДРЖАНО 23.ФЕБРУАРА 2020. ГОДИНЕ

Општинско такмичење из физике биће одржано 23.фебруара 2020. године, у ОШ"Стеван Синђелић" у 10:00 сати.

Састанак такмичара и наставника је најкасније у 9:30 сати истог дана, испред ОШ"Стеван Синђелић".

02.2.2020.

НАСТУП ХОРА И ОРКЕСТРА ЗА СТАРИЈЕ РАЗРЕДЕ У ОКВИРУ ПРИРЕДБЕ ЗА СВЕТОГ САВУ

Хор и оркестар старијих ученика (V-VIII) је наступио у оквиру школских приредби за Светог Саву:

23.1.2020. (приредбе за ученике млађих разреда),

24.1.2020. (приредба за ученике млађих разреда) и

27.1.2020. (централна приредба)

Ученици су извели “Химну Светом Сави” и песму “Ко удара тако позно” од В. Илића, уз клавирску пратњу наставника музичке културе. Обе композиције су прилагођене певању и извођењу на блок флаутама.

У другом делу приредбе, ученица Лена Матијашевић из одељења V4је извела клавирску композицију “Entertainer” од Скота Џоплина.

29.1.2020.

MEDJUNARODNI PROJEKAT" ČAROBNA INTERKULTURALNA MREZA PRIJATELJSTVA", MODUL 3

Modul 3 je usmeren na rušenju stereotipa i predsrasuda i suzbijanje diskriminacije. Ucenici su tokom 7. nedelja radili zadatke koji su se odnosili na prepoznavanju stereotipa i predrasuda, kako u svojoj skoli tako i u siroj drustvenoj zajednici . Ucenici likovne sekcije su na veoma kreativan nacin prepoznali predrasude i stereotipe.

29.1.2020.

СА ЕНГЛЕСКИМ ОКО СВЕТА

Ученици одељења 6-2 су на часовима ликовне културе и енглеског језика имали тематске часове на којима су учили о томе где се и како говори енглески језик, које су то знаменитости по којима се најлакше препознају државе и градови где се говори енглески језик. Гледали су презентацију, постављали питања, износили податке до којих су и сами дошли... Сликали су поменуте знаменитости на часу ликовне културе. (Наставнице: Татјана Росић и Данијела Веселиновић)

29.1.2020.

HEALTHY / UNHEALTHY

Ученици седмог разреда учили су на часовима енглеског језика о здрављу, посебно о здрављу младих људи. Након разговора и дискусија, ученици су у паровима и групама правили постере на којима су истакли шта је то здраво а шта не. Ово су неки од поменутих радова.

(Наставница: Данијела Веселиновић)

25.1.2020.

Projektna nastava "Geografska karta" i "Naselja", u odeljenju 6-2 i sestih razreda neparne smene

Projektna nastava za 6.razred je realizovana u prvom polugodištu.

Tema 6-2 odeljenja je bila Geografska karta , gde su učenici sami od starih novina i drvofiksa izrađivali reljefne geografske karte. Uz pomoć nastavnika geografije, Danijele Ćirković, uspeli su da ovaj projekat završe do Nove godine. Napravili smo izložbu radova u Holu škole koju možete pogledati i na fotografijama.

Tema projektne nastave šestaka iz neparne smene je Naselja. Pod nadzorom nastavnice geografije Tamare Grujić šestaci su izrađivali planove gradskih i seoskih naselja. Izložba radova je takođe u Holu škole zajedno sa radovima šestaka iz parne smene, odeljenja 6- 2.

14.1.2020.

Projekat "Robo-art", u odeljenju 5-2

U okviru projektne nastave na casovima likovne kulture realizovan je projekat "Robo-art". Ucenici imali za zadatak da naprave malog robota koji ce sam i crtati. Ucenici su veoma zainteresovano i kreativno pristupili zadatku pa je i sam rezultat bio jedno malo umetnicko delo.

ОВДЕ

ОВДЕ

21.11.2019.

Уметнички конкурс „Доста су свету једне Шумарице”

Манифестација „Доста су свету једне Шумарице” је ликовни и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа и посвећена је ученицима стрељаним 21. октобра 1941. године. Одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Крагујевца. Тема овогодишњег конкурса је била „Наш пад се претворио у лет” према стиховима књижевника Александра Шурбатовића. На конкурсу је учествовало 729 радова из 98 основних и 51 средње школе и две ликовне радионице.

На изложби у Музеју “21.октобар“ у Крагујевцу, међу ликовним радовима који су ушли у најужи избор, изложен је и рад ученице наше школе, Данице Јевтић 8/5.

18.11.2019.

Ликовни радови наших ученика објављени у дневним новинама „Вечерње новости”

На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика Данице Јевтић 8/5, Петра Стевановића 7/2 и Марка Видина 7/2.

Наставница ликовне културе

Снежана Брковић

2.10.2019.

Тематски дан „Хуманизам и ренесанса“

27.9.2019.

Ноћ истраживача

У петак, 27. септембра у Београду је одржана манифестација под називом Ноћ истраживача. Одељење 6/2 је у оквиру Чувара природе са наставницом Данијелом Ћирковић после школе се придружило свима који су желели да учествују у игри Лов на благо. Задатак је био да направе лоптицу каква на тржишту не постоји, да је тестирају колико може да одскочи, па мала издржљивост лоптице, да јој дају име и сврху коришћења и на крају добију дипломе и поклоне као награду њиховог истраживачког рада "од инспирације до иновације".

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

27.9.2019.

У сусрет Европском дану језика..

И ове године смо традиционално обележили Европски дан језика пригодном приредбом, која је уствари угледни час предмета: француски језик, енглески језик, географија, музичко и информатика.

Сарадњом наставника и ученика не само старијих разреда него и млађих показали смо да је учење језика кроз песмице, рецитације, квизове, знаменитости држава, обележавање посебних датума...представља забаву, дружење и пре свега интересантну технику учења. Угледни час су припремили наставници: Данијела Веселиновић ( наставник енглеског језика), Милош Антић ( наставник енглеског језика),Данијела Спасојевић ( наставник француског језика), Мирјана Ристић ( наставник француског језика),Данијела Ћирковић (наставник географије), Милица Вељковић ( наставник музичке културе) и Јелена Роглић ( наставник информатике).

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

25.9.2019.

Посета музеју Јована Цвијића

У среду, 25.септембра ученици одељења 6/2 су посетили музеј Јована Цвијића, где су имали радионицу намењену њиховом узрасту. На радионици "Чему служи, а можда и ради",у музеју Јована Цвијића деца су била упозната са предметима пронађеним на територији града Београда из периода праисторије. Били су подељени на групе, добили фотографије предмета и задатак да сами напишу од чега је предмет, на шта личи и у које сврхе је могао да се користи..

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

23.9.2019.

Деца у дигиталном добу: Водич за безбедно и конструктивно коришћење дигиталне технологије и интернета

Водич можете погледати ОВДЕ

19.9.2019.

Изложба хербаријума

У Холу школе је у четвртак, 19.9.2019.године, су ученици са наставницом Данијелом Ћирковић припремили изложбу хербаријума лековитих биљака у оквиру међународног пројекта " Л.ековите биљке мог региона". Изложба је праћена излагањем ученика разреда 7/1 који су учесници пројекта. Презентовали су своје истраживање о лековитом дејству биљака, легенде и митове којису везани за поједине биљке.

13.9.2019.

Резултати и успех наших ученика на такмичењима у школској 2018/2019.години

Укупно је освојено 179 награда од тога 12 републичких награда и 4 похвале.

Презентацију о успесима можете погледати ОВДЕ

4.7.2019.

Летопис

Најновији број Летописа можете погледати ОВДЕ

28.6.2019.

„Шетајуће математичко знање“ - шетња

Производ пројекта Шетајуће математичко знање приказан је грађанима Београда у шетњи 27.5. 2019 Ученици свих школа које су део овог пројекта са својим наставницима менторима шетали су улуцама Београда ширећи математичка знања и позитивну енергију. Грађани су активно учествовали у активностима, а цео догађај је и медијски пропраћен директним укључењем у емисију „150 минута“ ТВ Прва.

Како је све изгледало на београдским улицама можете погледати у галерији фотографија јер слика говори више од речи.

Ученици наше школе су изразили велико задовољство што су имали прилику да буду део овог пројекта и искрено се надају наставку у следећој школској години.

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ.

28.6.2019.

Финално такмичење Кенгур без граница

На финалном такмичењу одржаном 9 6 2019 у Крагујевцу ове године су учествовале две наше ученице Марија Маркочевић 5-2 и Миа Вучетић 6-2. Марија је стартовала тса трећом наградом, а Миа Вучетић са другом. Миа је и на финалном такмичењу освојила другу награду, а Марија је остала без награде али је побољшала свој пласман на коначној листи за два места. Све честитке дивним девојкама и желимо им још боље резултате у наредној школској години.

25.6.2019.

Јединством против насиља

Под покровитељством мисије ОЕБС-а и у сарадњи са локалном самоуправом Oпштине Звездара, ученици VII-1 наше школе отишли су корак даље у истицању вредности заједништва. У извођењу Бранкице Тарбук Јанковић испред Центра за реинтеграцију и активизам, ученици су кроз низ радионица имали прилику да учествују у промоцији ненасилних видова вршњачке интеракције. Било да учествују у разговору, креирају мајице са поруком или излажу групни рад, ђаци VII-1 подсећају да смо заједно у свему и да се једино скупа можемо одупрети таласу насиља у друштву.

11.6.2019.

Прес-конференција

Ученици петог разреда – 5-1, 5-2, 5-4 – су заједнички представили своје пројектне задатке. Пројектни задатак ученика 5-1 је одељењски часопис који чине следеће рубрике: Teacher interviews, Fashion, Jokes&Memes и Fake news. Наставница је одговарала на питања ученика Филипа Саркањца у оквиру рубрике Teacher interviews, а други ученици - новинари представили су и остале рубрике свог часописа. Одељења 5-2 и 5-4 су радила на пројектном задатку Holidays and festivals (Serbia vs. England) и као производ истраживања и рада на задатку направили су књигу (5-2) и постер за учионицу (5-4). Најзанимљивије чињенице о празницима и распустима у Србији и Енглеској представили су ученицима 5-1.

Након што је представљање пројектних задатака завршено, ученицису, уз(ледени)чај, послужили енглеск епалачинке које се једу у Енглеској за празник који се зове Дан палачинки.

Наставници: Милош Антић и Данијела Веселиновић

10.6.2019.

Међународни пројекат „Чаробна интеркултурална мрежа пријатељсва“, Modul 2

Ученици су кроз овај пројекат добили прилику да упознају децу широм света. Живимо у различитим државама , говоримо различите језике, наше земље имају различиту културу, историју, традицију, веру и језик. Живимо у различитим климатским условима, различито се облачимо. Али ипак имамо доста сличности.

Уовом пројекту ученици су научили 4. Циља од 17 развојних циљева УН-а: Квалитетно образовање односно његовог подциља.

Пројекат је трајао 7 седмица. Сваке седмице добијали смо задатке које смо са успехом савладали.(„Ми смо чувари језика начег народа“, „Исплетимо нашу мрежу пријатељства“, „Наслеђе наших предака“, „Понос наше историје“....). Уовом пројекту учествовали су ученици 6-2(Лена Јовановић, Лена Дојчиновић, Лена Лазаревић), ученици 5-1(Павле Ђоковић), 5-3(Михајло Требаљевац, Филип Манце), 6-1( Вања Радовић, Магдалена Жунић, Анастасија Миловановић).

Више фотографија можете погледајти у ГАЛЕРИЈИ.

10.6.2019.

Архимедесов републички турнир

Екипа наше школе традиционално је учествовала на Архимедесовом републичком турниру основних школа и ове године освојила 2. награду. Наша екипа, у пратњи наставнице Љубице Петровић, заузела је 18. место од укупно 96 школа које су учествовале. Заслужни за овај велики успех су:

• IV разред – Сергеј Никачевић (III награда)

• V разред – Павле Ђоковић (похвала)

• VI разред – Миа Вучетић (II награда)

• VII разред – Тијана Шећеровић (72 бода који су екипи пуно значили!)

• VIII разред – Петар Мајкић (похвала)

27.5.2019.

Посета Музеју града Београда - географска секција

Ученице из шестог разреда су у суботу 25.05.2019 год, у оквиру Географске секције са наставницом Маријом Дуканић посетиле Музеј града Београда и погледале изложбу -Стварање модерног Београда. . Заједно са ученицима из шестог разреда из Вишњице и њиховом наставницом, посматрали су слике и мапе Београда са краја 19 века , имали су прилике да виде преко 400 експоната из Збирке за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда. Приказане фотографије, цртежи, пројекти, планови, разгледнице и архивска документа, илуструју разноврсне феномене из историје развоја Београда. између осталог, могли су да виде примере очуваног османског наслеђа, како се у 19. веку формирала српска варош, како су изграђени водовод, канализација и уведена електрича енергија. Затим, како се, између два светска рата, Београд формирао као европски град, добио свој први Генерални урбанистички план, како се у њему становало, како су настављени радови на уређењу града, подизању паркова, проширењу инфраструктуре, и како су изграђени мостови, Панчевачки и Моста краља Александра који је спојио Београд и Земун. На крају је приказано како је Београд обнављан после Другог светског рата и у ком правцу се развијала његова архитектура. Ученицима је посебно било занимљиво у кинотеци у којој су приказани краћи филмови о изградњи града, мостова, путева, зграда.

26.5.2019.

Пројекат „Шетајуће математичко знање“, трибина и манифестација „Мај месец математике“

У четвртак 23. 5. 2019. у нашој школи је, захваљујући учесницима пројекта, био математички празник. На планираној трибиниученици 7-4 са својим менторима, другарима из Шесте београдске гимназије, показали су нам да математика може бити игра, али и да се у многим играма крије математичка позадина. Осим игара са својим вршњацима поделили су стечена знања о Талесу, Питагори, Ојлеру, Фибоначију, ширећи позитивну енергију на све присутне.

Захваљујемо се професорки математике Шесте београдске гимназије Сузани Лазовић што је нашој школи препознала потенцијал за реализацију пројекта. Захваљујемо се великом броју присутних што су активно учествовали у раду трибине и тиме допринели да доживљај буде потпун, а како је све изгледало можете погледати у ГАЛЕРИЈИ.

Манифестација „Мај месец математике“уврстила је овај пројекат у свој програм, тако да ће учесници из свих школа које су део њега прошетати заједно улицама Београда 27. маја 2019. ширећи математичка знања на креативан начин. Позивамо све љубитеље математике да нам се придруже у шетњи.

20.5.2019.

Лена Јовановић oсвојила је трећу награду на Литерарном конкурсу „Природа је мој свет“

Лена Јовановић, ученица 6/2, освојила је трећу награду на четвртом Литерарном конкурсу „Природа је мој свет“, посвећеном Десанки Максимовић на којем су учествовали ученици из целе Србије и региона. Данас јој је у Дечјем културном центру награду уручио Слободан Станишић, један од најчитанијих српских писаца за децу и младе. Наставница српског језика и ментор, Мирјана Плавшић Ђорђевић.

17.5.2019.

Ученица наше школе на Државном такмичењу из историје

Кристина Милетић, ученица одељења VIII2 , представљала је нашу школу на Државном такмичењу из историје у Нишу 12.5.2019.године. Учешће на такмичењу је велики успех до кога је Кристина дошла освајањем 1.места на Општинском и 2.места на Градском такмичењу из историје. Одлазак на такмичење је уједно била и прилика за дружење са такмичарима из целе Србије и обилазак споменика на Чегру, Ћеле-куле, Нишке тврђаве и споменика природе "Ђавоља Варош".

Честитамо Кристини и желимо јој да и даље ниже успехе.

16.5.2019.

Математика - друга награда на државном такмичењу

Миа Вучетић ученица одељења 6-2 учествовала је 11. 5. 2019. године на Државном такмичењу из математике у Новој Вароши и том приликом, у конкуренцији од 101 ученика шестог разреда, освојила другу награду. Овом наградом Миа је дала још један доринос у ређању успеха Ћирилаца на такмичењима.

Мии и свим нашим садашњим и будућим такмичарима желимо још пуно медаља, а како је све изгледало у Новој Вароши погледајте у галерији.

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ.

6.5.2019.

„Шетајуће математичко знање /Floating mathematical knowledge“

Ученици 7-4 Николина Михајловић, Теодора Пјевац, Хелена Јовановић, Николина Митровић, Лазар Царевић и Алекса Николић са наставницом математике Миленом Милановић учествују у пројекту „Шетајуће математичко знање /Floating mathematical knowledge“ чији је носилац Шеста београдска гимназија, а учесници су, осим наше школе још ОШ „Змај Јова Јовановић“, ОШ „Павле Савић“ и ОШ „Владислав Рибникар“ из Београда.

У досадашњем делу пројекта, ученици су активно учествовали у математичким и информатичким радионицама које су одржане у просторијама Шесте београдске гимназије, где су се кроз хоризонтално учење са менторима, ученицима гимназије, проширили своја математичка и информатичка знања.

Продукт пројекта биће приказан ученицима наше школе на трибини,

23. маја 2019. године у 13:30 у холу школе

те овом приликом позивамо све љубитеље математике да нам се придруже.

Учесници пројекта ће са продуктима свог рада у оквиру манифестације „Мај месец математике“ прошетати улицама Београда 27. маја 2019. чиме ће допринети популаризацији и промоцији математике не само у нашој школи, већ у целом граду.

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ.

1.5.2019.

Електронски часопис нас малих, ликовних стваралаца

У оквиру пројектне наставе под називом „„Електронски часопис нас малих, ликовних стваралаца“ ученици одељења 5-4 реализовали су задату тему , на себи својствен, креативан начин. Доказали су да своја запажања и новине могу преточити у форми електронског часописа.

Електронски часопис нас малих, ликовних стваралаца можете погледати ОВДЕ

25.4.2019.

Како је Британија постала велика?

Тематски дан под називом ''Како је Британија постала велика?'' је одржан у одељењу VI2. На часу енглеског језика, ученици су гледали видео презентације, мапе и постере, заставу. Гледали су видео снимак који приказује колико је Британија некада била велика, у којим све деловима света је имала своје колоније и како је и којим темпом њена територија постала оваква каква је данас. Ученици су читали о познатим британцима чија су достигнућа учинила Британију великом и кроз дискусију дошли до закључка да једну земљу великом не чини само територија него и људи и њихова достигнућа. Поменули смо и ''велике'' људе и њихова достигнућа који су нашу земљу у том смислу учинили ''великом''. Ученици су се подсетили свега што су раније научили о Великој Британији, па су кроз игру показали и шта су запамтили. (Наставница Данијела Веселиновић)

25.4.2019.

EARTH DAY - Environmental problems

Поводом Дана планете Земље, применивши знање из области ''Environment'', ученици седмог разреда, Андреј Андрејевић, Лука Крстић и Никола Токић (7-4) су креирали стрип у коме су истакли проблем загађења животне средине.

Погледајте презентацију овде.

Остали ученици седмог разреда (7-2, 7-4, 7-5) су, на часу енглеског језика, направили постере на исту тему и о проблему загађења животне средине и начинима њене заштите говорили. Ово су неки од поменутих постера.

Наставница енглеског језика Данијела Веселиновић

17.4.2019.

Међународни пројекат „Innovate Your Dreams 2019“.

Од 14. јануара до 31. марта 2019. године, реализована је прва фаза Међународног пројекта „Innovate Your Dreams 2019“.

Пројекат “Innovate Your Dreams 2019” имao je за циљ да помогне ученицима да разумеју и да се припреме за послове будућности. Пројекат се заснивao на популарном истраживању чији је закључак да ће се 65% данашњих основаца бавити потпуно новим пословима који данас не постоје. Током пројекта ученици узраста 7-16 година такође су се упознавали са индустријама будућности и улогом технологије у процесу трансформисања света. Пројекат се бавио проучавањем 3 од укупно 17 циљева одрживог развоја Уједињених Нација описаних у Агенди 2030. за одрживи развој (Квалитетно образовање, Приступачна и чиста енергија, Индустрија, иновације и инфраструктура). Ово је био STEM пројекат који је трајао 7 недеља. Оснивач пројекта је Khurram Shehzad из Пакистана.

Регистровано је више од 2000 наставника и школа и више од 100.000 учесника из више од 55 држава. До сада, учешће су узели узели наставници из 45 држава у првој фази пројекта.

Шест креативних задатака (рад са ученицима) распоређених у 7 радних недеља, чији је циљ развој способности: комуниакције, колаборације, критичког мишљења, креативности… Способности које су неопходне у овом 21. веку.

Креативним задацима, почевши од „A promising future“, преко „Everything you can imagine is real“, „Cultivating competencies“, „“World in 2030“, до „Potter ´s wheel“ и „3 E´s (Enough Energy for Everyone)“, ученици су развијали своја умећа критичког размишљања и закључивања, те комуникације међу собом и са учесницима из других школа, места и држава.

Овај пројекат реализовали су : наставница ликовне културе Татјана Росић, са групом ученика 6-4 и 8-2. , вероучитељица Невенка Давидовић са групом ученика 5-2, и учитељица Марија Вученовић одељење 3-1.

11.4.2019.

Ученици 7/5 и 7/2 били су на представи - мјузиклу "Лајање на звезде"

Ученици 7/5 и 7/2 били су на представи - мјузиклу "Лајање на звезде" у Омладинском позоришту "Дадов" са наставницом српског језика Мирјаном Плавшић Ђорђевић 10.априла 2019. Утисци ученика су сјајни, нарочито због тога сто им је ова тинејџерска прича о школском животу аутора Милована Витезовића већ позната кроз филмско остварење. Сада су обогатили своје виђење света и уметности. Фотографисали су се са глумцима из представе. А професију глумца им је највише приблизила наша бивша ученица која глуми у представи, Анђела Крибл.

10.4.2019.

Радови на тему Здравље и здраве животне навике младих људи и на тему Супер хероји

Ученици седмог разреда (7-2, 7-4, 7-5) су на часовима енглеског језика дискутујући и примењујући научено градиво, направили занимљиве радове на тему Здравље и здраве животне навике младих људи и на тему Супер хероји. Ово су неки од поменутих радова:

Наставница енглеског језика

Данијела Веселиновић

3.4.2019.

Преобликовање - процес стварања нове целине

Преобликовање је процес стварања нове целине од различитих употребних предмета. Ученици петх разреда су на свој оригиналан начин размишљали о употребним предметима. Они су неке од тих употребних предмета преобликовали у права мала уметничка дела.

Погледајте видео

Наставник ликовне културе

Татјана Росић

1.4.2019.

Шта ће се десити за десет трилиона година

U оквиру Географске секције,пет ученица 6/3 су припремиле презентацију на тему ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ЗА ДЕСЕТ ТРИЛИОНА ГОДИНА. Презентација је приказана у десет одељења како млађим,тако и старијим разредима током протекле недеље. Поглед у будућност и научне претпоставке приказане кроз слајдове и причу ученица -презентера пробудиле су интересовање и бројна питања о планети и васиони, о животу након смрти, о положају континената и океана, о подизању нивоа мора и отапања ледника, постојању и нестајању појединих језера и градова, као и о савременој технологији која би продужила људски век.

Ученице су рад припремале неколико недеља уз помоћ наставнице Географије Марије Дуканић,цела презентација је протекла запажено и пробудила интересовање посебно код млађих одењеља .

Све о томе моѕете погледати у прилогу.

26.3.2019.

У Народном музеју

Ученици шестог разреда су у оквиру слободне наставне активности Свакодневни живот у прошлости са наставницом Аном Ђорђевић посетили Народни музеј у Београду 17.3.2019.год. (одељење VI2) и 24.3.2019.год. (одељење VI4). Том приликом су обишли археолошку збирку Народнг музеја која обухвата хронолошки распон од старијег каменог доба до античке грчке и римске културе и уметности, као и збирке предмета који потичу из средњег века (накит, керамика, иконе, фреске, копије фресака, оружје, новац...). Кроз ову посету су ученици обогатили своје знање о животу људи у прошлости.

22.3.2019.

Посета Етнографском музеју

Одељење 3/4 је у петак 22.3.2019. ишло у Етнографски музеј на радионицу ,,Разломачка шара". Након што смо дошли, сви смо се окупили у велику салу где су у стакленим витринама стајале народне ношње из различитих крајева Србије. Када смо детаљно осмотрили и прокоментарисали сваки излог, поделили смо се у парове и добили по 3 папира на којима су били недовршени радови кецеља које смо требали да пронађемо. Када смо све пронашли, отишли смо у једну учионицу где су нас чекали матријали за рад (хамер, маказе, лепак, папири у боји). Задатак нам је био да, инсирисани шарама са сукњи и кецеља, направимо своју шару. Ову радионицу бисмо свакоме препоручили.

Ученица
Елена Танасић

13.3.2019.

Изложба Анаглиф фотографија

У учионици за ликовну културу направили смо малу изложбу посвећену Анаглиф фотографији. Наши кустоси били су Михајло, Филип и Стеван ученици 5-3 одељења који су водили ученике кроз основе анаглиф фотографије. Анаглиф фотографија је веома стара фотографска делатност. Када ставимо 3d наочаре у нашим рукама је простор и заборављате да у руци имате фото папир, наравно да је то само илузија. Ученици одељења 5-3, су са великим одушевљењем прихватили ову врсту уметности, и уживали у њој.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

12.3.2019.

Резултати ликовног конкурса: 11. Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу

Као и сваке године градска општина Медијана у Нишу расписује лепе ликовне конкурсе. Ове године тема је била “Како стићи до циља у чизмама од седам миља“. Ученици наше школе МАРТА ЈЕШИЋ 5-2 је освојила друго место, док је ученик ФИЛИП МАНЦЕ 5-3 добио похвалу. Рaдови наших ученика биће изложени на фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, који ће се одржати 21. и 22.марта 2019. године.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

11.3.2019.

Пројекат „Учим да учим”

На Наставничком већу које је одржано у уторак, 5.марта, наставник географије Данијела Ћирковић је презентовала пројекат „Учим да учим” свим колегама у школи. Пратећи хронологију дешавања у току пројекта и активности које су се дешавале у последњих пет месеци, сви запослени су упознати са пројектом и ученицима који су успели да реализују План активности и пројекат приведу крају. Овом приликом захваљујем се свима на сарадњи, и ученицима и наставницима који су помогли да пројекат реализујемо.

Презентацију погледајте ОВДЕ

9.3.2019.

Позив родитељима - предавање Влајка Пановића

Поштовани родитељи,

Уочили смо више проблема у овој генерацији ученика првог разреда. То нас забрињава. Због тога смо организовали предавање специјалисте дечије психологије са Војно медицинске академије др Влајка Пановића са темом „Замке родитељства“. Предавање ће се одржати у четвртак 14.03.2019. године у 18.00 часова у кино сали ОШ „Ћирило и Методије“. Позивамо Вас да дођете и чујете богато искуство из практичног рада нашег еминентног стручњака. Након предавања можете поставити питања и решити неке од недоумица које имате о родитељству. Ваше присуство је од изузетне важности за добробит Вашег детета и нашу добру сарадњу.

ОШ „Ћирило и Методије“

6.3.2019.

Коначни резултати општинског такмичења из математике

2.3.2019.

Прелиминарни резултати општинског такмичења из математике

25.2.2019.

Пројекат „Учим да учим”

Пројекат „Учим да учим” се ближи крају. Упитник о техникама учења је подељен наставницима, као и педагогу и психологу школе. Анализе њихових одговора можете погледати на сајту школе.

Анкета за наставнике и педагога

Извештај нализе анкете

21.2.2019.

HIPPO English language competition

Услед одлагања почетка другог полугодишта школске 2018/2019 године, HIPPO ENGLISH LANGUAGE COMPETITION такмичење се одлаже за петак, 1.3.2019. Ово обавештење важи искључиво за ученике ОШ „Ћирило и Методије”.

22.1.2019.

Пројекат „Вулкани и земљотреси"

У уторак 22. јануара је у Холу школе представљен пројекат под називом "Вулкани и земљотреси". Пројекат је планиран планом и програмом за пети разред, а тему су изабрали ученици заједно са наставницом географије Данијелом Ћирковић. Реализација пројекта је трајала три месеца. У уторак су ученици 5-2 представили продукте свог рада на овом пројекту. Овом пројекту су у завршној фази учествовали и ученице 8-3 разреда са темом из биологије о појави живог света у срединама где је било вулканске активности и ученице 8-1 разреда са темом из хемије о емисији гасова при вулканским ерупцијама. На крају су ученице осмог разреда уз помоћ наставнице хемије Драгане Дамјановић извеле ерупције вулкана које можете погледати на фотографијама .

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

30.12.2018.

Посета музеју Вука и Доситеја

Ученици седмог разреда ( 71 и 73) обишли су Музеј Вука и Доситеја 19. октобра 2018. године. Уз помоћ занимљиве приче кустоса упознали су се са збирком у којој се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети, прва издања његових књига и бројна архивска грађа. За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема, али су изложена прва издања његових дела, преписке и портрети.

28.12.2018.

Изложба вулкана и земљотреса

Поводом пројекта за пети разред под називом "Вулкани и земљотреси", у Белом холу школе је изложба паноа и прављених вулкана. Наставница географије Данијела Ћирковић је са ученицима обрадила ову наставну тему у оквиру планираног пројекта и изложили су своје радове у холу школе.

27.12.2018.

Посета Природњачком музеју

Одељење 6/3 је у оквиру географске секције посетило Природњачки музеј на Калемегдану и погледало изложбу "Пази, отровно!". На изложби су представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња из свих делова света и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај. Елементе изложбе сачињавају необични експонати, а посебна атракција за ученике био је сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова. Кустос музеја је ученицима пренео савете како се понашати у случају контакта са отровима из природе. Посета је завршена у одељку Музеја где су представљене разноврсне геолошке публикације, од којих су многе прилагођене деци.

25.12.2018.

A MAGICAL INTERCULTURAL FRENDSHIP NETWORK - пројекат одељења 3/1

Презентацију можете преузети и ОВДЕ

14.12.2018.

Анализа упитника родитеља и ученика, „Учим да учим”

Анализом упитника за родитеље добили смо следеће резултате:

На прво питање, Да ли је учење важно и зашто? , сви родитељи су имали сличне одговоре и сматрају да је учење веома важно и за изгађивање личности, за изграђивање независног мишљења, става у животу, сналажења, опстанка, за даље учење, … сумирали смо ове резултате и сматрамо и да наши родитељи виде да је учење веома значајно у животу било и у њихово време, а и сада.

Друго питање је било, Да ли сте учили када сте били у школи какав Вам је био успех?, и добили смо следеће резултате: већина родитеља су били одлични ђаци и студенти или врло добри у школи. На основу ових резултата смо схватили да су наши родитељи некада били одлични ђаци и студенти и да је учење и мотивација за стицањем знања била веома значајна у њихово време и да су учили у школи.

Који Вам је био најлакши начин за учење?, је било треће питање и добили смо одговоре: већина родитеља је радила одмах домаћи чим дођу кући из школе, слушањем на часу, читањем на глас, подвлачењем и преслишавањем и континуираним радом. Веома слично ономе што и ми радимо у школи и када дођемо код куће.

Да ли сте и након што сте завршили редовно школовање несто учили? Шта и како?, на четврто питање су одговори били малтене исти, што значи да су неки остали у контакту са књигом, учењем, највероватније наставници, професори и сви они који су желели да се даље усавршавају, неки су похађали разне курсеве страних језика, програмске језике итд… због посла највише. Неки су сваки дан учили вештине посла, јер тога није било у школи….закључујем да наши родитељи и данас уче и усавршавају се најбоље како могу, било због посла, било због напретка технологије да би остали у тренду…

Који начин у учења би ученицима препоруцили за учење?, на ово питање већина родитеља се сложила да треба обновити градиво учено у школи тога дана, издвојити или подвући најважније, понављати висе пута, спремати се за сваки час, да се учи редовно. Мањи број родитеља се сложио да да учење треба да буде путем Мапа ума, постављењем проблемских питања, коришћењем интернет и примењивањем наученог у пракси, као и учење у природи.

Да ли сте у Вашем детињству имали услове за креативно и практично учење?, на ово питање одговори родитеља су подељени, тако да једни сматрају да су постојале могућности, али нису увек биле доступне свима, делимично или нису имали услова за креативно и практично учење. Друга група родитеља пак сматра да су имали креативно и практично учење много више него њихова деца, нпр. на селу примена практичних знања, и све је било бесплатно. Мислим да је вероватно било некада много више учења у природи примењујући научено у пракси, више практичног знања и вештина у односу на данас где се све ради уз рачунар не излазећи из куће.

Набројте неколико дечијих игара из Вашег детињства које сматрате битним за процес учења., на ово питање већина родитеља се орјентисала на игре из детињства као што су ластиш, кликери, не љути се човече, мице, које су тада биле битне за моторички развој, ментални развој и раст деце. Наравно скоро сви су додали занимљиву географију, квиз, асоцијације,…Закључујемо да у то време, некомпјутерске ере деца после школе су се умно растерећивала разним играма напољу и развијала притом логичко мишљење, толеранцију, стрпљивост,…

Колико је Васе учење утицало на несто од наведеног?, на учење су највише утицали наставници, прегледност лекције, сложеност градива, а најмање родитељи и део школске године. На ово питање је било потребно да се понуђени одговори оцене бројевима од 1- 5, где је 1- најмањи утицај, а 5- највећи утицај.

Када Вам је било лаксе да уците(Уписите бројеве 1-4 на линијама), на ово питање као и у претходном, требало је да се на понуђене одговоре упишу бројеви од 1- 4, који показују када се учило најлакше и добили смо следеће резултате:

Најлакше се учило када је наставник изводио наставу у природи, изодио експерименте, па онда када је показивао слике, карте, огледе итд. И на крају као најтежи начин учења је био када је наставник само предавао.

Да ли се технике уцења које сте Ви користили док сте били дјак разликују од техника уцења које данас користи Васе дете? Наведите ову разлику, ако постоји., Код овог питања већина родитеља се у суштини слаже да нема неке разлике у техникама учења, али да умногоме технике зависе од квалитета наставника и наставе, лакше доступности информација на интернету, континуитета у учењу, обимности градива И недостатка већег вербалног изражавања, све већег “бубања напамет”, …

Које технике учења знате? Набројте. , ово питање је веома слично са претходним и закључили смо да се технике учења малтене не разликују од техника учења које су користили наши родитељи. Једина новина су технике које користе проблемске ситуације, проблемска питања на која се траже одговори И на тај начин уче, Мапе ума, интерактивно учење, …

Да ли мислите да је учење на грешкама добро?, већина родитеља се сложила да је учење на грешкама добро и поучно, због искуства, индивидуалног знања, бола који проузрукује грешка се памти… мања група родитеља се не слаже са овом тврдњом сматрајући да се деца излажу стресу, и да у школском систему не утичу позитивно на учење код деце.

Видео погледајте ОВДE

Презентацију анализе можете погледати ОВДЕ

Извештај можете погледати ОВДЕ

12.12.2018.

Посета Фестивалу науке

И ове године, Ћирилци су били део спектакуларног Фестивала науке. Ученици петог, шестог и седмог разреда, у пратњи наставнице математике Љубице Петровић и наставника биологије и хемије Жељка Јанковића, су посматрали и учествовали у различитим експериментима , сазнали занимљивости из природних и друштвених наука које ретко где могу чути, освајали поклоне по приказаном знању из одређене области. Сви заједно смо гледали представу у којој су Француске и Српске циркуске акробате демонстрирали законе физике, уз стручно објашњење дипломираног физичара. Ученици су задовољни изашли са сајма и једва чекамо нове изазове и зања које нам сваке године пружа ова манифестација!

Видео погледајте ОВДE

5.12.2018.

Пројекат „Учим да учим"

Наставник географије Данијела Ћирковић је нашу школу укључила у пројекат "Учим да учим", на еТwиннинг порталу, који представља портал наставника из целе Европе. У пројекат су укључени ученици 8.разреда: Јован Тодић, Теодора Топић, Сташа Савић и Огњена Гагић. У договору са наставником су средином новембра представили презентацију ученицима школе и кино сали, под називом "Стилови и технике учења".

После су подељене анкете са питањима о стиловима учења наших ученика. Анкете су подељене и родитељима ученика, такође о техникам учења када су они били ђаци. У току је обрада анкета и анализа добијених резултата.

Презентацију можете погледати ОВДЕ

2.11.2018.

Посета вршњачког тима

Другог новембра нашу школу посетио је вршњачки тим из основне школе „Јован Поповић“ са Карабурме. У оквиру овог дружења имали смо прилику да колегама из друге школе представимо како функционише вршњачки тим у нашој школи, коју улогу обавља, у којим активностима учествује, као и то до којих смо све увида дошли у раду са вршњачким тимом. Госте смо упознали са тим шта смо све до сада обавили, шта планирамо да урадимо, на који начин радимо, са материјалима које користимо за радионице. Овај сусрет употпунило је и присуство старих чланова вршњачког тима који сада похађају средње школе, и њихова искуства из вршњачког тима.

Након тога уследила је жива дискусија између домаћина и гостију о темама које су чест предмет рада вршњачког тима. Разговарали смо о томе са којим проблемима се сусрећемо у нашим школама и на које начине покушавамо да их решимо и превазиђемо.

На крају су размењени позиви за нове међусобне посете и изражено обострано задовољство оствареним сусретом.

29.10.2018.

Обилазак Народне библиотеке Србије

Ученици одељења V2 и V4 су 29.10.2018.године, у овиру додатне наставе из историје, посетили Народну библиотеку Србије заједнo са наставницом Аном Ђорђевић. У Библиотеку смо ушли "Путем знања". Током обиласка љубазни домаћини су нам објаснили шта су културна баштина и културно добро. Спровели су нас кроз читаонице, легате Милана Ракића и Милоша Црњанског. Објаснили су нам на који начин се користи библиотечки фонд и упознали нас са историјатом библиотеке. Велику пажњу су нам привукли географска карта Света из 1717.године и читаонице.

Ову посету смо обогатили тиме што смо у близини Народне библиотеке Србије видели Храм Светог Саве, као и споменике знаменитих Срба: Светог Саве, Николе Тесле и Карађорђа Петровића.

Обилазећи места која припадају културној баштини српског народа, проширили смо знања која ћемо искористити у нашем даљем школовању.

Ученици одељења V2 и V4, чланови додатне наставе из историје

25.10.2018.

У Музеју примењене уметности

Ученици 6/3 посетили су 16.10. 2018. Музеј примењене уметности. Обишли су сталну поставку стилског намештаја из различитих епоха, упознали се са предметима примењене уметности и уживали у изложби ,,Било једном…“ на тему бајки у оквиру 53. Дечјег октобарског салона. Затим су присуствовали радионици у којој су имали задатак да израде лик из бајке у глини техником вајања.

На креативан начин спојили смо ликовну уметност и књижевност.

Професор српског језика

Љиља Станковић

24.10.2018.

Чаролија постоји, нашли смо је у Народном музеју

У склопу часова ликовне културе, стално смо у потрази за лепим. Тражимо лепоту у уметности кроз презентације, доступну литературу, интернет публикације, креативне, интерактивне активности и рукотворине. Ученици , увек подстицани и ван школе проналазе и негују праве естетске вредности, свако на свој начин па се нови утисци и импресије размењују на нашим часовима. Дана 24.10.2018 наставницa ликовне културе Татјана Росић и вероучитељица Невенка Давидовић године кренуле су са ученицима 7-2 и 8-2 у заједничку авантуру са истим циљем, да своје знање употпунимо обиласком Народног музеја. Ово здање и стуб ослонац националне уметности оправдао је свој реноме највећег и најимпозантнијег музеја у нашој земљи. Већина ученика је по први пут имала прилику да се упозна са богатом домаћом и светком културно-уметничком баштином, сачуваном на једном месту у Београду. Да је била велика заинтересованост и одушевљење ученика експонатима и делима, мало је рећи. У прилици смо били да будемо сведоци свих историјских раздобља од првих трагова човека праисторије преко антике и средњег века до новог доба . Чаробно је било то путовање од Винчанске културе, неолита, бронзаног и гвозденог доба, кроз период Ђердапске, Грчке и Римске цивилизације, средњег века, Византије, поствизантијског раздобља Српског културног процвата па до Југословенске епохе. Остаци предмета оруђа и оружја, кованог новца, накит, маске и оклопи као и ношње, будиле су машту ученика и тако их враћали у протекла времена. Та времена су иза нас али величанствени експонати као сведоци истих одолели су вековима, брижно сортирани међу зидовима овог музеја где је време стало и за њих и за посетиоце. Стати пред фреске старе Византије и Србије, слике домаћих сликара: Надежде Петровић, Паје Јовановић, Саве Шумановић, старих мајстора ренесансе: Карпачо, Тинторето, Басано, Гамбарини, Каналето, Мариески, Гварди, импресионизма: Писаро, Дега, Моне, Реноар, Сисле, постимпресионисти Гоген, Тулуз-Лотрек…… модерне сликарске епохе Модиљани, Шагал, Кандински….., кубизма Пикаса било је јединствено, речима тешко описиво искуство.

Одушевљње ученика наставило се кроз усхићену дискусију, још дуго после напуштања музеја. Озарена дечија лица говорила су више од речи које би описале њихову радост. Заједнички закључак је био да је један дан исувише мало времена за Народни музеј, како би чаролија потрајала још дуже.

Вероучитељица Невенка Давидовић

Наставник ликовне културе Татјана Росић

23.10.2018.

Посетили смо Народни музеј

У оквиру додатне наставе из историје, ученици шестог разреда су посетили Народни музеј 23.10.2018.године у пратњи наставнице Ане Ђорђевић. Том приликом су обишли поставке које се односе на праисторију, античко доба и средњи век.

Највећу пажњу ученика привукли су предмети за свакодневну употребу из Лепенског вира и Винче, оружје, накит, праисторијске скулптуре, остаци античких стубова, фреске и новац. Кустос музеја нам је објаснила све занимљиве детаље.

Обилазак музеја нам је помогао да проширимо своја знања и боље разумемо живот људи у прошлост.

Вања Радовић, Реља Јаћимовић и Михаило Јовановић (одељење VI1)

20.10.2018.

Сто година од пробоја Солунског фронта

Ове године се навршава сто година од пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата. Ученици наше школе Анђела Топић VIII3 , Марија Нећаков VIII3, Сара Славнић VIII4, Реља Ивковић VIII4 и Реља Јовановић VIII4 , су направили паное и кроз посете одељењима од петог до осмог разреда, упознали ученике са овим догађајем. Хвала им што су на овај начин допринели обележавању овог важног јубилеја српске историје.

Наставница историје АнаЂорђевић

11.10.2018.

Eвропска ноћ истраживача

И ове године заинтересовани ученици шестог, седмог и осмог разреда наше школе учествовали су у научној авантури у оквиру Европске ноћи истраживача. И том приликом су посетили Факултет за физичку хемију, где су се упознали са чудесним светом биомедицине откривајући бројне корисне савете и трикове из ове области. У Институту за метеорологију кроз квиз и игру ученици су знањем победили незнање које је завладало светом, а у Кући легата су се упознали са чудесним светом биљне ћелије.

Радознали дух и знање које су показали наши ученици учинили су ово путовање незаборавним.

Наставници : Нада Капор, Драгана Арсеновић и Гордана Милодановић

3.10.2018.

Европски дан језика у нашој школи

У среду, 3.октобра, у Белом холу школе је представљен угледни час географије, информатике, музичке културе, српског и страних језика, под називом Европски дан језика. Ученици од петог до осмог разреда су презентовали државе Европе на страним језицима:енглеском, француском, немачком, руском, шпанском и грчком. У холу су били панои ученика седмих разреда који су прошле године изучавали све државе Европе, као и презентација која је ишла на Видео биму и представљала такође њихов прошлогодишњи труд и рад. Испред паноа смо поставили штандове држава на којима су стајала обележја тих држава. Ученици су показали осим знања страних језика, познавања држава и таленат за музику. Овом часу су присуствовали и ученици млађих разреда који су показали своје знање енглеског језика и присуством улепшали овај угледни час.

Организатор и аутор часа је наставник географије Данијела Ћирковић, која је уз помоћ колега успела да реалзује овај догађај.

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

Видео можете погледати ОВДЕ

28.9.2018.

Хуманизам и ренесанса поново у нашој школи

Тематски дан 28.9.2018 Хуманизам и ренесанса поново у нашој школи

Историја

Већ неколико година у седмом разреду у ченици и наставници наше школе организују тематски дан „Хуманизам и ренесанса“, ове године одржан је у одељењу 7-1. На часу Историје наставница Ана Ђорђевић је упознала ученике са значајем и обележјима периода хуманизма и ренесансе, а потом су кроз презентацију ученица Невене Станишић и Андреје Стојановић сазнали више о књижевницима и научницима овог раздобља.


Наставница историје

Ана Ђорђевић


Музичка култура

О процвату културе у ренесанси ученици су сазнали и на часу музичке културе.

Сазнања са часа историје користила су им да повежу и схвате како се музика развијала.

Кроз краћа излагања неколико ученика, по одређеним областима, ученици су сазнали какав је препород имала музика у епохи РЕНЕСАНСЕ“

Наставник музичке културе

Биљана Матовић

Француски језик

На часу Француског језика ученицису преводили песму „Bonjour mon coeur“, француског ренесансног песника Pjera de Ronsara.


Наставница француског језика

Сенка Јоксимовић- Мања


Ликовна култура

На часу ликовне културе ученици су се упознали са ликовним делима ране и високе ренесансе.Тај период процвата светске културне баштине презентован је кроз интерактивне часове. Путем савремених медијума ученици су се упознали са нај еминентнијим ликовним ствараоцима тога доба и њиховим делима.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

26.9.2018.

Европски дан језика

26. септембра група ученика наше школе учествовала је у активностима у оквиру Европског дана језика. Активности су биле у Француском институту, у Институту Сервантес и Гете институту. Ученици су присуствовали и свечаном концерту у Дому омладине.

Видео снимак „Макарена - позив на игру коме нико не може да одоли” погледајте ОВДЕ

Hаставник француског језика,

Сенка Јоксимовић- Мања

25.9.2018.

Арабеска у седмом разреду

Као и сваке године ученици семог разреда бавили су се тематиком саме Арабеске. Ученици су са успехом савладали тему, и показали велико интересовање за исту.

Презентацију пoгледајте ОВДЕ

7.10.2018.

У Војном музеју

Ученици шестог разреда су у недељу 07.9.2018.г. искористили лепо време и посетили Војни музеј у оквиру Свакодневног живота у прошлости и Географске секције. Богата музејска поставка, која обухвата период од досељавања Словена на Балкан до ратног периода деведесетих година 20.века, привукла је пажњу ученика, који су допунили своје знање о националној историји и култури. Ученици су имали прилику да виде карте, макете средњовековних градова као и оригиналне предмете из прошлости: заставе, одликовања, оружје, војну одећу, фотографије, уметничка дела.

Дружење и учење у пратњи наставница Гордане Милодановић, Милене Милановић (одељењског старешине VI2) и Ане Ђорђевић (одељењског старешине VI4) верујемо да ће ученицима остати дуго у лепом сећању. Погледајте галерију фотографија насталих приликом ове посете.

Слике можете погледати ОВДЕ

07.09.2018.

Заменик гардоначелника града Београда Горан Весић у посети школи

Заменик гардоначелника града Београда Горан Весић, поводом почетка нове школске године и пријема првака, посетио је нашу школу.

Том приликом школи је поклонио модерну интерактивну таблу и пожелео свим ђацима успешну нову школску годину. „Прваци су данас уплашени и не разумеју шта значи овај дан, али сећаће га се. Ово је почетак њиховог одрастања, добили су свој други дом где ће научити оно што је важно за живот и што је најважније да постану добри људи“- рекао је заменик градоначелника.

Г-дин Весић је прецизирао да је 16774-оро ђака првака на територији Београда данас пошло у школу од чега 118 у „Ћирило и Методије“ која је, додао је, једна од наших најбољих школа.

На свечаном пријему били су Александар Марковић, помоћник градоначелника, Тања Поповић, члан већа града Београда, Милош Игњатовић, председник општине Звездара, чланови већа општине Звездара и Душан Кићовић, руководиоц Школске управе Београд Министарства просвете.

Слике можте погледати ОВДЕ

27.08.2018.

Обавештење за ученике и родитеље: Почетак нове школске године

Настава у новој школској 2018/2019. години почиње у понедељак, 3.септембра 2018.године

Непарна смена почиње са радом у преподневној смени (од 8 часова), а парна у послеподневној смени ( од 14 часова)

Свечани пријем ученика првог разреда биће одржан у понедељак, 3.септембра и то за ученике 1/1 и 1/3 у 9 часова а за ученике 1/2 и 1/4 у 10 часова

Списак и распоред ученика првог разреда по одељењима биће истакнут на огласној табли школе у петак, 31 августа после 12 часова.

10.07.2018.

Збирка песама и одељенски часопис

Учитељ Дејан Гигић је објавио са својом 7.генерацијом 7. Збирку песама својих ученика - Није него – и 28. број одељењског часописа .

28.06.2018.

Ученик генерације

За ученика генерације у школској 2017/2018 изабран је Димитрије Васиљевић (ученик 82 –разредни старешина Селма Поповић и учитељ Дејан Гигић.

14.06.2018.

Фестивал науке

У јуну је одржан за ученике млађих разреда и фестивал науке. Извођени су

разни огледи у којима су ђаци радо учествовали.

06.06.2018.

Позоришна представа на енглеском: Истинита прича о Црвенкапи (The Little Red Riding Hood- the true story)

Овај духовити драмски текст у којем су се заједно нашли и Петар Пан, Лепотица и Звер, Робин Худ, три прасета и бака из познате приче о Црвенкапи, потписала је Биљана Дедић, професорка енглеског језика , а на сцени кино- сале у нашој школи, 6. јуна извели ученици IV3.

Било је мало времена да се нимало једноставан текст на енглеском језику увежба и да се ученици науче да глуме, понашају на сцени и да се осмисли и припреми целокупна сценографија и костими. Цело одељење је учествовало у представи и док су је припремали са наставницом енглеског језика били су и узбуђени и раздрагани.

Родитељи ученика IV3 били су у прилици да виде како њихова деца успешно глуме и то на страном језику, певају, плешу и уживају на сцени! А како су ученици доживели овај подухват, најбоље говори састав који дан после, написао Филип Саркањац, ученик IV3

Представа на енглеском

Јуче је моје одељење извело праву позоришну представу и то енглеском језику!

Сви смо били веома узбуђени и ухватила нас је трема да нешт о не погрешимо! У овој представи нашле су се четири бајке: Петар Пан, Лепотица и Звер, Три прасета и Робин Худ. Ја сам играо две улоге: глумио сам Петра Пана и Џон Доуа. Да бисмо извели ову представу како треба, у последње две недеље имали смо скоро сваки дан пробе.

Родитељи су ушли у кино-салу, завеса се отворила и представа је почела. Неко је у неком тренутку нешто и погрешио, али нисмо се обазирали на то и није реметило представу која је повремено била смешна. Када је представа завршена, били смо срећни и задовољни. Поклонили смо се, а наставница енглеског, која је заслужна за све, похвалила нас је и рекла да смо генијалци.

Било је то невероватно искуство! Ускоро ћемо имати и другу представу, али сада на српском и сад се осећамо као да смо прави глумци!

Учитељица Наташа Бисић

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

Видео снимак погледајте ОВДЕ

01.06.2018.

Презентација са резултатима такмичења у школској 2017/18. години

Презентацију погледајте ОВДЕ

11.05.2018.

Пролећни карневал

У нашој школи је 11.05.2018. одржан "Пролећни карневал". У овој манифестацији учествовали су поред нашег одељења 1-2, остала одељења првог разреда као и предшколци из вртића "Жубор", "Кошута", и "Лавић". Предшколци су такође учествовали певајући и играјући.

Учитељица

Олгица Стојаковић

Видео погледајте ОВДЕ

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

14.05.2018.

44. Математички турнир

У суботу, 12.5.2018., наши најбољи млади математичари су се такмичили на екипном и индивидуалном 44. Математичком турниру ОШ у организацији математичког друштва ''Архимедес''. Наш тим су чинили

- Вук Јановић IV3

- Миа Вучетић V2

- Лидија Пршић VI3

- Петар Мајкић VII2

- Мирослав Милановић VIII2

Ученици су изашли задовољни након завршетка израде задатака. Сада нам преостаје да чекамо резултате и надамо се добром пласману.

Наставница математике

Љубица Петровић

29.04.2018.

Тематски час "Како је Британија постала велика", у одељењу 6-5

У оквиру Тематског дана под називом „Како је Британија постала велика”, одржани су часови енглеског језика, географије и ликовне културе у одељењу VI5.

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК

Ученици су се кроз презентацију, рад на мапи, разговор и кратку игру подсетили најважнијих података које су о Великој Британији раније учили, а затим су погледали и видео снимак који приказује колико је велика била Велика Британија и колика је сада. Разговарали су и донели закључке да једну земљу великом не чини само територија. Тако смо учили и о знаменитим личностима на које је Велика Британија поносна и који су је учинили ''великом'' на свој начин. Како је тог дана био и рођендан једне знамените личности (Вилијема Шекспира) а и Дан енглеског језика, ова тема је ученицима била још интересантнија.

Наставница Енглеског језика
Данијела Веселиновић

ГЕОГРАФИЈА

На часу географије у оквиру тематског дана ученици одељења VI 5, су имали прилику да појмове и садржаје везане за Велику Британију обнове кроз квиз знања и самостално сазнају нешто о знаменитостима ове државе. У првом делу часа ученици су понављали градиво везано за изучавану област кроз квиз знања најпре индивидуално, а затим и у пару чиме је подстакнуто самопроцењивање знања. Док у другом делу часа ученици су излагали занимљивости и податке везане о знаменитостима и култури Велике Британије уз помоћ спремњеног материјала који су припремили користећи информације доступне не интернету.

Презентацију можете погледати ОВДЕ

Наставница географије
Гордана Милодановић

ЛИКОВНА КУЛТУРА

У оквиру тематског часа посвећеног чувеном портрету Ханса Холбајна "Хенри VIII", ученици 6-5 одељења упозали су се на часу ликовне културе са изузетним портретима овог немачког сликара. На скицама је веома детаљно обрађивао лица, али није цртао неке друге детаље, рецимо руке или одећу. На портрету(Хенри VIII) види се и карактеризација портретисане личности. Задатак је био да сваки ученик ради део слике формирајући разне текстуре, линије и боје са темперама, на крају радови формирају једну целину тј. портрет Хенрија осмог.

Наставница ликовне културе
Татјана Росић

26.04.2018.

Отворена врата за родитеље-дружимо се са родитељима одељење 3-1

У оквиру Дана отворених врата родитељи 3-1 су присуствовали и учествовали у раду на часу физичког васпитања.

Учитељица

Зорица Митровић

Видео снимак можете погледатиОВДЕ

14.04.2018.

Велика част и признање – члан Националног просветног савета

Пред пролећни распуст примили смо лепу и значајну вест да је Влада Републике Србије именовала нашу професорку српског језика и књижевности Јасмину Станковић за члана Нацоналног просветног савета у наредне четири године, на предлог Друштва за српски језик и књижевност Србије – стручног удружења професора српског језика и књижевности.

За више од две деценије рада у нашој школи, извела је многе успешне генерације и у свакој открила таленте са којима је освојила седам републичких награда и још толико учешћа у највишем рангу такмичења. Руководила је дванаест година Стручним већем за српски језик у нашој школи, четири године Активом професора српског језика Звездаре и последњих осам година била је председница Београдске подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије, једногласно бирана од стране колега у четири мандата. Посете предметно-стручног надзора и екстерног вредновања рада школе, процениле су њен рад највишим оценама.

Ове године је освојила и прву награду за најбољу методичку припрему „Проф. др Милија Николић” на тему „Светски дан поезије у српској књижевној традицији”, која је изведена са њеним бившим ученицима као тематска и пројектна настава. Награда је додељена на Републичком семинару професора српског језика и књижевности.

Додела награда са председницом ДСЈК проф. Др Зоном Мркаљ

Преузето са сајта МП-формирање новог сазива НПС-а

05.04.2018.

10.Медијана Фестивал дечијег стваралаштва

Ученица наше школе Миа Грубнић 5-4 је на Медијана фестивалу дечијег стваралаштва освојила 2. Место на ликовном конкурсу чиме је на најбољи начин репрезентовала нашу школу.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

04.04.2018.

Ликовни конкурс „Врт детинства“

На конкурс „Врт детињства“ Народне библиотеке „Стеван Сремац“ стигло је укупно 1003 ликовна рада. Ученик наше школе Милош Младеновић одељења 7-3 освојио је престижну награду у посебној форми похвалнице за изузетан допринос дечијем сликарству.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

04.04.2018.

Резултати општинског такмичења из математике (млађи разреди)

Резултате можете погледати ОВДЕ

04.04.2018.

Часопис IV 2

Ученици IV 2 од првог разреда имају свој одељењски часопис. У њему сваке године представљам њихових постигнућа на свим пољима. У припреми је и часопис са дешавањима и у четвртом разреду . У њему ће се наћи многобројне занимљивости, квизови , лавиринти, укрштенице, занимљиви задаци , песме које су ученици сами написали , описана места на која су путовали , поучне приче, њихови ликовни радови , слике са излета и посета музејима као и значајни успеси на такмичењима из математике, музичке и ликовне културе, дешавања са угледних часова и још много тога.

Часопис можете погледати ОВДЕ

04.04.2018.

Општинско такмичење оркестара основних школа са територије Звездара

Ученици наше школе , одељења IV 2 учитеља Дејана Гигића, на општинском такмичењу оркестара освојили су прво место. Њихов оркестар био је најмлађи и за разлику од осталих оркестара “ једини који нису чинила одабрана деца из различитих одељења“, како је нагласила председница жирија, већ само деца из тог одељења.

Видео снимак можете погледатиОВДЕ

03.04.2018.

Креативци у Makers Space - у

Ученици седмог и осмог разреда наше школе су 8.марта посетили Центар за промоцију науку. Заједно са наставницом информатике Јеленом Роглић, били су учесници Makers Space - a, отворене лабораторије за све креативце који траже место за материјализацију својих идеја.​

15.03.2018.

Вулкани

Ученици петих разреда у оквиру редовне наставе и географске секције упознали су се са вулканизмом и вулканима. Поводом тога су били веома креативни и израдили своје моделе вулкана које су користили у настави како би на што бољи начин разумели вулканску ерупцију и грађу вулкана.

Наставнице географије: Гордана Милодановић и Данијела Ћирковић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

05.03.2018.

Оптшинско такмичење из страних језика

Резултате са такмичења из страних језика можете погледати овде

26.02.2018.

Обавештење за родитеље будућих првака

Општи родитељски састанак одржаће се у среду 28.фебруара 2018.год. у 17.30 у кино сали наше школе.

29.01.2018.

Конференција: Подели знање-школе у акцји!

У организацији Министарства просвете, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Уницефа и Центра заобразовне политике, 29.јануара 2018. године одржана је завршна кнференција пројекта SARE-„Унапређивање ефикасности система спољашњег вредновања рада школа и развој хоризонталног учења између школа“ под називом „Подели знање-школе у акцији“. Били смо учесници ове конференције, као једна од десет најбољих школа у Србији која је пружила подршку школама које су желеле да унапреде свој рад.

На конференцији су говорили министар просвете Младен Шарчевић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић, директор Уницефа у Србији Мишел Сен Ло, представница Европске комисије Хана Граингер Клемсон, Гордана Чапрић, заменица директора Завода, Дејан Станковић испред Центра за образовне политике, као и представници 3П иSARE школа.

Отварајући конференцију Министар просвете, науке и технолошког развоја је изразио задовољство започетим процесом унапређивања квалитета образовања у Србији. Циљ је да настава буде у првом плану, да се наставници обуче да раде на нов и квалитетнији начин и да срађују унутар школа али и са другим школама, истакао је министар.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је да је пројекат показао да постоји много добрих и инспиративних пракси које су често невидљиве и недовољно приступачне широј јавности. Овај пројекат је омогућио да се те добре праксе шире, развијају и унапређују кроз повезивање школа и успостављање међусобног партнерства. Намера нам је да ове процесе продубљујемо, добре праксе промовишемо, да истражујемо нове механизме све док такви процеси коначно не постану свакодневница и саставни део и образовног система, истакао је директор завода.

Сви су се сложили да је овај пројекат дао изузетне резултате. Резултати су детаљно анализирани, мерљиви су и обрада података је показала да је у свим школама дошло до знатног побољшања квалитета рада.

Конференција је имала за циљ и наставак пројекта кроз рад са нових десет школа које ће у наредном периоду унапређивати свој рад. Њихов рад ће пратити сарадници- спољни саветницикроз студијске посете 3П школама. На конференцији су уручена и звања сарадник- спољни саветникМинистарства просвете. Десет наставника наше школе је, кроз овај пројекат, стекло звање сарадник-спољни саветники то су Славица Борисављевић, Марија Вученовић, Јелена Брашић, Јамина Михајловић, Снежана Ђуровић, Лидија Роловић, Мирјана Плавшић Ђорђевић, Гордана Поповић, Милена Милановић и Ана Ђорђевић. За координатора свих сарадника- спољних саветникаиспред Школске управе Београд изабрана је наша колегиница Славица Борисављевић.Славица Борисављевић је на конференцији говорила о томе како се одвијала обука сарадника-спољних сарадника а директорка школе о квалитетима наше школе , о нашим јаким странама и у чему би све могли да помогнемо новим школама у пројекту.

26.01.2018.

Додела награда за најбољу карикатуру „Мали Пјер 2018“

Никада довољно пријатних изненађења од стране наших ученика. Овога пута обрадовали су нас освојивши 1. Место на ликовном конкурсу за најбољу карикатуру „Мали Пјер“. Велика је част била бити уз њих док су се та права уметничка дела рађала, а посебно у тренуцима проглашења победника.

Прва места на општинском такмичењу освојили су следећи ученици:

Категорија млађи разреди: Гала Миладиновић 3-1 ( учитељица Зорица Митровић)

Илија Здравковић 4-2 ( учитељ Дејан Гигић)

Категорија старији разреди: Огњена Гагић 7-3 (наставница ликовне културе Татјана Росић)

Милан Нинковић 7-3 (наставница ликовне културе Татјана Росић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА

21.12.2017.

Новогодишња чаролија у I/5

Ученици одељења I/5 су заједно са својим родитељима,бакама и старијим сестрама припремали новогодишњи базар. Уз музику, креативан рад и дивно дружење доживели смо праву новогодишњу чаролију и сад са нестрпљењем очекујемо наш први заједнички вашар.

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА

13.12.2017.

Фестивал дечје илустрације „Креативни генијалци 2017“

Још један значајан успех ученика наче школе. У конкуренцији свих школа на територији Републике Србије и Републике Српске са око 3300 приспелих ликовних радова на тему „Мој робот“ и „Змај”, илустрације наших ђака заслужиле су привилегију да се нађу на изложби у Крагујевцу, на фестивалу дечје илустрације „Креативни генијалци“. Ученици који су остварили овај велики успех су Вук Шећеровић 5-4, Крстивоје Кипријановић 5-3, и Катарина Андрејевић 7-4.

12.12.2017.

Ђачка песничка сусретања 2017/2018

У оквиру програма ЂАЧКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА 2017/2018 у организацији ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ЗВЕЗДАРЕ, ученица IV5 Марија Тарабановић је освојила друго место.

Сјајна Марија већ две године заредом представља своју школу на овом такмичењу и оба пута је награђена. Поносни смо на њу и желимо да настави да ниже успехе.

БРОЈЕВИ У ГЛАВИ

Једноцифрени, двоцифрени
какви хоћеш бројеви.
арапски и римски
сви стоје тимски.
Јединице, десетице, стотине
плус, минус,
више, мање,
сабирање и одузимање.
А понекад се нађе
и непозната,
па док је пронађеш
прође два сата.
Подељено, пута, множење
збрка од бројева у глави.
Када ће спасење?
Школско звонце да се јави.


Учитељица:
Ана-Марија Милоти

11.12.2017.

Представљање наше ликовне секције, и групе цртања ,сликања, вајања у часпоису дечјег стваралаштва „Табла“

У дечјем електронском часпоису „Табла“, представљени су ученици наше школе на часовима ликовне секције и једне групе цртања, сликања, вајања.

Часопис можете погледати ОВДЕ

Наставница ликовне културе
Татјана Росић

09.11.2017.

Игра светлости ухваћена фотоапараратом

Као и обично на часовима ликовне секције не мањкамо са креативним идејама. У потрази за новим медијумима на којима би показали своје маштарије и претворити у уметничка дела дошли смо на идеју да сликамо у ваздуху. Подесили смо дигитални фотоапарат тако да може да забележи креатуре изведене светлошћу из руку деце.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

07.11.2017.

Здрава храна, здрави ми

Ученици одељења I-5 су обележили Дан здраве хране и уживали у разним ђаконијама које су спремиле баке, маме, тате. Осим уживања,подсетили смо се здравих навика и обећали да ћемо се потрудити да избегнемо нездраву храну и једемо што више воћа и поврћа.

Учитељица Слађана Ковачевић

04.11.2017.

Писмо

Ученици 2-1 су и ове школске године наставили да се труде да све научено примене у свакодневном животу. Како боље научити шта је адреса, како правилно адресирати писмо, разгледницу… или како се пише писмо, него сести и написати?! Управо то смо урадили данас. Написали смо писма и разгледнице, адресирали их и прошетали до оближње поште. Ових дана ће наша писма и разгледнице Београда обрадовати наше пријатеље, рођаке, другаре… у Панчеву, Сопоту, Крагујевцу, Лесковцу, Новом Београду… али и у Француској, Саудијској Арабији…Да научено не заборавимо, помоћи ће нам празници који се ближе. Подсетићемо се наученог када будемо слали божићне и новогодишње честитке. Тада ћемо обрадовати можда баш вас.

Учитељица Марија Вученовић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

03.11.2017.

Међународно такмичење из енглеског језика

Шесто међународно такмичење из енглеског језика за ученике од 9 – 19 годинаодржаће се 24. фебруара 2018. године (субота) у ОШ „Ћирило и Методије“.

Пријаве се примају до 26. јануара 2018. године.

Све информације у вези са пријавом, уплатом и припремом за такмичење ученицима ће проследити наставник енглеског језика Милош Антић и координатор Мирјана Јовановић.

16.10.2017.

Дан здраве хране у 2/1

У нашoј школи се већ традиционално 16.октобра, обележава Дан здраве хране. Ову "изложбу" здраве хране, први пут смо покренули далеке 2005. године.

Обележавал смо је са гостима из Словеније, са бројним генерацијама предшколаца, са родитељима, бакама, декама.. Било је стручних предавања, игроказа, изложби, маски, квизова...

Ми смо ове године уз велику помоћ баке, нашe другарице Софије Напијало, од учионице "направили" праву, малу, мирисну пекару.Разговаралисмо о хлебу,о томе како се прави брашно, научили каква је разлика између интегралног и белог брашна... А онда упознали и једну чудесну машину. У њу смо само сипали састојке, укључили је, а онда док смо разговарали о здравој и правилној исхрани, о здравој ужини, нашом учионицом је почео да се шири опојан мирис који је мамио и ученике из осталих одељења да провире у нашу учионицу.

Учитељица Марија Вученовић

Планирамо да ускоро и сами умесимо неки хлеб. Надамо се да ће бити укусан и мирисан као и овај.

16.10.2017.

Дан здраве хране

Дан здраве хране 16. октобар је повод да се дружимо уз здраву храну и да научимо нешто ново. Ученици од 1. до 4. разреда су у својим учионицама осмислили празник здраве хране, посетили једни друге и испробали: џемове, ајваре, разне пите, салате, воће, колачиће, сокове, чајеве... Хлебови су били од црног, интегралног, ражаног, кукурузног брашна, а у 2/1 су сами направили и испекли хлеб од мешаног брашна са додацима. У пријатној атмосфери са дискретном музиком, поред наглашене естетике сервираних столова по учионицама, ученици 3/1 и 4/3 и група предшколаца из наше школе, су се још похвалили и изложбом ликовних радова у холу школе, којој су неки од нас додали ликовне радове од пластелина, изложбу фотографија или веселе фигуре извајане од правог воћа и поврћа. И младе песнике на заједничку тему, су подржале њихове наставнице Српског језика Љиљана и Гордана, па смо имали прилику да чујемо песме на нашу тему Невену Станишић из 6/3 и Душана Александрова из 7/1 у холу школе, где су заједно са другарима из својих одељења и одељења 5/3 и 2/1 (који су поставили штанд са храном), показали видео-презентацију на тему воћа (Јован Тодић 7/1) или асоцијација за најмлађе (Катарина Пјевац 7/1). Уз дегустацију гледали смо наставни, војни филм „Кров у природи“ из далеке 1969. (уочивши да су млади увек свесни, као и свака цивилизована и еколошки образована особа, значаја незагађеног земљишта, воде и ваздуха) и подсетили се да је данас најздравија храна из природе тј. самоникло јестиво биље и гљиве. На ову тему имали су шта да кажу једном зрелом пано-презентацијом ученици 8/2 са наставником биологије Жељком Јанковићем. Упозорили су нас на штетне последице нездравог начина исхране, објаснили значај витамина, беланчевина, угљених хидрата, биљних масти... и забавили нас мање познатим информацијама о воћу и поврћу на разним крајевима наше планете. Посебно изненађење су били изузетни хлеб и намаз које је донео наставник Жељко, сок од коприве, мед са Хомоља и парадајз салата са руколом и зачинима. Организатори ове манифестације су наставници задужени за развој и јачање еколошке свесности ученика: Мирослава Лазаревић, Жељко Јанковић и Зорица Митровић; штанд са храном у белом холу су уредиле наставница верске наставе Невенка Давидовић са тек дипломираном „студенткињом“ Учитељског факултета Наташом Миловановић, која је након професионалне праксе у септембру, дошла да посети ученике 2/5 и ментора; за организацију простора је са другарима био задужен ученик Максим Радовић из 8/1. Захваљујемо се свим учесницима, а посебно мамама и бакама које су послале здраву храну за нашу манифестацију.

Извештај написала: Мирослава Лазаревић

09.10.2017.

Испити из енглеског језика у органиѕацији LCCI(London Chambre of Commerse and Industry)

Испити из енглеског језика за добијање међународно признатих диплома нивоа А1, А2 и Б1 (по потреби ивиших нивоа)за ученике и остале заинтересоване грађане одржаће се у ОШ „Ћирило и Методије“у периоду између 5. и 20. децембра 2017. год.

Испит обухвата проверу свих језичких вештина. Састоји се из теста (слично као на Хипо такмичењу) и усменог дела. Цена испита зависи од нивоа који се пријављује.

Ученици који су на Нippo такмичењу ове године освојили најмање 50% поена имају право на попуст. . Цене са попустом крећу се од 6.500 до 7.500 динара. Ученици који су на Нippo такмичењу остварили најмање 75% поена могу пријавити испит вишег нивоа.

Пријаве: до 1. новембра 2017. год.

Све информације и пријаве - код наставника енглеског Весне Станковић и Милоша Антића и координатора Мирјане Јовановић.

04.10.2017.

Дан заштите животиња у ОШ „Ћирило и Методије“

У оквиру Дечје недеље, у нашој школи је одржана манифестација Дан заштите животиња 4. октобра, када се у целом свету одржава ова манифестација установљена 1931. на првој еколошкој конвенциј у Фиренци. Ученици од 1-4. су уз помоћ родитеља припремили изложбу малих кућних љубимаца као и акцију поклањања љубимаца заинтересованим посетиоцима. Са тематског часа Ликовне културе своје радове су изложили у холу иза штандова на којима су биле куце, маце, папагаји, хрчци, рибице и корњаче. У позадини догађаја, ученици су преко разгласног уређаја рецитовали познате стихове или читали своје песме и саставе чији су главни ликови животиње. Овај дан је организован по идеји и плану учитељица задужених за развијање еколошке свести код најмлађих и као Дан отворених врата школе и сарадње са локалном заједницом, па су посетиоци били поред родитеља и баке, деке, млађе сестре и браћа, као и комшије који имају малог кућног љубимца. Веселог дружења не би било без подршке управе школе и несебичног рада помоћног особља на поставци изложбе и педантном сређивању хола после ње.

Организација простора и извештај: учитељица Мирослава Лазаревић

03.10.2017.

Дечја недеља - првонаграђени ликовни рад

Ове године Дечју недељу смо започели посетом изложби награђених ликовних радова на тему: „Ја и моји пријатељи свих генерација“ у библиотеци „Бранко Миљковић“.

Данило Таировски, ученик IV3, учитељице Наташе Бисић освојио је прву награду на општини Звездара на овом ликовном конкурсу.

02.10.2017.

Тематски дан: „Хуманизам и ренесанса“, у одељењу 7-2

На часу историје ученици су утрђивали стечено знање о одликама хуманизма и ренесансе, књижевности, сликарству, вајарству и науци тог периода.

Наставница историје
Ана Ђорћевић

На часу математике, ученици су истраживали, припремили и презентовали радове на задате теме. Почетком школске године су одређене групе, и свака група је добила једну од теме: "Златни пресек", "Математичари у доба ренесансе", "Перспектива" и "Леонардо да Винчи". Све групе су озбиљно прионуле раду, и уз консултације са наставницом, направили веома лепе и квалитетне презентације.

Математичари у доба ренесансе
Златни пресек
Перспектива у ренесанси
Леонардо да Винчи

Наставница математике
Љубица Петровић

На часу географије ученици су имали прилике да се упознају и унапреде своје знање о великим географским открићима у доба хуманизма и ренесансе, као и да увиде да географска открића подстичу развој трговине и економске моћи, и да даље условљавају развој градова. Такође, и да упознају живот и рад научника тог времена као што су Галилео Галилеј, Никола Коперник, Ђордано Бруно и многи други који су били спремни да страдају ради науке и истине.

Хуманизам и ренесанса

Наставница географије
Гордана Милодановић

На часу ликовне културе ученици су се кроз репродукције упознавали са раном ренесансом и високом ренесансом у сликарству, архитектури и вајарству. Ученици су у разговору са наставником кроз приказивање репродукција причали и о уметницима који су најбитнији за историју уметности саме ренесансе (Рафаело, Микеланђело, Леонардо...). Оно што смо издвојилије за само сликарство ренесансе је и ЛИНЕАРНА ПЕРСПЕКТИВА. Ученици су имали за задатак да нацртају линеарну перспективу са једном идве тачке гледишта. Тако су ученици унапредили своје знање о најпознатијој ренесансној перспективи.

Тематски час „Ренесанса”, линеарна перспектива

Наставница ликовне културе
Татјана Росић

02.10.2017.

Арабеска

Арабеска је врста украса који се појављује у разним уметностима. Ученици седмих разреда били су веома креативни, претворили су њихове арабеске у права мала уметничка дела, поштујући све елементе арабеске а то су стилизовани биљни и геометријски облици.

Наставница ликовне културе

Татјана Росић

27.09.2017.

Представници европских земаља, ресорног министарства и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у посети школи

У организацији Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, нашу школу, као пример добре праксе, посетили су представници европских земаља: Финске, Норвешке, Шведске, Белгије, Грчке, Португала, Словеније, и Србије, представници организација које умрежавају школе или наставнике (Stainer Waldorf Edukation, Catholic Edukation Flanders, Eurocities), представници Европске комисије, помоћница министра за основно образовање Весна Недељковић и Славица Јашић, помоћница директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Гордана Чапрић и представници Уницефа.

Чланови радне групе обишли су школу, упознали се са условима у којима школа ради, разговарали са ученицима и наставницима а све са циљем упознавања образовног система у Републици Србији. У радном делу скупа, кроз презентацију која је припремљена за ову прилику, чланове радне групе информисали смо о искуству школе у пројекту о хоризонталном учењу и умрежавању школа и упознали их са нашим виђењем перспективе и одрживости пројекта. Били смо у прилици да чујемо и каква су искуства других европских земаља у умрежавању школа и хоризонталном учењу. Посета је протекла радно, уз размену искустава и са закључком да би овакве сусрете требало организовати чешће.

Више фотографија можете видети ОВДЕ!

О ОТВОРЕНОМ МЕТОДУ КООРДИНАЦИЈЕ И ПРОЈЕКТУ Унапређивање ефикасности система спољашњег вредновања школа и развој хоризонталног учења између школа (Share) можете више прочитати овде:

omk-obrazovanje.gov.rs

socijalnoukljucivanje.gov.rs

22.09.2017.

Наши мали ћилими

Под појмом ћилими подразумева се ткана простирка која се користи у више намена.

Ученици петих разреда радили су ћилиме на часовима ликовне културе и самим тим показали сву своју креативност и маштовитост при раду.

Наставник ликовне културе

Татјана Росић

08.09.2017.

Верска у Ћирилцу

Св. Ћирило и Методије и верска, неодољиво, као вера и чиста дечија душа. Шеснаест година је иза нас. Свих ових година, праве породичне и хришћанске вредности претакали смо у приче, ликовне радове, дечије представе. Посећивали смо музеје, цркве и манастире, планирали и организовали акције, како бисмо помогли онима којима помоћ треба. Учили смо, а гледајући те некада мале а сада велике људе и научили, да све што се дели, има га мање, једино љубав што се више дели, има је више.

Наставница веронауке

Невенка Давидовић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

01.09.2017.

Пријем првака у ОШ „Ћирило и Методије“

Ученици и учитељи другог разреда и Продуженог боравка наше школе су за дочек првака и њихових родитеља и пратиоца , припремили добродошлицу у холу школе и приредбу у свечаној сали. Разнобојни облаци балона, кловнови са ведрим порукама од балона, изложба цртежа са тестирања будућих првака, топле речи другара са корпицама пуним бомбона, озарили су осмехом лица нових ђака већ на уласку у школу. Приредба је протекла у лакој, ведрој, мотивишућој комуникацији извођача и првака. Почела је свима познатим плесом и песмом „Кад си срећан“, наставила се скечевима „Словарица“, „Крај школске године“, плесним тачкама оригиналне, модерне кореографије на популарну музику, рецитацијама „Мени је мене жао“, „Школа за одрасле“, кореографијом са марширањем ученика на музику Јохана Штрауса- Радецки марш. Након приредбе директорка школе је пожелела добродошлицу првацима и њиховим родитељима и пратиоцима и упознала их са учитељима који су своје мале ученике први пут повели у њихове учионице, где су их поред разговора очекивали и дарови. Свим учесницима овог свечаног и великог догађаја, као и осталим ученицима и запосленима наше школе, желимо добро здравље и много успеха и среће у наредној школској години.

Извештај: учитељица Мирослава Лазаревић.

23.06.2017.

Kraj школске године

Крај школске године ученици млађих разреда су кроз спорт, диско, цртане филмове и прелепо дружење обележили у Пионирском граду.

Учитељица Зорица Митровић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

23.06.2017.

Моћ мозга

Час који је одржала мама доктор на тему „Моћ мозга“. Часу су присуствовали асистенти и студенти Учитељског факултета које је овакав вид сарадње веома заинтересовао.

Учитељица Зорица Митровић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

12.06.2017.

Школска олимпијада 2017

У среду, 07.06.2017 године, на школској олимпијади учествовали су млађи разреди. Први и други разред- полигон спретности и брзине, а трећи и четврти разреди-између две ватре и фудбал. Учешћем на оваквом догађају наши ученици показали су да имају развијен спортски и такмичарски дух, заинтересованост за тимске спортове као и велику жељу да покажу своје вештине на терену. (На фотографијама су ученици 2-1) .

Учитељица Зорица Митровић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

09.06.2017.

Ренесанса је засијала у Београду

Група ученика изборног предмета цртања сликања вајања (6-2), обишла је са наставницом ликовног Татјаном Росић изложбу „Сјај Ренесансе“, дана 08.06.2017 године у Музеју града Београда. Идеја изложбе је да се оживи један део ренесансног блага који више не постоји. На изложби је представљено 30 костима реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика. Фотографије настале на изложби покушаће да дочарају само део сјаја ренесансне моде. Ученици су били веома заинтересовани, заједно смо уживали и научили доста тога из најлепшег периода историје уметности.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА.

08.06.2017.

Списак уџбеника по разредима за школску 2017/2018. годину

Списак уџбеника можете преузети ОВДЕ.

07.06.2017.

Информације о полагању завршног испита и уписа ученика у средње школе

Презентацију можете презентацију можете погледати ОВДЕ.

02.06.2017.

Награђени на такмичењима 2016/2017 ш.г

У години јубилеја наша школа са поносом истиче да је чак 75 ученика учествовало на такмичењима из свих предмета. На општинским такмичењима освојили смо 95 награда, на градским 40 награда, док смо на републичким такмичењима имали 16-оро пласираних, од тога 9 освојених награда. На међународним такмичењима било их је троје награђених ( "Кенгур без граница"),и петоро учесника на такмичењу "ХИППО 2017".

Презентацију урадила наставница информатике Јелена Роглић, а можете презентацију можете погледати ОВДЕ

02.06.2017.

Деведесет година успешног рада

Прошло је 90 година од настанка наше школе.За све то време, наша школа је, тихо али упорно, обављала своју свету мисију васпитања и образовања младих нараштаја, у најбољој традицији и духу великих просветитеља, чије име носимо.Из ове школе је изашло 90 генерација паметне и талентоване деце, којима је ова школа подарила основе културе и образовања.

Велику захвалност дугујемо низу донатора, бивших ђака ове школе и родитељима садашњих ђака, који су својим донацијама помогли организовање ове прославе и штампање јубиларне Монографије.

Захваљујемо се на присуству нашим гостима пре свега изасланику Његове светости, протојереју Ставрофору, професору доктору Драгомиру Сандо, представницима Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, нашим сарадницима са Учитељског факултета, представницима Општине Звездара, Дома здравља Звездара, Спортског савеза Звездара, директорима основних школа са Звездаре, нашем свештенику Гаврилу, нашим драгим пензионерима, бившим ученицима наше школе, садашњим ученицим, родитељима и свима који су својим присуством обележили овај наш јубилеј.

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА

23.05.2017.

Прослава поводом деведесет година успешног рада школе

Поводом прославе деведесет година успешног рада наше школе, била би нам изузетна част и задовољство да својим присуством увеличате Ваш и наш јубилеј.

Колектив
ОШ „Ћирило и Методије”


ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ:

23. мај 2017.

19:00 Промоција монографује „Девет деценија Основне школе „Ћирило и Методије”, у просторијама школе”

24. мај 2017.

12:00 - Свечана академија у Београдском драмском позоришту

13:30 - Коктел у фоајеу позоришта

17.05.2017.

Најуспешнији у години јубилеја OШ „Ћирило и Методије”

Пласман петоро наших ученика на Републичко такмичење из књижевности Књижевна олимпијада био је велики успех. Ипак, освајање сва три места на Републичком такмичењу, надмашило је сва наша очекивања. Уркос киши, која нас је 13. маја ове године испретила за Сремске Карловце, успели смо да освојимо све што се освојити може. Ива Бешевић (8/3) освојила је максималних 20 поена и прво место, Николина Милачић (8/3) 19 поена и друго место, а Михаило Величковић (8/1) 18 поена и треће место. Одлично знање су показале и Милица Ђукановић (8/4) и Марина Шимурина (8/4), које за неки поен нису освојиле републичку награду. Ове награде су посебно значајне осмацима, јер доносе додатне бодове за упис у средњу школу.

Из Карловаца смо се, након проглашења најуспешнијих, вратили поносни на своје ученике, јер смо једина школа из Србије која у осмом разреду има оволико награда.

Додела I награде Иви Бешевић за освојено прво место на Књижевној олимпијади у Сремским Карловцима

Марина Шимурина, Милица Ђукановић, проф. Мирјана Плавшић Ђорђевић, проф. Љиља Станковић, проф. Јасмина Станковић, Николина Милачић, Ива Бешевић и Михаило Величковић

15.05.2017.

Родитељ као учитељ

У одељењу 2-1 родитељи су радо прихватили предлог да одрже час како би ближе упознали ову одељенску заједницу и своје дете у нјој. Часове Свет око нас одржали су на тему: електрицитет и животиње два родитеља и један родитељ час музичке културе.

Учитељица

Зорица Митровић

Слике можете погледати у нашој ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА

11.05.2017.

Пролећни карневал

И ове године, на радост наших најмлађих је организована манифестација под називом „Пролећни карневал“.

Ученици I-1, I-2, I-3, I-4 и I-5 са својим учитељима, као и ученици другог, трећег и четвртог разреда који похађају продужени боравак приредили су нам невероватан сплет плесних кореографија које никога од присутних нису оставиле равнодушним.

У веселом расположењу угостили смо и наше драге предшколце из вртића „Лавић“, „Жубор“ и „Колибри“, који су наше дружење употпунили својом игром и плесом.

Организатори ове манифестације биле су учитељице из продуженог боравка

Ана-Марија Милоти, Милица Шелмић, Јована Марковић, Ана Цветковић, Јована Тасић, Оливера Ђурђевић и Николина Марковић.

Слике можете погледати у ГАЛЕРИЈИ ФОТОГРАФИЈА

05.05.2017.

Лука Пољак дечји амбасадор

Ученик наше школе, Лука Пољак, одељење 5-5, у петак, 28.априла 2017.године, нашао се на најгледанијој емисији ТВ Прва, „Вече са Иваном Ивановићем“.

Повод је био „Међународни дан фудбала и пријатељства“ у више од 60 земаља света. Наш Лука Пољак је као млади фудбалер Црвене звезде и дечји амбасадор „Фудбала за пријатељство 2017“ био на оделењу онкологије у Тиршовој. Уручивши поклоне деци која се боре са тешком болешћу, Лука је дао диван пример свој деци како се шири једнакост, саосећање, поштовање и пријатељство!

Разредни старешина

Мирјана Плавшић-Ђорђевић

1. Видео снимак можете погледати ОВДЕ

2. Видео снимак можете погледати ОВДЕ

05.05.2017.

ПРВО КОЛО ЛИГЕ КОДИГРАЊЕ

Наша школа ове године укључена је у програм „Битка за знање” и акцију „КОДиграње”, подржаних од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе. Тим поводом смо организовали прво такмичарско коло у лиги „КОДиграње” за децу од 5.до 8.разреда. Било је потребно да се напише програм помоћу којег ће робот (мбот) сам ићи по стази, откривати препреке испред себе и пуштати светлосне сигнале одређене боје. Наши ученици: Дражовић Предраг, Нинковић Душан, Јовановић Илија и Симић Стефан успели су да испрограмирају робота који ће за 30ак секунди успешно прећи све сегменте стазе. Радујемо се 2.и 3.такмичарском колу и прилици да се заједно боримо за бољу будуцност наше деце.

наст.информатике Јелена РоглиЋ

26.04.2017.

Светски дан књиге

Обележили смо празник писане речи на часовима српског и енглеског језика.

Ученици 51, 53, 61, 63, 71, 73, 81 и 85 осмислили су заједно са својим наставницима занимљив програм . С обзиром да је датум смрти Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса Унеско прогласио Светским даном књиге, старији ученици упознали су млађе другаре са животом и делом двојице великана светске књижевности. Извели су и скеч „Скраћена верзија" (разговор Шекспира и менаџера). На свим часовима ученици су представљали прочитане књиге, читали најзанимљивије одломке, организовали квиз и показивали своје књижевне споменаре. Програм се одвијао у школској библиотеци и кабинету енглеског језика. Био је то прави празник речи, читања и лепе књижевности.

Професор српског језика

Љиља Станковић

22.04.2017.

ГРАДСКО ТАМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ - коначна ранг листа

21.04.2017.

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА - Општинско такмичење школске 2016/2017. г.

Наши ученици су остварили велики успех на такмичењу из књижевности у години јубилеја наше школе. С обзиром на то да је то такмичење ученика седмог и осмог разреда, девет општинских, шест градских награда и пет пласмана на Републичко такмичење у Сремским Карловцима, представљају несвакидашњи успех. Нарочито су се истакле Николина Милачић, која је једина на општини освојила максималних 20 бодова, и Ива Бешевић, која је једина у граду освојила максималних 20 бодова.

21.04.2017.

Општинско такмичење школске 2016/2017. г. из СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

Наши ученици од петог до осмог разреда успешно су завршили велико такмичење из српског језика и језичке културе на општинском и градском нивоу. Освојили су дванаест општинских и пет градских диплома. Посебно се истакла Марина Шимурина, која је освојила прву награду на Градском такмичењу и пласирала се на Републичко такмичење у Тршићу.

Име и презиме ученикаПредметни наставникБодовиНаграда
Хелена Јовановић V-4Јасмина Станковић17II награда
Лидија Пршић V- Гордана Трајковић 17II награда
Аница Радуловић VI-Лидија Роловић17II награда
Петар Мајкић VI-Лидија Роловић16III награда
Милица Јовичић VI-Љиља Станковић16III награда
Анеса Далифи VI-Љиља Станковић16III награда
Анђела Топић VI-Љиља Станковић15III награда
Јелена Димитријевић VII-1Гордана Трајковић15III награда
Јована Максимовић VIII-Љиља Станковић14III награда
Софија Сеничар VIII-Мирјана Плавшић Ђорђевић14III награда
Теодора Михајловић VIII-Мирјана Плавшић Ђорђевић14III награда
Ива Бешевић VIII-3Јасмина Станковић14III награда
Марина Шимурина VIII-4Мирјана Плавшић Ђорђевићдиректан пласман*
Анђела Крибл VIII-1Љиља Станковићдиректан пласман*

*Ученице су оствариле директан пласман на Градско такмичење као учеснице прошлогодишњег Републичког такмичења.

Градско такмичење школске 2016/2017. г.

Име и презиме ученикаПредметни наставникБодовиНаграда
Марина Шимурина VIII-4Мирјана Плавшић Ђорђевић19I награда*
Хелена Јовановић V-4Јасмина Станковић18II награда
Петар Мајкић VI-Лидија Роловић17II награда
Јована Максимовић VIII-Љиља Станковић16III награда
Аница Радуловић VI-Лидија Роловић16III награда

⃰Ученица се пласирала на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе.

19.04.2017.

Додела награда поводом ликовно- литерарног конкурса „КЉУЧЕВИ МОГ БЕОГРАДА"

Наши ученици који су са својим литерарно-ликовним радовима успели да сачувају историју и лепоту свога града за садашњост и будућност. (наставник српског језика Мирјана Ђорђевић, учитељица Олгица Стојаковић).

На ликовном конкурсу ученице 1-4 Тара Ећимовић освојила је прво место, док је Мила Грубинић освојила треће место.(учитељица Јелена Брашић).

18.04.2017.

Резултати литерарног конкурса поводом дана Београда „КЉУЧЕВИ МОГ БЕОГРАДА“

Убедљиво најуспешнија основна школа на литерарном конкурсу „Кључеви мог Београда“ захваљујући изванредном резултату наших ученика.

1.Лена Јовановић 4-2, освојила прво место.

2.Михаило Величковић 8-1, друго место.

3.Марина Шимурина 8-4, треће место.

Награђена песма:

СВА ЛИЦА МОГА ГРАДА


Београд,град на раскрсници два пута,

где се Сава у Дунав тихо утапа,

често освајан од туђих војних трупа,

место где се увек водила битка љута.


Град се мењао кроз године,векове,

мењао се господар престонице световне.

Мењали се људи,мештани,становници,

али путеви по којим ходим још увек су исти.


Душа Београда је у осмеху младих,

причама и бајкама одраслих и старих,

у музици, песмама старих кафана

и заласку сунца иза Калемегдана.


Београд дише кроз паркове,слике,

кроз музеје и познате споменике.

Памти се по калдрмисаној Скадарлији,

уличицама које знају само старији.


Београд расте кроз графите,мурале,

идеје уметника које годинама нису стале;

кроз децу која се играју на Ади,

сваки нови цвет који мало дете посади.


Београд се памти по деци што улицама јуре,

запосленим људима што вечито журе,

по многим догађајима,изласцима,

једрим, младим момцима,лепим девојкама.


Београд се чува у божићној чесници,

али и у веселој дечијој песмици,

у разговору птица високо на дрвећу,

сваком новом успеху у овом столећу.


Београд блиста у очима својих грађана,

свим нашим врлинама и манама,

осмесима хиљаду другачијих лица,

кроз наше снове,жеље, надања.


Марина Шимурина 8/4

наставник:
ОШ „Ћирило и Методије“
Мирјана Плавшић-Ђорђевић

10.04.2017.

Ученици у Музеју Српске Православне Цркве

Ученици одељења VII/2 који похађају часове верске наставе и чланови секције „Љубитељи историје“ (ученици одељења VII/4) су са вероучитељицом и наставницом историје посетили Музеј Српске Православне Цркве у Београду 10.4.2017.године. Музеј СПЦ у Београду чува предмете непроцењиве културне, верске и уметничке вредности као што су: плаштаница краља Милутина, Јефимијина Похвала кнезу Лазару, огртач кнеза Лазара, иконе, богослужбени предмети, експонати који сведоче о животу и правима Срба на територији Хабзбуршке монархије.

02.04.2017.

Резултати ликовног конкуса "Креативна чаролија 2017"

13.ликовни конкурс у оквиру Међународног фестивала дечјег стваралаштва „ВОДАВОДА-КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“.

Стручни жири у саставу:

др Вера Већански, Учитељски факултет Београд

Марта Николић, Учитељски факултет Београд

Марија Ђокић, УГ КРЕАТИВА-креативно образовање, Бања Врујци

Радови ће бити изложени током Међународног фестивала, 26.маја 2017 у Бањи Врујци. Током 26.маја 2017., стручни жири ће између изложених радова прогласити апсолутне победнике овогодишњег ликовног конкурса. донео одлуку да, између више од 3000 ликовних радова пристиглих из 8 земаља, похвали 170 најуспешнија ученика чији ће радови Додела награда и диплома обавиће се истог дана у Бањи Врујци.

Ученица наше школе Андреа Миловановић 6-2, је похваљена.

Хвала Андреи што је на леп начин представила нашу школу.

01.04.2017.

Резултати ликовног конкурса „Аплауз за књигу“

На литерарни и ликовни конкурс, који по 16. пут организује Народна библиотека „Стеван Сремац” из Ниша, стигло је 328 литерарних и 505 ликовних радова из Србије, Црне Горе и Македоније. Ове године ученици основних школа су сликом и словима испричали своју причу о књизи коју воле, о књизи коју су читали или коју ће тек написати и на тај начин успешно одговорили на тему „Аплауз за књигу”. Конкурс се традиционално организује поводом Светског дана књиге за децу.

Ученик наше школе Лазар Царевић 5-4, освојио је главну награду, док је ученица Мила Ненадић 5-1, добила похвалу.

Мила Ненадић 5/1

Лазар Царевић 5/4

14.03.2017.

Општинско такмичење из географије

Kоначне резулате са Општинског такмичења из географије можете преузети ОВДЕ

14.03.2017.

Општинско такмичење из француског језика

Kоначне резулате са Општинског такмичења из француског језика можете преузети ОВДЕ

09.03.2017.

Општинско такмичење из биологије

Kоначну ранг листу - Општинско такмичење из биологије за ПЕТИ РАЗРЕД можете преузети ОВДЕ

Kоначну ранг листу - Општинско такмичење из биологије за ШЕСТИ РАЗРЕД можете преузети ОВДЕ

Kоначну ранг листу - Општинско такмичење из биологије за СЕДМИ РАЗРЕД можете преузети ОВДЕ

Kоначну ранг листу - Општинско такмичење из биологије за ОСМИ РАЗРЕД можете преузети ОВДЕ

09.03.2017.

Резултати Oпштинског тамичења из историје 2016-17 ш.г.

5.разред

Невена Станишић, 5-1, наставник: Ана Ђорђевић , укупно бодова: 35

Јана Рајковић,5-2, наставник: Љубомир Вукмировић, укупно бодова: 32

Катарина Томановић, 5-1, наставник: , Ана Ђорђевић, , укупно бодова: 30

Ива Ристић,5-1, , наставник: Ана Ђорђевић, , укупно бодова: 27

Андреа Стојановић,5-1, наставник: Ана Ђорђевић, , укупно бодова: 21

6.разред

Душан Александров, 6-1, наставник: Љубомир Вукмировић, укупно бодова: 18

Урош Шекуткоски, 6-1, наставник: Љубомир Вукмировић, укупно бодова: 15

Барбара Бугарчић,6-4, наставник: Ана Ђорђевић, укупно бодова: 13

Катарина Станковић,6-4, наставник: Ана Ђорђевић, укупно бодова: 12

7.разред

Емилија Брадач, 7-3, наставник: Љубомир Вукмировић, укупно бодова:38, ранг:3

Александар Пејовић,7-3, наставник: Љубомир Вукмировић, укупно бодова: 21

Андреј Вуканић,7-4, наставник: Ана Ђорђевић , укупно бодова:18

Катарина Обрадовић,7-2, наставник: Ана Ђорђевић, укупно бодова:15

8.разред

Михаило Величковић,8-1, наставник: Ана Ђорђевић,укупно бодова:33,00, ранг:3

Николина Милачић,8-3, наставник: Ана Ђорђевић, укупно бодова:32,00, ранг:3

06.03.2017.

Резултати Oпштинског тамичења из математике 2016-17 ш.г.

3. разред

Ражнатовић Михаило, укупно бодова:100, учитељ: Наташа Бисић

Михајлов Лена, укупно бодова :90, учитељ: Тања Чоровић

Марија Маркочевић, укупно бодова: 86, учитељ: Дејан Гигић

Каја Ковачевић, укупно бодова: 80, учитељ: Светлана Мичевски

Филип Сеничар, укупно бодова: 80, учитељ: Светлана Мичевски

Нина Величковић, укупно бодова: 70, учитељ: Дејан Гигић

Станковић Стеван, укупно бодова :68, учитељ: Наташа Бисић

Ђоковић Павле, укупно бодова :68, учитељ: Наташа Бисић

Гавриловић Немања, укупно бодова: 68, учитељ: Јована Тодоровић

Саркањац Филип, укупно бодова: 60, учитељ: Наташа Бисић

Манце Филип, укупно бодова: 60, учитељ: Тања Чоровић

Петар Спасић, укупно бодова: 60, учитељ: Светлана Мичевски

Јанковић Вук, укупно бодова : 60, учитељ: Наташа Бисић

Дукић Никола, укупно бодова: 50, учитељ: Тања Чоровић

Арсић Стеван , укупно бодова: 50, учитељ: Тања Чоровић

4.разред

Вујичић Павле, укупно бодова : 65, учитељ : Марија Лазаревић

Миа Вучетић, укупно бодова: 65, учитељ: Олгица Стојаковић

Младеновић Викторија, укупно бодова: 60, учитељ: Марија Лазаревић

Мехмедагић Вук, укупно бодова : 60, учитељ: Марија Лазаревић

Томановић Василије, укупно бодова:59, учитељ : Слађана Клипа

5.разред

Коста Марковић, укупно бодова: 74, наставник Милена Милановић

Лидија Пршић , укупно бодова: 61, наставник Гордана Поповић

Софија Иветић, укупно бодова: 60 , наставник Тања Перван

Андреа Стојановић, укупно бодова: 46, наставник Тања Перван

Андреј Грубинић, укупно бодова: 45, наставник Милена Милановић

Тијана Шећеровић, укупно бодова :40, наставник Милена Милановић

Димитрије Мојић, укупно бодова : 40, наставник Тања Перван

Константин Мојић, укупно бодова: 40, наставник Тања Перван

6.разред

Марија Нећаков, укупно бодова: 71, наставник Гордана Поповић

Огњена Гагић, укупно бодова : 70 , наставник Гордана Поповић

7. разред

Мирослав Милановић, укупно бодова: 80, наставник Милена Милановић

Катарина Милановић, укупно бодова: 60, наставник Гордана Поповић

Стефан Спајић, укупно бодова: 60, наставник Милена Милановић

Вук Перовић , укупно бодова: 40, наставник Љубица Дојчиновић

Војин Варга, укупно бодова: 40, наставник Тања Перван

Димитрије Васиљевић, укупно бодова : 40, наставник Милена Милановић

8. разред

Ива Бешевић, укупно бодова : 54, наставник Тања Перван

Павле Дукић, укупно бодова: 40, наставник Љубица Петровић

04.03.2017.

НТЦ семинар

У суботу 4. марта 2017. године , у просторијама наше школе одржан је други НТЦ семинар за наставнике наше школе. Предавач је био Урош Петровић, наш чувени књижевник. Први део тог семинара био је одржан у јануару, а предавач је био Др Ранко Рајовић.

Готово сви учитељи прошли су овај дводневни семинар, а придружили су им се и неки наставници математике, биологије, историје, хемије, енглеског и француског језика. Заинтересованост је била огромна и владала је изузетна атмосфера.

Велико је задовољство што смо, као школа, успели да организујемо овај семинар и што су ови великани наше данашњице пронашли времена за нас.

О позитивним утисцима свих присутних сведоче и ове фотографије.

01.03.2017.

Ликовни конкус „Мали Пјер”

Поново велики успеси ученика наше школе! Четири девојчице освојиле су 1. место на ликовном конкусу „Мали Пјер” за најбољу дечију карикатуру, 2016/17 школску годину под менторством наставнице ликовне културе Татјане Росић. Организатор овог конкуса били су „Пријатељи деце Србије“ и општина Звездара, по основу календара Министарства просвете, науке и технолошког развоја.Тема је као и сваке године била слободна, она требало да буде одраз дечијег креативног мишљења и опажања света око себе. У томе су свакако више него успеле. Радови су се пласирали за републичко такмичење.


Ученице које су освојиле прво место:

Хелена Јовановић 5-4

Лора Вукчевич 5-5

Даница Јевтић 5-5

Симона Вукојичић 5-5


Слике можете погледати у галерији

27.02.2017.

Резултати Oпштинског такмичења из енглеског језика школске 2016-2017. године

Поново сјајни успеси наших ученика.Показали су завидно знање и достојанствено представили нашу школу.


Никола Ђокић 8-1, укупно бодова: 30, наставник Милош Антић

Душан Нинковић 8-3, укупно бодова : 28, наставник Милош Антић

Павле Бојић 8-5, укупно бодова: 28, наставник Милош Антић

Стефан Новаковић 8-2, укупно бодова :24, наставник Весна Станковић

Анђела Крибл 8-1, укупно бодова: 21, наставник Милош Антић

Ива Бичански 8-1, укупно бодова: 20, наставник Милош Антић

Матеја Поповић 8-1, укупно бодова :20, наставник Милош Антић

Теодора Бокчић 8-1, укупно бодова :20, наставник Милош Антић

Горан Дракулић 8-3, укупно бодова : 19, наставник Милош Антић

26.02.2017.

Pезултати Oпштинског такмичења из хемије општина Звездара

Поново сјајни успеси наших ученика.Показали су завидно знање и достојанствено представили нашу школу.

Седми разреди

Вук Перовић 7-4, укупно бодова: 92, пласман I

Aња Костадиновић 7-4, укупно бодова :83, пласман II

Војин Варга 7-1, укупно бодова :78, пласман II

Осми разреди

Анђела Нинковић 8-2, укупно бодова: 76, пласман I

Анђела Крибл 8-1, укупно бодова :71, пласман I

Наставник: Драгана Арсеновић

08.02.2017.

Тематски час: "Ешер и математика"

На часу математике:

На часу смо најпре поновили све што знају о правилним угловима. Упознали се са појмом теселације-поплочавање равни без празног простора. Ученици су на основу знања о угловима многоугла, самостално закључивали којим правилним многоугловима може да се изврши теселација. Затим су упознати са везом између уметничких дела и теселације, нарочито у раду холандског сликара Ешера. Ешера су упознали на часу ликовне култуире тако да су само математички продубили знање о његовом стилу. На крају су добили прилику да и сами буду мали Ешери, правећи своје уметничке теселације. На часу ликовног отишли су корак даље, у тродимензиону теселасију.

На часу ликовне културе:

Мауритс Корнелис Ешер је холандски графички уметник и литограф прослављен по бриљантној употреби математичких закономерности на ликовну уметност, па је тако стварао своје тзв. “немогуће структуре". Интересантно је да Ешер није имао формалног математичког образовања осим оног у средњој школи. На часу ликовне културе у оквиру тематског часа “Ешер и математика” ученици су прво упознали Ешера као уметника, затим смо се бавили 3Д тесалацијама, користећи бојице као цртачко средство и стварајући разне тесалације по њиховој идеји.

Наставнице математике: Милена Милановић и Љубица Петровић

Наставница ликовне културе: Татјана Росић

01.02.2017.

Прослава у част нашег праучитеља, Светог Саве

Ученици и особље основне школе"Ћирило и Методије" обележили су дан, сећања на свог праучитеља, Светог Саву величанственом приредбом. Како и доликује свака година прославњена је на свој, јединствени начин,тако је и ова била посебна по својој несвакидашњем споју младости, мудрости и искуства.Приредба оригинално осмишљена, ангажовала је да у њој учествују наши намлађи као глумци и њихови родитељи, баке и деке као активна публика .

Захваљујемо се свим учесницима који су допринели да ова наша, најдража светковина буде тако успешна!

31.01.2016.

Волимо и негујемо географију

Географија није пуко описивање наше планете, већ нам помаже да уочимо узрочно последичне везе природних и друштвених законитости, као и да развијамо логичко размишљање и закључивање.

У оквиру редовне наставе, као и на часовима додатне наставе и географске секције циљ нам је успешна реализацијаградива, као и подстицање интересовања ученика да прошире своја знања додатним информацијама и открију доста занимљивости.

Традиционална организација наставе некада није довољно подстицајна за ученике, али увођењем нових метода и техника, а пре свега презентације омогућава да поједине географске пределе доживимо на нов, свеобухватнији начин.

Сјајне презентације настале су као резултат ученичке иницијативе да на један едукативан и крајње интересантан начин стижемо и до најудаљенијих делова наше планете.

Видео клипове можете погледати на страници ВИДЕО ГАЛЕРИЈИ

Наставница Географије Гордана Милодановић

30.12.2016.

Новогодишњи базар, радионица за родитеље и децу

И ове године као и предходних удружили су се идеје, машта малишана и искуство, креативност одраслих. Заједничким снагама настала су права уметничка дела тога дана на "Новогодишњем базару". У предпразничном расположењу овај догађај је испунио очекивања и добио прави смисао када је све што је направљено убрзо и продато. Баке, деке, маме, тате, сви су били у улози креатора најлепших Новогодишњих честитки а такође и у улози купаца заједничких рукотворина. Хвала свим учесницима базара на доприносу да базар буде оно због чега смо га и осмислили на радост и задовоњство деци.

28.12.2016.

Наша правила понашања у школи

Сви учествујемо у успостављању правила понашања. Млаћи ученици су по први пут учествовали у раду Вршњачког тима.Представници из свих одељења млађих разреда учествовали су на састанку Вршњачког тима.Разматрали су са својим старијим другарима о предлозима правила понашања. По први пут су се уважила и мишљења најмлађих. Вршњачки тим ће такав састанак одржати са представницима старијих разреда, а онда ће се у школи успоставити правила којих ћемо се сви придржавати. За свако кршење правила биће успостављене и последице односно мере.

Вршњачки тим

27.12.2016.

Посета овогодишњем „Фестивалу науке”

Знатижељни ученици сестог, седмог и осмог разреда сустивал на посетили овогодишњи јубиларни десети Фестивал науке са наставницама биологије, хемије и математике. Присуствовали су бројним хемијским експериментима, слусали о занимљивостима из физике, биологије, математике, информатике. Такодје су присуствовали спектакуларном физичко-ласерском шоу, који су изводили професори и студенти престижног ЛУНДС универзитета. Утисци свих ученика су веома позитивни, са жељом да посете тај фестивал и наредне године.

22.12.2016.

„Некада давно", панои ученика 3-1

Да су часови Природе и друштва били врло занимљиви у овом полугодишту, показују нам пуни панои наших радова. На часовима смо причали о начину живота у прошлости, о одећи, о исхрани, о значајним личностима који су живели у то време. Тема нам је била врло занимљива па смо били МАЛИ ИСТРЖИВАЧИ.

Слике можете погледати у ГАЛЕРИЈИ

22.12.2016.

Предавање о противпожарној заштити, 3-1 и 3-5

Ученици III-1 и III-5 су у кино сали присуствовали занимљивом предавању о противпожарној заштити, као и осталим активностима којима се баве ватрогасци. Предавање је било интерактивно. Ученици су научили доста корисних ствари.

22.12.2016.

Рециклажа

Новембар је месец рециклаже. Ученици 6-1 и 6-3 су у оквиру планинарске секције правили кућице за птице од рециклираног материјала. Ученице Сташа Савић и Ирис Чано су са млађим другарима и одељења 2-2 на часу Чувара природе презентовале значај рециклаже кроз кратко предавање квиз и филм, тако су дале идеју како се и шта може рециклирати.Кућице за птице станарице ће бити окачене у школском дворишту.

Наставница биологије- Снежана Мићковић

Слике можете погледати у ГАЛЕРИЈИ

20.12.2016.

Посета музеју Науке и технике, одељење 3-5

Oдељење 3-5 са учитељицом Јованом Тодоровић посетило је музеј Науке и технике где су учествовали у радионици прилагођеној узрасту ученика и том приликом су се на интересантан начин упознали са свим садржајима које музеј пружа.

.

20.12.2016.

„Дино парк“

Један јесењи дан ученици 3-1 и 3-5 искористили су да посете музеј диносауруса на отвореном „ Дино парк“ на Калемегдану. Ево како нам је било.

20.12.2016.

Дан здраве хране у одељењима 3-1 и 3-5

Tрадиционално сваке године обележавамо Дан здраве хране.Овако је то било ове године у одељењима 3-1 учитељице Тање Чоровић и у одењењу 3-5 учитељице Јоване Тодоровић.

19.12.2016.

Ученици 3/1 су се опробали и у улози учитеља

Ученици 3/1 су се опробали и у улози учитеља. Било је забавно и mnogo им се допало па су осим у својим одељењима часове држали и другарима из других одељења.Било је веома успешно, али како они кажу, и не баш лако.

Учитељица Тања Чоровић

19.12.2016.

Представа "Две шкриње"

Много волимо позориште и имамо ту лепу навику да бар једном у полугодишту посетимо неко позориште. Овога пута то је било Београдско драмско позориште где смо уживали у представи „ Две шкриње“ .

Учитељице Јована Тодоровић (3-5) и Тања Чоровић(3-1)

18.12.2016.

Посета књижевника Уроша Петровића

Нашу школу је посетио познати књижевник и члан МЕНСЕ Урош Петровић и том приликом одржао занимљиву радионицу са ученицима млађих разреда.

18.12.2016.

Ђачка песничка сусретања 2016/2017

Ученица 3-5 МаријаТарабановић је учествовала у програму ЂАЧКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА 2016/17 у организацији ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ЗВЕЗДАРЕ и том приликом је

Освојила друго место са песмом по имену „Осмех“.

Осмех

Осмех лечи све
и тугу и страх,
и несрећу и бол.
Пробај, осмехни се само једном.

Осмехни се опет и радост пружи
срећу продужи.
Осмех је дар најлепши и зато се само смеши.

Осмех је оружје најјаче
осмехни се и када ти се плаче.

Учитељица Јована Тодоровић

14.12.2016.

Обавештење за ученике и родитеље, међународно такмичење из енглеског језика HIPPO 2017

Пето међународно такмичење из енглеског језика за ученике од 9 до 19 година HIPPO 2017 одржаће се 4. марта 2017. (субота) у нашој школи.

Полуфинале је 1. априла, такође у нашој школи.

Финално такмичење одржаће се 13. и 14. маја у Италији.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ДО 25. ЈАНУАРА 2017. КОД НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА.
Наставници ће вам помоћи око одређивања нивоа кији се пријављује и припреме за такмичење.

Надамо се да ћете поновити успех претходних година и постићи врхунске резултате.

Координатор
Мирјана Јовановић

05.11.2016.

Резултати ликовног конкурса "Креативни генијалци"

Велико ми је задовољство да обавестим да су поред пријавњених 2062 рада на ликовном фестивалу „Креативни генијалци“ , представници наше школе постигли завидан успех.

Ученица Лора Вукчевић 5-5 освојила је диплому а Нина Дражовић 5-2 осволила је похвалу.

Наставница ликовне културе- Татјана Росић

09.11.2016.

Оживели смо своје цртеже

На часовима ликовне секције наставнице Татјане Росић ученици су прво класичним медијумима нацртали одређени цртеж. Своје радове обрађивали у два програма на андроид ос платформи како би настастали ови интересантни гифови, живе слике.

09.11.2016.

Сајам образовања

МПНТР на Сајму образовања и наставних средстава: „ПРИЧЕ О УСПЕШНИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА – примери добре праксе“

У четвртак, 27. октобра 2016. године на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Хали 2Б Београдскогсајма, посетиоцимаСајмаобразовања и наставних средстава обратило се десет основних школа које су понеле „титулу успешних“ на нивоу целе Србије: ОШ „Бубањскихероји“ изНиша, ОШ „8. октобар“ из Власотинца, ОШ „Слободан Секулић“ из Ужица, ОШ „Бане Миленковић“ из НовогСела (Врњачка Бања), ОШ „Милутин и ДрагињаТодоровић“ из Крагујевца, ОШ „Соња Маринковић“ из Новог Сада, ОШ „Бранко Радичевић“ из Панчева, ОШ „Симеон Араницки“ из Старе Пазове, ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока и ОШ „Ћирило и Методије“ из Београда.

Као резултат пројекта „3П – Препознај, промовиши и прошири“, реализованог у сарадњи са Уницефом, Институтом за психологију, Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, поменуте школе препознате су као позитивни примери школa, које су самостално развиле добре праксе и моделе образовања. Представници сваке од школа, међу којима су били ученици, наставници, стручни сарадници и директори, присутнима су кроз сценски наступ, песму и плес, презентације, слике, кратке филмове и штампани материјал, представиле свој модел успеха и планове за даљи развој и унапређивање рада школе. Као наставак својих активности, ове школе делиће своја искуства са другим школама као део пројекта SHARE, који за циљ има унапређење квалитета рада школа путем хоризонталног учења.

Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић је уручила школама похвале Министарства за успешан рад и унапређивање образовања. Присутнима су се обратили и Александар Бауцал, идејни творац 3П пројекта и Гордана Чапрић, заменица директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања

Слике можете погледати ОВДЕ

28.10.2016.

Филм о школи

Погледајте филм о нашој школи

26.10.2016.

У Историјском музеју Србије

Ученици одељења VIII/4 су искористили своје слободно време да нешто више сазнају и науче ван учионице.Посетили су Историјски музеј Србије 26.10.2016.год. у пратњи одељењског старешине Ане Ђорђевић. Том приликом су обишли две интересантне изложбе.

Кроз мултимедијалну изложбу„Свети Сава Српски“ ученици су још више научили о духовном и световном путу Светог Саве, и још боље схватили његов значај за Српску православну цркву и целокупну српску историју и културу.

Велика интерактивна изложба „Пупин-од физичке ка духовној реалности“ , која обухвата пресек живота и дела Михаила Пупина, пружила је ученицима бројне занимљиве информације.

24.10.2016.

Креативност на часовима биологије

Ученици 5. разреда су на часовима биологије са наставницом Снежаном Петруновић успешно одговорили на задатак израде модела биљне и животињскње ћелије. Посебну заинтересованост и ангажовање показали су ученици 5-1 и 5-3 разреда.

05.10.2016.

Дечја недеља на Звездари

Почела је Дечја недеља на Звездари.

Отворена је у Библиотеци-галерији " Бранко Миљковић" изложбом ликовних радова у оквиру конкурса "Хоћу да се играм". Преко двеста радова је стигло. Деца су била маштовита и приказала традиоционалне игре којих су се играли наше баке и деке, савремене игре, али и популарне компјутерске игре.

Награђене и похваљене ученике су поздравили Заменик председника Градске општине Звездара Предраг Веиновић, као и председница жирија Мина Симић. Деци су поручили да се што више играју и да у томе уживају.

Међу награђеним и похваљеним ученицима су се нашла и два ученика наше школе.

Елена Сретеновић из одељења III-1 заузела је друго место, док је ученица Kосана Пешић из одељења III-6 добила похвалницу. У веселој атмосфери ученице су награђене дипломама, књигама, али и годишњом чланском картом за библиотеку.

Еленин рад послат је на градско такмичење. Пожелимо јој срећу!

05.10.2016.

Међународни дан птица

Међународни дан птица обележава се 1. и 2. октобра . Ученици наше школе са наставницом Снежаном Петруновић су на оригиналан начин провели овај дан. У Зоолошком врту млади природњаци активно су дали свој допринос биологији, бројећи различите врсте птица.

05.10.2016.

Ноћ истраживача

Ћаци наше школи заинтересовани за биологију, одлучили су да са својом наставницом Снежаном Петруновић буду учесници манифестације „Ноћ истраживача“. Ученици су имали задовољство да упознају знаменитог научника, биолога-истраживача Зорана Курбалија-Новичића.

04.10.2016.

Дан заштите животиња - дан Екологије у Дечијој недељи

Ученици и учитељи другог и трећег разреда, са учитељима из продуженог боравка, приредили су првацима, присутним родитељима, бакама и декама прави ватромет од припремљених плесних кореографија, кратких сценских прича, песме, поетично- филозофских изрека, под маскама различитих животињских врста. Дајући назив својој веселој и инспиративној манифестацији , употребили су и слоган Дечије недеље „Нећу да бригам, хоћу да се играм“- карневал животиња. Ученици четвртог разреда, као најзрелији, бавили су се организацијом простора, најавом тачака, припремом паноа, прикупљањем материјала и ширењем свести и сазнања из области Екологије, помагањем млађима и наставнику организатору око припреме и наступа на манифестацији.

Гости су били Сандра Делић из Удружења великог срца (удружења за заштиту животиња), Катарина Ђорђевић и Татјана Миловановић из „Фармине“ које се баве правилном исхраном животиња и телевизија Студио Б која се годинама бави удомљавањем напуштених животиња и која ће након вести о догађају тог дана, објавити емисију о целој манифестацији у суботу 8.10.2016. у јутарњем програму.

Мирослава Лазаревић, наставник- координатор за Екологију и организатор приредбе

Погледајте видео запис „Дан животиња”

Гостовање наше школе у емисији „Београде, добро јутро” на РТВ Студио Б.

04.10.2016.

Приче о успешним школама - Препознај, промовиши и прошири

„Основна школа "Ћирило и Методије" се налази у Учитељском насељу, у београдској општини Звездара. У време када је насеље у највећој мери насељавано, након Првог светског рата, новопридошла заједница Калмика, руских емиграната монголског порекла који су емигрирали након Октобарске револуције, близу локације данашње школе подигли су и први будистички храм у Европи. У исто време, насељавање овог дела града од стране породица индустријских радника створило је потребу за школом и она је основана на земљи коју је граду донирао Живко Давидовић, државни секретар и пуковник 1931. године. Данас, ова школа ради у две смене са 955 ученика у 36 одељења и 60 наставника.

Постоји експлицитна политика неговања добре атмосфере у школи која се огледа кроз промоцију ученичких постигнућа (награде ученика приказане су на сајту школу и у холу школе), добрих резултата наставника (на сајту и у холу школе приказан је рад секција и различита постигнућа одређених одељења) и неговање слободе уз уважавање сваке личности (школски хол приказује радове ученика који приказују њихову особеност, они нису тематски уобличени већ посетиоцу дају слику какви су њени ученици, шта воле и шта желе да постану у животу). Школски часопис "Ћирилац" и издате школске монографије на јубиларне годишњице оснивања школе истичу дух припадности школи и неговање вредности које су усмерене ка ученицима - важност која се придаје успесима бивших ученика, вредности емпатије, заједништва и солидарности...”.

Више можете прочитати у изводу из књиге "Приче о успешним школама - Препознај, промовиши и прошири", који можете преузети ОВДЕ.

Аутори: Александар Бауцел и Драгица Павловић Бабић.

21.09.2016.

Акционо сликарство

Ученици су на часовима наставника ликовне културе Татјане Росић дочарали на оригиналан начин акционо сликарство. Кроз директан и динамичан сликарски стил,који подразумева спонтану примену снажних замаха четкицом и случајним ефектом капања добили смо јединствен ликовни изражај ученика.


01.09.2016.

Свечани пријем првака

Пријем је одржан 1.09.2016. у свечаној сали наше школе уз приредбу и прикладна изненађења.Свечаности су присуствовали родитељи првака, колектив и пријатељи школе. Тада су се и званично упознали првачићи са својим новим учитељима. Значај и радост овог догађаја покушаћемо да дочарамо кроз ову презентацију.
20.06.2016.

Свечана додела награда 6. БУДИ: „У врту различитости”.

Овогодишње бијенале дечјег израза “6. БУДИ”: У врту различитости” завршено је свечаном доделом награда, 16. јуна у дворани Културног центра Панчева. Гост домаћин били су Британска амбасада у Београду и Британски савет, те су малишани имали прилику да се боље упознају са њиховом културом.

Још једном честитамо нашим ученицима на изванредним резултатима.

Катарина Сатојановић 5-4 2. место

Милан Нинковић 5-3 3. место

Наставница ликовне културе Татјана Росић

14.06.2016.

У Педагошком музеју

Ученици шестог и седмог разреда, чланови секције „Љубитељи историје“, су 31.5.2016.год. и 7.6.2016.год. са наставницима историје посетили Педагошки музеј у Београду у коме су обишли сталну поставку музеја и упознали са историјом српског школства.

29.05.2016.

Креативна чаролија

На међународном фестивалу одржаном 29.05.2016 у Бањи Врујци под називом "Креативна чаролија 2016" у такмичарском делу ментора и предавача, наставница ОШ "Ћирило и Методије" Татјана Росић, освојила је II место у категорији "Наставно средсво- 3D анимација". У стручном жирију били су представници Минстарства просвете и Леонтина Вукомановић.

Током радионице, деца из свих крајева региона показали су изузетну креативност и интересовање на овом пољу ликовног изражавања.

Татјана Росић, наставник ликовне културе

Слике можете погледати ОВДЕ

25.05.2016.

Родитељи модели понашања деце у саобраћају

Савет за безбедност саобраћаја на улицама Градске општине Звездара је, у сарадњи са стручним удружењима, организовао низ активности са циљем унапређења саобраћајне безбедности на градским улицама. Стручњаци удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ током маја реализују интерактивна предавања за децу и родитеље првог разреда. Све основне школе су обухваћене програмом.

Несумњиво је да сваки родитељ жели најбоље за своје дете. На листи жеља, безбедност детета је на првом месту. Анализе показују да велики број деце у саобраћају страда због неодговорног понашања одраслих. Професори Саобраћајног факултета истичу улогу породице у стицању исправног и безбедног саобраћајног понашања и указују на бројна истраживања која доказују да деца „наслеђују“ обрасце понашања од својих најближих. Са циљем подизања родитељских компетенција у овој области, креирали су брошуру „Родитељ-модел понашања деце у саобраћају“, која се може преузети овде. У брошури су приказани најважнији кораци приликом обуке детета да самостално прелази улицу, а на лифлету Улога родитеља у саобраћајном образовању и васпитању деце и други аспекти безбедности.

Током једночасовног разговора, родитељи се подсете да имају велику одговорност за стварање и утемељење добрих саобраћајних навика, као дела породичних вредности које се негују током целог живота. Неопходно је градити ставове код деце да се безбедно понашају због себе и очувања сопственог здравља и бриге за друге, а не због присуства полицајца или страха од новчане или затворске казне. Деца и млади би требало обавезно да носе заштитну опрему када возе ролере, бицикл и мотоцикл, да се превозе на задњем седишту до 12 године и буду у одговарајућем седишту док не порасту, везана појасевима. Родитељи би требало да подсете баке и деке и друге одрасле који брину о деци, а и сами да то практикују, да обавезно прелазе улицу на пешачком прелазу, а ако је прелаз регулисан семафором, само на зелено светло за пешаке. Родитељи никако не би смели да возе ауто ако су конзумирали алкохол јер тиме и директно утичу на безбедност деце и дају основу да и они то чине кад порасту. Од малена треба неговати врености очувања животне средине. Кроз аутомобил се никада не смеју избацивцати пикавци, папири и остали отпаци јер се тако угрожава безбедност других учесника у саобраћају, загађује околина и повећава опасност од пожара. Током вожње се никако не сме употребљавати мобилни телефон без блутута или писати поруке, поштују се други учесници у саобраћају...

Само учешће и допринос сваког појединца, одговорно понашање може допринети унапређењу саобраћајне безбедности на нашим улицама. До сада је предавањима присуствовало преко 100 родитеља, а брошура ће у електронској форми бити постављена на сајтове основних школа. Надамо се да ће и други родитељи схватити значај оваквих сусрета и да ће бити у могућности да у већем броју присуствују.

Програм унапређења саобраћајне безбедности се реализује у организацији Градске општине Звездара, а под покровитељством Секретаријата за саобраћај града Београда од средстава од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје.

Брошуру можете преузети ОВДЕ

23.05.2016.

Резултати такмичења

Резултате такмичења за школску 2015/2016 годину можете погледати ОВДЕ

23.05.2016.

Списак уџбеника за школску 2016/2017 годину

Списак уџбеника за школску 2016/2017 годину можете погледати ОВДЕ

16.05.2016.

Мој буквар

Погледајте линк са презентацијом доделе награда са ликовног конкурса " Мој буквар". Награђени су ученици одељења 1-1 учитељице Зорице Митровиц, који су освојили прво место.

Презентацију направила наставница ликовне културе Татјана Росић.

16.05.2016.

У врту различитости

На међународном биеналу уметничког дечијег израза конурс 6. БУДИ-ја: „У врту различитости“ 13.05.2016 године ученици наше школе у категорији визуелна уметност: „БУДИ РАЗЛИКЕ И СЛИЧНОСТИ” (постер за књигу омиљеног британског аутора за децу) освојили су друго и теће место. Радови који су конкурисали били су из земље и иностранства, Канаде, Велике Британије, Француске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине.

Жири у саставу мр Иван Грубанов (академски сликар, председник жирија), Предраг Старчевић (професор разредне наставе), Снежана Ћурувија (уметничка директорка БУДИ-ја) и мр Бранислав Радовановић (уметнички директор БУДИ-ја).

Постер за књигу омиљеног британског аутора за децу:

II награда: Катарина Станковић (5. разред), ОШ „Ћирило и Методије“, Београд

Композиција више фигура на којима је изражена стилизација и покрет. Палета је развијена и сведена. Истичу се дубина просторне композиције и прецизност у раду.

III награда: Милан Нинковић (5. разред), ОШ „Ћирило и Методије“, Београд

Рад карактерише сликарска експресија, са израженом психологизацијом портрета. Боје су живе и разигране.

Наставник ликовне културе Татјана Росић

03.05.2016.

Ликоквни конкурс „Ускршње јаје“

И ове године на ликоквном конкурсу „Ускршње јаје“ у категорији цртеж, ученица наше школе Катарина Смиљкић 7-2 освојила је 2. место на општинском такмичењу. Затим је у организацији Богословског факултета у Београду организована изложба најлепших осликаних Ускршњих јаја, где је био изложен и рад наше ученице.

Наставница ликовне културе Татјана Росић

15.04.2016.

Ускршња радионица за предшколце

У продуженом боравку наше школе 12. и 14. априла 2016. одржане су креативне радионице - украшавање дрвених јаја декупаж техником, за предшколце и њихове родитеље, поводом обележавања предстојећег празника Ускрса.

Радионицу су припремили учитељи продуженог боравка , учитељи будућих првака и другови четвртог разреда.

Велики број предшколаца се одазвао нашем позиву. Све је протекло у радном и веселом расположењу свих присутних, о чему сведоче приложене фотографије. Будући прваци су понели своје радове као успомену.

Хвала свима који су се одазвали позиву, радујемо се сваком наредном дружењу!

15.04.2016.

Анимација на часовима ликовне културе

И ове године на часовима ликовне културе ученици седмих разреда бавили су се са креативним могућностима коришћења пластелина у изради анимираног кратког филма применом класичне технике анимације . Неки од најкреативнијих идеја заслужују да се се прикажу и похвале.

Натавница ликовне културе Татјана Росић

06.04.2016.

Oбавештење за родитеље будућих првака

Oбавештење за родитеље будућих првака: радионице декупажа „У сусрет Ускрсу“

06.04.2016.

Еколошки буквар

Пријатељи деце општине Звездара и ове године расписали су конкурс за наше најмлађе ђаке. Тема конкурса била је да ђаци прваци направе свој примерак буквара, јер је то прва књига са којом се друже. Ученици одељења 1-1 креирали су свој Еколошки буквар. На часовима ликовне културе са учитељицом Зорицом Митровић ученици су користили неколико ликовних техника са акцентом на рециклирани материјал.

Посебно се захваљујемо родитељима који су несебично помогли при самој реализацији.

Презентацију „Еколошки буквар“ урадила је наставница ликовне културе Татјана Росић.

01.04.2016.

„Ђачка песничка сусретања“ на Звездари

Ученица III2, Лена Јовановић, освојила је 1. место на Општинском такмичењу „Ђачка песничка сусретања“ за песму „Свемир“.

Више прочитајте ОВДЕ.

01.04.2016.

Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“

Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ одржан је у Центру за културу и образовање „Раковица“ 24. и 25. марта 2016. године.

Више прочитајте ОВДЕ.

24.03.2016.

Испит из енглеског језика

Ученици који су на прелиминарном такмичењу освојили најмање 50% поена, а нису се пласирали за полуфинале, имају прилику да полажу испит из енглеског језика за добијање међународно признатих диплома по повлашћеној цени.

Ученици који су освојили од 50% до 75% поена, могу пријавити исти ниво који су имали на такмичењу.

Ученици који су освојили најмање 75% поена, могу да пријаве испит истог нивоа или нивоа који је за један степен виши од оног са такмичења.

За HIPPO 1,2,3 и 4 - 50% изоси 35 поена, а 75% износи 52,5 поена.

За HIPPO 5 - 50% изоси 52,5 поена, а 75% износи 78,75 поена.

Цене испита биће накнадно прослеђене ученицима.

ИСПИТИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ЈУНУ 2016.

ИСПИТИ СЕ ПРИЈАВЉУЈУ МЕСЕЦ ДАНА ПРЕ ЊИХОВОГ ОДРЖАВАЊА

Уколико постоји интересовање, испити се могу организовати и у другим терминима до краја 2016. године, под истим условима.

ФИНАЛНО HIPPO ТАКМИЧЕЊЕ ИМА ФОРМУ ОВИХ ИСПИТА. УСПЕШНИ ФИНАЛИСТИ ДОБИЈАЈУ ДИПЛОМЕ КОЈЕ СЕ ИНАЧЕ СТИЧУ ПОАГАЊЕМ ИСПИТА.

24.03.2016.

Обавештење за учеснике HIPPO такмичења

Полуфиналисти из ОШ „Ћирило и Методије“

1.Катарина Томановић – 4. разред – категорија HIPPO 1

2.Андреј Грубнић – 4. раѕред – категорија HIPPO 1

3.Вук Перовић – 6. раѕред– категорија HIPPO 2

4.Павле Бојић – 7. раѕред– категорија HIPPO 4

Од ученика других школа који су се за такмичење пријавили преко ОШ „Ћирило и Методије“:

Јована Милићевић - 7. разред – ОШ „Филип Кљајић Фића“ – катег. HIPPO 3

ПОЛУФИНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ СЕ ОДРЖАВА 2. АПРИЛА 2016.

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: ОШ “ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ“

ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: HIPPO 1 И HIPPO 2 – 15 часова

HIPPO 3, HIPPO 4 И HIPPO 5 – 17 часова

У полуфиналу ученици се такмиче на нивоу који је за један степен виши од нивоа са прелиминарног такмичења.

ФИНАЛЕ СЕ ОДРЖАВА У МАЈУ У ИТАЛИЈИ.

23.03.2016.

Педагошки музеј у Београду

Ученици 5/3 разреда су у суботу, 19.3.2016. године, посетили Педагошки музеј у Београду .Том приликом они су обишли сталну изложбену поставку Музеја у пратњи наставника историје Љубомира Вукмировића.

Кустос Нина Атлагић им је показала,и на прихватљив начин деци тог узраста дочарала и испричала како су некада изгледале школе, књиге, буквари,учионице и школски прибор, како се учило, како су се ученици и наставници пре сто година опходили, облачили и која су правила важила у школама. Ученици су имали прилику да боље упознају историјат музеја,његову делатност, али и да на практичан начин упореде данашњу учионицу и ону од пре сто година.

18.03.2016.

Ликовни конкурс

Градска општина МЕДИЈАНА Ниш по осми пут окупила је талентовану децу, њихове учитеље, наставнике и менторе, али и најпознатије писце уз чија дела деца одрастају и оплемењују своје детињство.

И ове године расписан је конкурс за ликовне и литерарне радове на који се пријавило више од 1500 ученика основних и средњих школа из 81 школе, преко 30 градова и села из 6 држава. Жири је одабрао најуспешније, јер њихови радови садрже толико маште да је довољно да покрене долазак пролећа.

Ученица наше школе,Нађа Милачић, је освојила је 3. место.

Похвале су добили Кристина Милетић 5-2 и Милош Младеновић 5-3.

Честитамо нашим ученицима!

Татјана Росић - наставник ликовне културе

11.03.2016.

Презентација наше школе

Презентацију наше школе можете погледати овде.Све инфорације о упису ђака првака погледајте на страници УПИС

11.03.2016.

Обавештење о промени термина за дружење са предшколцима

Поштовани родитељи,

Добродошлица за предшколце, заказана за 15.март 2016. год. се, због одсутних ученика – глумаца, помера за 22. и 29. март.

11.03.2016.

3Д цртежи

На часовима цртања, сликања и вајања ученици V-4 са наставницом ликовне културе, Татјаном Росић, радили су 3Д цртеже. Техника коју смо примењивали била је комбинована: фломастери и темпере.

Слике можете погледати на сајту е-часописa "Табла", Нишког креативног студијa

07.03.2016.

Званични резултати Oпштинског такмичења из математике

Званичне резултате са Општинског такмичења из математике можете погледати овде

Окружно такмичење из математике одржава 19.03.2016. године у ОШ ”Никола Тесла” у Винчи.

02.03.2016.

Обавештење за учеснике Четвртог међународног такмичења из енглеског језика – HIPPO

HIPPO такмичење из енглеског језика одржава се 5. марта 2016.

Распоред такмичења за ученике који су се пријавили преко ОШ „Ћирило и Методије“ (тј. који су своје пријаве предали наставницима енглеског језика ове школе):

За ученике који су пријавили први ниво - HIPPO 1 – такмичење почиње у 8.30

За ученике који су пријавили остале нивое - HIPPO 2, 3, 4, 5 - такмичење почиње у 12.00

Такмичење ће се одржати у кабинетима за српски и француски језик. Спискови ученика биће истакнути на дан такмичења на вратима ових учионица, а претходних дана у кабинету за енглески језик.

Потребно је да ученици понесу графитне и хемијске оловке.

Дежураће наставници енглеског језика и педагог школе

29.02.2016.

Резултати са Општинског такмичења из математике

Резултате можете погледати овде:

III разред

IV и VI разред

V, VII и VIII разред

24.02.2016.

Моћ воде

У суботу 20. фебруара, у Дечјем културном центру Београд, одржана је додела награда и ревија најбољих филмова са конкурса МОЋ ВОДЕ, који су организовали Министрарство просвете, науке и технолошког развоја и Зептер група. У програму је наступио и Балетски студио ДКЦБ, а програм је водио Миња Субота.

23.02.2016.

Представљање наше школе родитељима будућих првака

Представљање наше школе родитељима будућих првака биће организовано, на родитељским састанцима, у вртићима по следећем плану:

Вртић „Весељко“ у четвртак, 25.02.2016. године у 16 часова

Вртић „Кошута“ у уторак, 01.03.2016. године у 16 часова

Вртић „Жубор“ у среду, 02.03.2016. године у 16 часова

Вртић „Колибри“ у четвртак, 03.03.2016. године у 1630 часова

Вртић „Лавић“ у петак, 04.03.2016. године у 1630 часова

Родитељи ће том приликом добити све информације које су важне за рад школе и почетак сарадње

Добродошлица за предшколце и њихове родитеље биће одржана у кино-сали школе, 15. марта 2016. године у 1730 часова и 22.марта 2016. године у 1730 часова

Дружења у школи, кроз заједничке радионице будућих првака и наших ђака, биће организоване у сарадњи са вртићима током марта и априла 2016. године

23.02.2016.

Извештај о резултатима SICI радионице

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања организовао је међународну конференцију у сарадњи са организацијом SICI (Standing International Conference of Inspectorates) која је одржана у Београду 14–18. септембра 2015. године. SICI је основан у Немачкој 1995. године и има 34 земље чланице. Србија је члан ове мреже од 2012. године. На овој конференцији и радионици под називом „Вредновање школског лидерства“ учествовало је 25 инспектората у области образовања из 22 земље.

Циљеви радионице били су: да се истраже различити видови лидерства и како их вредновати, да се размени добра пракса евалуације лидерства, да се истраже различите алатке за евалуацију школског лидерства, да се размене идеје и искуства о индикаторима за лидерство за директоре школа или за наставнике.

Другог дана конференције учесници су били подељени у шест група и обишли шест школа у Београду (4 основне и 2 средње). Након тога су имали групне дискусије и радионице које су их водиле до различитих аспеката лидерства, откривајући нове алатке за евалуацију школског лидерства. Ту су размењивали идеје о индикаторима којима се вреднује лидерство директора школе или лидерство наставника које утиче на исходе учења.

Трећег дана конференције учесницима се обратио проф. Дејвид Фрост са Универзитета Кембриџ који је учесницима пре конференције доставио материјал за рад у школама дајући им алатке за евалуацију лидерства. Он је нагласио да добро лидерство омогућава наставнику да да оно најбоље од себе. Истичући важност инспекторског рада у образовању, рекао је да би инспектори морали да се позабаве квалитетом средњег лидерства односно ученицима, родитељима и локалном самоуправом.

Потом су учесници конференције тимски представљали школе које су посетили и износили јаке и слабе тачке сваке школе и оцену лидерства у њој.

Закључак конференције и осврт на овако инспиративну и важну тему лидерства изнела је Јелена Марковић, координаторка за образовање и развој људског капитала у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС.

Ову врло успешну конференцију затворили су председник SICI-ја, Вулф Хомајер, и мр Гордана Чапрић, заменица директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. (Изводи са сајта Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања)

Међу шест школа у Београду, које су другог дана конференције посетили учесници била је и наша школа.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Школска управа Београд Министарства просвете су изразили велико задовољство јер су могли да представе рад једне своје школе на врло високом нивоу.

Рад школе је сутрадан, од стране спољашњих евалуатора и утисака које су стекли након посете, на конференцији у Хајату, презентован у трајању од петнаестак минута, са пуно похвала о раду и организацији рада школе, о лидерству наставника и директора школе.

23.02.2016.

Препознај, промовиши и прошири

Хoризoнтaлнa рaзмeнa – зa бoљи квaлитeт oбрaзoвaњa и учешће наше школе кроз пројекат „Препознај, промовиши и прошири (3П)“

У oквиру прojeктa „Унaпрeђивaњe квaлитeтa oбрaзoвнoг систeмa Рeпубликe Србиje крoз унaпрeђивaњe eфeктивнoсти систeмa спoљaшњeг врeднoвaњa рaдa шкoлa и рaзвoj хoризoнтaлнoг учeњa измeђу шкoлa (SHARE) - подели искуство“, 15. 12. 2015. гoдинe у хoтeлу 88 Rooms у Бeoгрaду oдржaн je увoдни сaстaнaк нa кoм су прeдстaвници 20 шкoлa кoje учeствуjу у овом прojeкту имaли прилику дa сe дeтaљниje упoзнajу сa циљeвимa и плaнирaним aктивнoстимa у прojeкту, кao и сa свим укључeним пaртнeримa. Скуп су oтвoрили др Дрaгaн Бaнићeвић (дирeктoр Зaвoдa зa врeднoвaњe квaлитeтa oбрaзoвaњa и вaспитaњa), Taњa Рaнкoвић, (рукoвoдитeљкa прoгрaмa oбрaзoвaњa, УНИЦEФ) и Jaсминкa Чeкић Maркoвић (дирeктoркa Цeнтрa зa oбрaзoвнe пoлитикe) у име oрганизaциja кoje вoдe SHARE прojeкaт. У првoм дeлу сaстaнкa увoднa излaгaњa су oдржaли прoф. др Aлeксaндaр Бaуцaл (Филoзoфски фaкултeт у Бeoгрaду) и др Влaдимир Џинoвић (нaучни сaрaдник Институтa зa пeдaгoшкa истрaживaњa).

У пoпoднeвнoм дeлу учeсницимa су сe прeдстaвилe шкoлe кoje су у oквиру прojeктa „Прeпoзнaj, прoмoвиши и прoшири (3П)’’ oдaбрaнe кao примeри дoбрих шкoлa и кoje су, тaкoђe, укључeнe у SHARE прojeкaт. Једна од тих десет школа је била и наша школа.

Наш задатак је био да кроз неколико области вредновања, а које су се показале као јако добре у нашој школи, презентујемо нашу школу. Као кључни квалитети школе издвојени су: подршка ученицима, оријентација ка развоју и лидерство. Ове области су се издвојиле као кључни квалитети наше школе на основу праћења рада од стране Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Школске управе Министарства просвете, кроз екстерно вредновање а делимично и на основу студије коју је Завод спровео.

Састанку су присуствовали представници десет добрих школа и десет школа из Србије чији је рад у претходном периоду оцењен најнижом оценом. Циљ састанка је био промоција добрих школа, размена искустава и помоћ школама чији је рад вреднован јако ниско. У наредном периоду једној од десет школа чији је рад процењен најнижом оценом пружићемо помоћ и подршку у побољшању рада.

08.02.2016.

Ликовни конкурс 'Моћ воде'

Министарство просвете и компанија "Zepter" расписали су крајем прошле године конкурс за ученике основних школа на тему „Моћ воде“, у форми кратког едукативног филма. Циљ конкурса је био да се на креативан начин подстакне ширење свести о значају чисте воде за здравље људи и опстанак живота на Земљи, као и рано усвајање еколошких навика и здравих стилова живота.

Са задовољством саопштавамо да је филм групе ученика 5/2, наше школе са менторком Татјаном Росић, наставницом ликовне културе, освојио “СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ” у другој категорији.

Филм можете погледати OВДЕ

29.01.2016.

Обавештење о закљученом уговору

Обавештење о закљученом уговору за јавну набавку - исхрана ученика можете погледати ОВДЕ

19.01.2016.

Лeтопис

Летопис основне школе "Ћирило и Методије" можете преузети ОВДЕ

21.12.2015.

"Дигитални час"- свечана додела диплома у просторијама Народне скупштине

21.12.2015, државна секретарка Татјана Матић је у просторијама Народне скупштине свечано уручила дипломе награђеним ауторима радова на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“ под покровитељством министарства трговине, туризма и телекомуникација,у школској 2015/2016. години.

Међу награђенима била је Татјана Росић, наставник ликовне културе наше школе. За свој рад на тему: “Креативност и стваралаштво кроз процес анимације”, она је освојила II место из групе предмета : друштвене науке, уметност и спорт. У изради теме учествовали су ученици наше школе који су својим талентом, креативношћу, маштом и залагањем допринели овом успеху.

16.12.2015.

Додељене награде победницима дечијег фото-конкурса "Зграде Београда мојим очима"

У СТАРОМ ДВОРУ ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ПОБЕДНИЦИМА ДЕЧИЈЕГ ФОТО-КОНКУРСА "ЗГРАДЕ БЕОГРАДА МОЈИМ ОЧИМА"!

Директор ЈП „Градско стамбено“ Никола Ковачевић у друштву Заменице председника Скупштине Београда Андрее Радуловић и члана Градског већа Драгомира Петронијевића уручио је данас у Старом двору награде победницима дечијег фото-конкурса „Зграде Београда мојим очима“. Дванаест најбољих радова красиће календар предузећа за 2016. годину.

Још једном честитамо Огњени Гагић 5-3 и Предрагу Пребегу 6-2.

15.12.2015.

Ликовна култура - општинско такмичење

Ученица наше школе, Анђелија Миленковић, 6-2, освојила је 3. место на ликовном конкурсу "Балске хаљине у Србији почетком 20. века".

Честитамо Анђелија!

14.12.2015.

Четврто међународно такмичење из енглеског језика

ОШ „Ћирило и Методије“ се, као и претходних година, укључује у организацију и спровођење интернационалног такмичења из енглрског језика за ученике основних и средњих школа.

Такмичење се одржава 5. марта 2016. (субота).

Новина ове године је увођење регионалног такмичења (полуфинале), које се одржава 2. априла 2016. (субота).

Финале је 14. и 15. маја 2016. у Италији (Лидо ди Јесоло и Венеција).

Више информација можете погледати ОВДЕ

11.12.2015.

Венецијанске маске

У оквиру часова ликовне секције код наставнице Татјане Росић ученици су правили тродимензионалне "Венецијанске маске". Маске су рађене техником каширања. Користили смо комбиноване технике : темпере, колаж, разни материјали, траке. Исцртавали смо и рељефне орнаменте. Док смо све то радили причали смо и о самом настанку Венецијанског карневала и његовом значењу кроз историју.

03.12.2015.

Резултати ликовног фото конкурса

Ученици наше школе, предметног наставника ликовне културе Татјане Росић, остварили су завидне резултате на ликовном конкурсу у организацији ЈП“Градско стамбено“.

Ученици чије ће се фотографије наћи на календару овог предзећа за 2016 годину су:

Огњена Гагић 5-1, 7.место

Предраг Пребег 6-2, 11. место

Честитамо нашим ученицима!

Свечана додела награда биће организована у Скупштини града Београда 16. децембра, о чему ће ученици и родитељи бити благовремено обавештени.

Огњена Гагић 5-1, 7.место

Предраг Пребег 6-2, 11. место

25.11.2015.

Архив Србије

Ученици петог и шестог разреда су у оквиру додатне наставе из историје посетили 25.11.2015.год. Архив Србије у пратњи проф.Ане Ђорђевић.

Архив Србије је установа од великог националног значаја основана 1898.године. То је централна установа за заштиту архивске грађе у Србији, а основна делатност му је прикупљање, сређивање, заштита, обрада, чување и презентација архивске грађе, као и омогућавање њеног коришћења у научне и друге сврхе.

Ученици су у оквиру Архива Србије посетили Лабараторију за конзервацију и рестаурацију архивске грађе и библиотекачког материјала, Књиговезницу, Библиотеку и читаоницу. Ученици су имали прилику и да погледају актуелне изложбе „Бањалука-окупација и ослобођење“ и „Архив Србије књижевницима и композиторима“. У току ове посете ученици су сазнали и каква је улога архивисте, библиотекара и књиговезничара.

23.11.2015.

LCCI сертификати

Основна школа „Ћирило и Методије“ прва је државна школа у Србији која је постала акредитован испитни центар Лондонске привредне коморе (London Chamber of Commerce and Industry).

Више информација о овоме можете прочитати OВДЕ

18.11.2015.

Техника „PAPER QUILING“

Ученици 5-4 на часовима цртања, сликања, вајања код наставнице Татјане Росић радили су нову технику која се зове „PAPER QUILING“. Техника која је изузетно популарна у свету ученици су вешто савладали и показали висок ниво креативности.

27.10.2015.

Распоред писмених и контролних задатака за школску 2015/2016. годину

Распоред писмених и контролних задатака можете погледати ОВДЕ

22.10.2015.

Распоред отворених врата за школску 2015/2016. годину

Распоред отворених врата можете погледати ОВДЕ

22.10.2015.

Распоред часова за школску 2015/2016. годину

Распоред часова можете погледати ОВДЕ

14.10.2015.

Библиотека "Блажо Шћепановић"

14.10.2015.год. ученици петог и шестог разреда су у оквиру додатног рада из историји у пратњи проф.Ане Ђорђевић посетили Библиотеку Блажо Шћепановић у Учитељском насељу. Љубазни домаћини су ученицима представили делатност библиотеке, улогу бибиотекара, библиотекачки фонд и начине на који библиотека може да помогне својим корисницима нарочито ако се баве истраживачким радом у оквиру наставе историје.

13.10.2015.

Љубитељи историје

13.10.2015.год. ученици седмог и осмог разреда су оквиру секције „Љубитељи историје“ посетили Конак кнегиње Љубице у Београду у пратњи професора Љубомира Вукмировића и професорке Ане Ђорђевић. Поред разгледања сталне поставке и упознавања са кратким историјатом Конака, ученици су овом приликом видели и несвакидашњу изложбу „Албрехт Дирер и његови савременици-Тријумфална поворка цара Максимилијана I“ и уживали у делима мајстора графике и представника ренесансе.

01.10.2015.

Преглед календара образовно-васпитног рада за школску 2015/2016. годину

Више инфoрмација прочитајтеОВДЕ

22.09.2015.

Посетили смо Народну библиотеку у Београду

Ученици седмог и осмог разреда су 22.9.2015.године, у оквиру додатне наставе из историје, у пратњи професорке Ане Ђорђевић, посетили Народну библиотеку у Београд, установу од великог националног значаја. Посета је била веома успешна, јер су ученици, поред обиласка библиотеке и упознавања са радом установе и библиотекара, уживали у актуелним изложбама које су затекли у библиотеци.

Прва изложба „Стојан Новаковић: државник, научник, библиотекар“, реализована је поводом сто година од смрти Стојана Новаковића.

Друга изложба „Стари алати Народне библиотеке Србије“ организована је поводом обележавања Дана европске баштине 2015.године.

Трећа изложба је Тактилна изложба „Додирни и осети-десет уметничких дела из колекције Павла Бељанског“. Поставку чини десет уметничких дела из колекције Павла Бељанског, три тактилна дијаграма и седам гипсаних одливака. Тифло-стаза, тактилни дијаграми, легенде на Брајевом писму, гипсане копије скулптура, као и аудио-водичи на дејзи-флеш плејерима, омогућују у садржајном и обликовном смислу да се слика доживи и скулптура осети.

08.05.2015.

Списак уџбеника за школску 2015/2016. годину

Поштовани родитељи,

овде можете погледати или преузети списак уџбеника по разредима за наредну школску годину

Списак уџбеника за школску 2015/2016. годину

22.02.2015.

Предавање академика професора доктора Владете Јеротића

Тема предавања "Зашто се људи плаше љубави"

На седници наставничког већа 17.12.2014. је одржано предавање академика професора доктора Владете Јеротића на тему "Зашто се људи плаше љубави".

Била нам је част и велико задовољство да будемо домаћини овако чувеног и цењеног госта.

Слике можете погледати ОВДЕ

22.02.2015.

Свети Сава

У уторак 27. јануара 2015. године прославили смо школску славу Светог Саву.

Слике можете погледати ОВДЕ

07.02.2015.

Oпштинско такмичење из физике

Kоначни резултати са Општинског такмичења из физике одржаног 7.фебруара 2015.године у Основној школи "Ћирило и Методије", након приговора

VI разред

VII разред

VIII разред

12.11.2014.

Упознајте бајковите ликове и маштовити свет прича и песама

Мила Гајић, ученица VI5 објавила је књигу "У парку клупа, на клупи четка, да ти причам причи испочетка".

Кроз шест прича и осам песама Мила је показала способност лаког фабулирања којим се обична збивања претварају у причу. Пишући о необичним јунацима: бубама, мравима, птици киви, али и људима из стварног живота, говори о томе колико мало бринемо о људима који се жртвују за нас, о уништавању природе, несташици хране, криминалцима и о зависности од телевизије. На свој дечји начин скренула је пажњу на већину проблема данашњице.

У вешто римованим стиховима место су нашле и озбиљне и шаљиве теме. Док читамо песму о крофнама, осећамо њихов мирис и укус, а о срећи она каже:

"Када ти нешто није добро,

Срећу позови,

А ако не доплови,

Сам је улови!"

Лепота књиге огледа се и у илустрацијама саме ауторке. Књигу потражите у школској библиотеци.

18.10.2014.

Апстракцијом до дела

Ученице одељења VI4Марина Шимурина, Драгана Милановић, Николина Братић,Милица Ђукановић, Теодора Михајловић и Софија Орловић,су посетиле изложбу "Хенри Мур-графичар" у Народном музеју5. октобра 2014. године у пратњи наставница Татјане Росић и Ане Ђорђевић.

Поред тога што су се упознале са делом чувеног британског графичара,учествовале су и у радионици "Апстракцијом до дела" ,у којој су израђивале скулптуре инспирисане делима на изложби.

Дела наших ученица уметница биће изложена у Народном музеју на мини изложби од 23. до 31.октобра 2014.год.

Погледајте слике ОВДЕ

20.09.2014.

Свечана премијера чешког филма "Ћирило и Методије - Словенски апостоли"

У четвтак 18. септембра 2014. године у београдском Сава центру одржана је свечана премијера чешког филма "Ћирило и методије - Словенски апостоли" у организацији Delius филма.

Свечана премијера филма пред београдском публиком је подржана и наступом дечијег хора ОШ "Ћирило и Методије".

Слике са премијере филма можете погледати на сајту Амбасаде Републике Чешке

10.09.2014.

Свечани пријем првака

1. септембра 2014. године одржана је свечана приредба поводом поласка у први разред нове генерације ученика.

Погледајте слике ОВДЕ

09.02.2014.

Изложба "Светови и јунаци - Српско позоришно стваралаштво за децу"

У четвртак, 30. јануара 2014. године ученици одељења V2 су са својим разредним старешином Миленом Милановић присуствовали отварању изложбе "СВЕТОВИ И ЈУНАЦИ - СРПСКО ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО ЗА ДЕЦУ" у Галерији Дечјег културног центра Београд. Ученици су најпре од Лидије Сеничар, уредника галерије, добили вредне информације о луткарском позоришту и луткама које су изложене у галерији, а затим су и сами учестовали у постављању изложбе стављајући легенде на експонате. До самог отварања појединци су имали задовољство да дају интервју новинару "Политике" о свом доживљају лутака и саме изложбе.

На отварању су их поздравили директор Позоришног музеја Војводине, Зоран Максимовић и Донка Шпичек, председник УО Дечјег културног центра Београд. Ученици су имали ту част да једним гласним "Изложба је отбворена!" обележе само отварање.

Након вођења кроз изложбу са госпођом Лидијом Сеничар, учествовали су у креативној радионици прављења лутака коју су водиле глумица, луткар и театролог Маријана Петровић и Биљана Стаменковић, стручни сарадник за примењену уметност ДКЦБ.

Можете уживати у фотографијама, а како је изложба отворена до краја фебруара препоручујемо сваком да оде да погледа.

Одељење V2

Погледајте слике ОВДЕ

02.02.2014.

Семинар у нашој школи

У нашој школи је 28. и 29. децембра 2013. године организован семинар "Обука за примену националног оквира курикулума, основе учења и наставе и развој школа Вежбаоница", у оквиру пројекта "Вежбаоница". Сви наши наставници били су учесници семинара.

Погледајте слике ОВДЕ

19.01.2014.

Наши ученици на "Коларцу"

Поводом обележавања јубилеја 20 година Учитљског факутета, ученици наше школе били су учесници свечане академије на "Коларцу".

Погледајте слике ОВДЕ

26.09.2013.

Посета Конаку књегиње Љубице

Чланови секције "Љубитељи историје" наше школе су 18. септембра 2013. године са наставницом историје Аном Ђорђевић посетили Конак Књегиње Љубице.

Конак књегиње Љубице

Конак кнегиње Љубице је једна од малог броја сачуваних зграда из времена владавине кнеза Милоша Обреновића (1815-1839. године и 1858-1860. године) сачуваних грађевина у Београду са сталном поставком "Ентеријери београдских грађанских кућа 19. века". Овај репрезентативни објекат саграђен је 1831. године, по плановима и под руковођењем Хаџи Николе Живковића, званичног кнежевог градитеља.

Конак је подигнут у стилу краткотрајног „прелазног периода“ балканске архитектуре, са извесним примесама европског барока. У основном просторном концепту задржана је оријентална традиција, али се на појединим елементима унутрашње декорације и обраде фасада запажају утицаји западне и средње Европе. Зграда има три нивоа: подрум, тзв. Салу под сводовима, приземље и спрат са диванханама. Главни улаз био је окренут ка башти и терену који се спушта према обали Саве, а споредном, данас главном улазу, прилази се из улице КнезаСиме Марковића.

Погледајте слике ОВДЕ

15.04.2013.

Резултати међународног такмичења из енглеског језика

У суботу, 16. марта 2013. године у нашој школи LCCI је организовао међународно такмичење из енглеског језика.

Погледајте резултате које су постигли наши ученици.

IV и V разред

VI разред

VII и VIII разред

29.03.2013.

Спољашње вредновање квалитета рада школе

У фебруару 2013. године, Тим за спољашње вредновање Министарства просвете, науке и технолошког развоја, општи квалитет рада школе оценио је НАЈВИШОМ ОЦЕНОМ ЧЕТИРИ.

Сазнајте више информација ОВДЕ

12.03.2013.

Најбољим школама у Србији

Наша школа међу 10 најбољих школа у Београду, међу 60 најбољих у Србији и једини са Звездаре.

Писмо честитка, Министарства просвете и науке најбољим школама у Србији

06.03.2013.

Међународно такмичење из енглеског језика

У суботу,16.марта 2013. године LCCI организује међународно такмичење из енглеског језика за ученике од 10 до 19 година под називом HIPPO.

Наша школа, као акредитован центар за полагање међународно признатих испита, организује ово такмичење у својим просторијама.

За такмичење се пријавило 73 ученика од IV до VIII разреда.

Такмичење има пет нивоа. Ученици пријављују ниво који им највише одговара, у чему ће им помоћи њихови наставници. Такмичење се састоји из израде теста који има три дела (listening, reading & writing). Сви такмичари добијају потврду британске организације LCCI о учествовању, а они који освоје најмање 50% поена добијају дипломе и могућност полагања међународно признатих испита по сниженој цени (полажу се у јуну у нашој школи).

Финале такмичења одржава се у мају у Италији. Све заинтересовани ученици и родитељи могу се обратити координатору нашег Центра за остале информације, као и за пријављивање.

Пријаве за такмичење у нашој школи примамо до 1. фебруара 2013. године. за пријављене ученике наше школе сповешћемо акредитовану припрему и обезбедити материјал за вежбу и пробне тестове.

За ученике средњих, као и других основних школа, можемо, по потреби, организовати припрему и пробно тестирање.

Координатор Центра

Мирјана Јовановић,

проф. енглеског језика

06.03.2013.

Полагање међународно признатих испита из енглеског језика

Основна школа „Ћирило и Методије“ постала је акредитован центар за полагање испита из енглеског језика који обезбеђују добијање једног од најпрестижнијих међународно признатих сертификата из овеобласти – LCCI сертификата (London Chamber of Commerce and Industry). Сертификате додељује енглески испитни одбор EDI (Education Development International), акредитован од стране британске владе.

Ове дипломе одговарају европским стандардима знања енглеског језика и служе као доказ о одређеном нивоу језичког знања у свим земљама Европе и многим земљама широм света.

Детаљније се можете информистаи ОВДЕ

18.02.2013.

Програм „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“

У септембру 2012. гoдине, започета је реализација програма „ ПО на преласку у средњу школу“, који ученицима омогућава да лакше и свеобухватније сагледају своје склоности и способности, да изразе своја интересовања, да се информишу о могућностима даљег школовања као и да стекну јаснију слику о свету рада.

Реализација се одвија кроз радионички и истраживачки рад, реалне сусрете, предавања и презентације различитих садржаја из ове области.

Конкретан и очекиван циљ овог програма јесте лакше доношење одлуке о школи у којој ученици желе да наставе школовање.

Период реализације Програма ПО : септембар 2012. – јун 2013. године

Организатор : Министарство просвете

Аутор програма : ГИЗ БОСС

Модел : Петофазни модел ПО на преласку у средњу школу

Комбиновани програм: Ваннаставне активности и Грађанско васпитање

Менторско-тренерски пар: Јелена Најдановић Томић и Ирена Лободок Штулић

Реализатори Програма ПО у ОШ „ Ћирило и Методије“ :

Чланови тима:

- Зорица Јовановић, психолог, координатор тима

- Радмила Кастратовић, педагог

- Сенка Јоксимовић Мања, проф. француског језика

- Мирјана Јовановић, проф. енглеског језика

- Љиља Станковић, проф. српског језика

Група од 42 ученика 8. разреда

Директорка школе

Одељењске старешине

Спољни сарадници

Родитељи

18.02.2013.

Свети Сава

У петак 25. јануара 2013. године, прославил смо школску славу.

Погледајте слике ОВДЕ

20.01.2013.

Дан здраве хране

Дан здраве хране, после неколико година, колико га организујемо, постао је културни бренд наше школе. Тако је и ове школске године, 16. октобра обележен низом лепих појединачних приредби, изложби, маскенбала и других дешавања у свим одељењима малђих разреда. Наравно, уз подразумевајуће дегустације онога што су маме, баке и учитељице за ту прилику припремиле, као и уз програме за предшколце из оближњих вртића.

О Дану здраве хране и о томе како се овај "дан" претворио у прави празник за ученике млађих разреда, могли би надугачко, јер би ту свако одељење, као и свака учитељица и свако дете имали понешто да кажу.

20.01.2013.

Свечани пријем првака

3. септембра 2012. године одржана је свечана приредба поводом поласка у први разред нове генерације ученика.

Погледајте слике ОВДЕ

20.01.2013.

Ученица генерације - Ђина Кујунџић

Свих осам година пролази кроз ову школу као најсавременији воз који иде без грешке, без кашњења, беспрекоран, на који се увек можете ослонити. И сви смо ми хтели да будемо путници са њом, јер је циљ увек био јасан и достижан, ма колико далек и висок био. А зашто смо се сви толико отимали о Ђину Кујунџић?

Зато што је, шта год да такне, то и позлатила: математика, физика, српски, енглески, хемија, историја, дакле и природне и друштвене науке. Почевши од трећег разреда, за шест година 31 пут је изашла на разна такмичења и девет првих, девет других и 13 трећих места је освојила, међу њима увек и нека од оних републичких. Није изашла на такмичење, а да није донела трофеј, макар Похвалу.

При том је играла и одбојку, учествовала у победама нашег хора и оркестра, ишла на драмску секцију, играла на приредбама за Дан школе, стизала и успела да буде и предусретљива и ненаметљива, а тако пуна квалитета.

Стабилна и хумана личност, систематичан и борбен ђак, креативна и дружељубива девојчица, Ђина Кујунђић је тако стварна, истовремено нестварна и уникатна, јер поседује вредности које су данас попримиле призвук реткости. Тај уникат је по општем мишљењу заслужио да буде Ђак генерације и дика свима нама.

20.01.2013.

Најбољи међу најбољима

Уз напомену да је, таман да си суви геније, јако тешко ускладити наступе на више такмичења из различитих предмета, јер се нека од њих чак и дешавају у исто време, па отуд дивљење изазива чињеница да је Ђина Кујунџић успела да освоји укупно десет "медаља" (од чега четири златне) из чак шест различитих области: у физици, математици, српском и енглеском језику, хемији и коначно као чланица оркестра флаута.

Годину дана млађа Анђела Костић, ако ћемо реално, овогодишњи је шампион, јер, такмичећи се из пет предмета успела је да освоји чак 11 "медаља", од чега седам оних златних, а међу њима чак и две републичке, спојивши два трилинга победа од општинског до републичког нивоа из два "најтежа" предмета - математике и физике. Додамо ли томе још шест "медаља" њене сестре близнакиње Сташе, онда је породица Костић ове године вероватно била најуспешнија у Србији.

Међу најбољима поново је и Милица Шћепановић да девет "медаља" (од чега три златне) у четири области.

Последњи у овом низу, само зато што "даме имају предност" је сјајни Стефан Ђорђевић да девет одличја, међу којима су и два републичка (злато из физике и бронза из математике).

Најзад, титулу најбоље "језичаре" ове године освојила је Анђела Кантар са четири "медаље" (по два злата и две бронзе) на такмичењима знања из српског и енглеског језика.

21.05.2012.

Такмичења

Као и претходних година и ове школске године, наши ученици су учесници многобројних такмичења: из српског језика, математике, физике, хемије, историје, географије, биологије музичке и физичке културе.

Поносни смо на сјајне резултате и запажене успехе наших ученика на општинским, окружним и посебно на републичким такмичењима.

19 ученика, спортисти и oркестар наставнице Милице Рајчевић обезбедили су пласман на републичка такмичења и тиме потврдили да смо међу првих десет школа у граду и међу првих 60 у Републици.

Погледајте слике ОВДЕ

21.05.2012.

Посета Божидара Ђелића

Крајем априла школу је посетио наш бивши ученик господин Божидар Ђелић.

У пријатном разговору и присећању на дане проведене у "Ћирилцу" провели смо неколико сати.

Господин Божидар Ђелић је обишао школу, интересовао се о резултатима и успеху наших ученика и био поносан, јер је школа коју је и он похађао, добила признање да је једна од десет најбољих школа у граду.

Својој бившој школи поклонио је интерактивну таблу, значајан и вредан поклон који ће допринети развоју савремених видова наставе у школи.

Погледајте слике ОВДЕ

20.05.2012.

Концерт "Хоркестра"

26. априла 2012. године одржан је концерт "Хоркестра" ђембиста за будуће прваке.

Погледајте слике ОВДЕ

20.05.2012.

Посета писца Слободана Станишића

У школској библиотеци одржани су сусрети наших ученика млађих разреда са Слободаном Станишићем, једним од наших најплоднијих писаца за децу и младе.

Наш драги гост је 24. и 25. маја 2012. године представио своју нову збирку песама "Мишићи као брегови", као и романе "Вулкан на Теразијама" и пети наставак романа о Душану Силном, под називом "Лазар на двору краља Душана".

Као и сваке године, ученици су показали велико интересовање за читање поезије и прозе овог врсног писца и пријатеља наше школе.

Погледајте слике ОВДЕ

13.03.2012.

Продајна изложба

У децембру је у холу наше школе организована хуманитарна продајна изложба дечијих рукотворина.

Погледајте слике ОВДЕ

13.03.2012.

Свети Сава

У петак, 27, јануара 2012. године прославили смо школску славу.

Погледајте слике ОВДЕ

22.05.2011.

Дан планете Земље

У четвртак, 21. априла 2011. године, у организацији учитељица Милице Јаковљевић и Снежане Ђуровић и њихових одељења II4 и III2 прикладним програмом обележен је Дан планете Земље.

Погледајте слике ОВДЕ

14.05.2011.

Пролећни фестивал

У организацији учитеља продуженог боравка, учитеља I разреда и вероучитељице, 20. априла је у „малом“ школском дворишту оранизован „Пролећни фестивал“. Том приликом у госте су нам дошли другари из оближњих вртића „Жубор“, „Кошута“, „Весељко“, „Павленце“.

Ученици I разреда наше школе представили су се ревијом шешира, перика, кецеља и маски које су заједно са својим учитељима креирали и направили. Ово је уједно била прилика да нам покажу шта су научили током године уз песму и игру. Наравно, своје креације су имали прилику да покажу и предшколци из вртића.

Ученици старијих разреда су за ову прилику припремили модну ревију инспирисани предстојећом прославом матуре. Такође, показали су нам умеће свирања на ђембету, у чијем смо ритму уживали током целе године.

Погледајте слике ОВДЕ

03.04.2011.

Заштита деце у саобраћају

У организацији Паркинг сервиса, у нашој школи је организовано предавање о саобраћају и подела флуоресцентних прслука.

Погледајте слике ОВДЕ

03.04.2011.

"Од Африке до рока"

У част будућих првака одржан је концерт "Од Африке до рока" Хоркестра наше школе, који води професор музичке културе Мирјана Илијић.

Погледајте слике ОВДЕ

24.02.2011.

Продајна изложба за помоћ Краљеву

У децембру 2010. године у нашој школи одржана је продајна изложба за помоћ Краљеву.

Погледајте слике ОВДЕ

22.02.2011.

Свети Сава

27. јануара прославили смо школску славу.

Погледајте слике ОВДЕ

16.01.2011.

Бубњари

Један од занимљивијих културних догађаја у нашој школи збио се 13. октобра 2010. године, када нам је у госте поново дошао Оркестар бубњара музичке школе „Корнелије Станковић“ и одржао фантастичан концерт у трпезарији која је одјекивала од сјајне свирке и френетичних ритмова.

После овог концерта број будућих бубњара међу ученицима наше школе драстично се повећао, све то захваљујући професору поменуте музичке школе Синиши Јовићу, бившем ученику наше школе, који нам је ово несвакидашње задовољство и приуштио.

Погледајте слике ОВДЕ

16.01.2011.

Дан здраве хране и Дан заштите животиња

Врло успешно смо обележили Дан здраве хране и Дан заштите животиња.

Дан здраве хране и ове године је обележен прикладним програмом, дегустацијом здраве хране, представљањем одељења млађих разреда и прикладним програмом за предшколце из оближњих вртића.

За ову прилику припремљен је и програм географске секције под руководством Анке Станковић, „Пут хране“.

Погледајте слике ОВДЕ

16.01.2011.

Дечија недеља

„Успомене – чувари душе“

У првој недељи окробра поводом Дечије недеље, одржана је манифестација на малом тргу испред Месне заједнице.

Том приликом смо свечано пожелели првацима добродошлицу и пријем у Дечији савез.

Кроз едукативно,драмско извођење приче о настанку овог насеља, упознали смо наше комшије, са необичном историјом и посебним, заиста великим и несебичним личностим из прошлости краја. Предшколци из оближњих вртића су имали прилику да кроз осећај заједништва, прпадања стекну увид о потреби будућег чувања и даље изградње идентитета краја и свог места у њему уз помоћ другара из школе и старијих чланова заједнице.

Програм је осмислила учитељица Мирослава Лазаревић са ученицима III5.

Погледајте слике ОВДЕ

16.01.2011.

Радионице Вршњачког тима

У оквиру пројекта „Школа без насиља“ једна од првих активности у овој школској години била је формирање Вршњачког тима, а одмах затим смо почели са радионицама за едукацију Вршњачког тима.

Радионице су кренуле 17. новембра 2010. године и до краја првог полугодишта реализовано је 10 радионица од 12.

Ученици, чланови Вршњачког тима, веома су задовољни едукацијом и изразили су наду да ће овим Пројектом успети да смање насиље у школи, а жеља им је да га уопште не буде. О радионицама су се изјаснили да су веома занимњиве и нису досадна предавања, како су они очекивали.

Погледајте слике ОВДЕ

Ауторско право © Основна школа "Ћирило и Методије" - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.